Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.
Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.
Kíváncsi vagyok, hogy az enyémek hogy viselik a telet itt a fagyzugban. Idén gyakorlatilag nulláról indult újra mindkettő, a rengeteg márciusi és áprilisi fagyot nem bírták, sajnos a Pontirusommal végzett is :(
Van egy pár növényem, amelyik 4-5 évig szenvedett ettől, de utána hozzászoktak (babérmeggy, japán bors), bízom benne, hogy ezek is egy kicsit edződnek, jó lenne, ha nem kellene védeni őket.
E helyett a fólia helyett fátyolfólia is jó, vagy az meg pont túlságosan légáteresztő? Felül ahol a növény kilóg teszel valamit, hogy ne szökjön a meleg, vagy csak simán megkötözöd?
Csak a saját tapasztalatom mutatom a teleltetéssel kapcsolatban.
Ez tuti fagyvédő, de nem első ránézésre. A fólia alatt 6 méter hosszú és 1,8m magas nád fonat van feltekerve. Nincs az a hideg, ami gondot okozna, pillanatok alatt kész és olcsó. Két telet már bizonyított, ez bőven elég.
Azt hiszem, hogy én is belefogok valamilyen hasonló kísérletbe, ha már ilyen flúgos helyen lakom, hogy a Pontirus is kifagy, akkor úgyis mindent támogatni kell (bár a két gránátalma eddig megvan), ha meg támogatni kell, akkor legyen valami olyan amit igazán szeretek.
Nem tudom, de mivel elég komoly szigetelést tettem köré úgy itéltem meg hogy igen, elég. Megint azt se akarom hogy ha bekapcsolva felejtődik túl meleget csináljon esetleg megperzselje valahol a növényt.
Elégnek tűnik rá a 60W? Nekem idén kifagyott mindkét Pontirus Trifoliatám, nem védtem semennyire, de elvileg nem is kellene, februárban elején a nagyobb fagyok után még rendben voltak, de a márciusi -10°C-es hajnalok betettek nekik. Kíváncsi vagyok a két gránátalmára, de ilyen f0s április után jó ha május végén elkezdenek hajtani.
Így aztán úgy döntöttem, hogy ha az ilyen télálló fajokat is védeni kellene, akkor inkább lépek szintet és valamelyik rendes citrus(oka)t kiültetem és télen meg kap egy ilyet. Viszont nem tudom, hogy mekkora fűtést tegyek bele.
Igen, pontosan. Azért nem egy pécsi már majdnem mediterrán éghajlat, de nem szokott itt olyan hideg lenni. Idén se volt - 10 °C-nál kevesebb, pedig ahogy néztem az előrejelzést egyes helyekre ettől 2x nagyobb hideget jeleztek pár napra. Lehet túlzás, de igazából ha el van készítve akkor seperc alatt felállítható a fa köré.
TK421, csoer: Nem tudjátok milyen fajta a gránátalmafa az?
Én a citrommal csak a saját tapasztalatomat írtam le, és nálunk az országos átlagnál amúgy is hűvösebb van, de az igazán jó gránátalmához szerintem sokkal több napsütés és nagyobb meleg kell mint ami Magyarországon van. Én ennek ellenére örülök a sajátomnak, nagyon szépek a virágai, és a gyümölcsét is felhasználjuk, úgyhogy végülis minden jó
A tavaszi fagyok kivédésére van két megoldásom, együttesen elég hatékonyak. Mutatom:
Ez alatt egy 60W-os villanykörte van, idén még manuálisan történt a bekapcsolása, de vettem egy termosztátot, úgyhogy jövőre azzal fog működni.
Citrom helyett gránátalma, nem hangzik túl jól.
Értem, hogy ez nem a mediterráneum, de ha ugyanolyan fajtát ültetünk, mint amit például Törökországban is termesztenek, akkor nem kéne, hogy hasonló legyén az íze? Vagy ennyire sokat jelenthet a napos órák száma ennél a növénynél?
Vagy talán ezek más fajták és a fagyállóságért némi gyümölcsérték lett feláldozva?
Én citrom helyett használom a gránátalmámat...limonádét csinálok belőle. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk. Ez itt azért még nem mediterráneum:)
Az üzletben kapható gyümölcsök közt én sokszor nagyon nagy különbséget vélek felfedezni. A múlt hónapban hetekig Török importot árultak, rettenő finom, érett, mélyvörös, lédús volt. Viszont azóta az utóbbi hetekben sorra perui vagy dél-afrikai importtal találkoztam. Ezek élvezhetősége annyira elmaradt az előzőekétől, hogy már inkább meg se veszem őket, pedig nagyon szeretem. Ezeknél a külső héj is sokkal vastagabb, a belső magjain jóval kisebb a gyümölcshús és a színezetük is csak rózsaszínes, ízük se túl jó, fanyar kesernyés. Persze, biztosan közrejátszik a tény, hogy mivel messzebbről jönnek, jóval éretlenebben szedhetik le őket, de szerintem ez egy gyengébb fajta is lehet.Semmiképp se szeretnék olyan gránátalma fajtát ültetni aminek végül kevésbé élvezhető gyümölcse lesz. Egyáltalán mik a tapasztalatok ezzel? A nálunk termő gránátalmák vannak olyan jók ízre, élvezhetőségre, mint amit a tőlünk délebbre termesztenek?
Tavaly beszereztem egy Wonderfull fajta gránátalmát. Idén szeretnék mellé venni még egy fajtát. Mely fajták lehetnek a legértékesebbek?