Izolált formában (ahogy az étrendkiegészítőkben árulják) a C-vitamin se ér semmit, csak komplex formában. A rezveratrol sem izoláltan van a szőlőben, hanem rengeteg vitamin, ásványianyag, bioflavonidok és egyebek társaságában fordul elő. Ezek közül sok erősíti egymás hatását, javítják egymás felszívódását.
Izolált formában nem érdemes vizsgálni ezeket az anyagokat, mert félrevezető lesz a kutatás eredménye.
Mindig a friss, feldolgozatlan, hőkezeletlen zöldség-gyümölcs a legjobb, nem a méregdrága étrendkiegészítők, amik izolált, lebutított és sok esetben szintetikus vitaminokat, valamint szervetlen kötésű ásványi anyagokat tartalmaznak.
Erről a fajtáról beszélsz? Mi ezt csemegeszőlőként esszük. Aprószemű, de nagyon finom, édes, fűszeres ízű. Rengeteget terem és nem kell permetezni. És nagyon egészséges, a világon tán a 2. vagy 3. legmagasabb rezveratrol tartalmú szőlője. Lekvárt is főztem belőle, isteni lett!
Fogd fel az égiek ajándékaként, hisz tényleg az. :-)))
Nagyon úgysem tudsz mást csinálni.
Szerintem nincs nagy tragédia ha csak ennyi a "higitas", max. ha kevés a sav, akkor gyorsan meg kell inni (esetleg ha nem fogy egy pici savat kell pótolni).
A tegnapelőtti vihar letépte a kádról a lekötözött takarót, és a felette lévő pavilon is összeomlott. A kádban 4 napos darált szőlő van, kb. 200 liter, ami 22cukorfokos volt. Sajnos az eső beleesett az éjszaka folyamán, nem tudni mennyi, mert forrásban van, igy csak hozzávetőlegesen szerintem gondolom 5 % körül a mennyiség többlet.
Szeretném kérdezni valaki ismer-e olyan szőlőfajtát hogy rác szőlő?
Felénk /Komárom-Esztergom vármegye/egy kék héjú fehér belsejü borszőlőt így hívták az öregek,de Én ijen fajtát nem találok.Vajon mi lehet az igazi neve?
Szeretném kérdezni milyen szőlő ez,apró szemű viszonylag tömött fürtök ,éretten, jóízű édes.Növényvédelmet nem igényel,felfut fákra,házra ,bárhova.Minden évben sokat terem,fagy nem bántja.Augusztus végén ért eddig,most előrébb van.
Nekem is van néhány Bianca tőkém azok is így néznek ki szinte minden évben. Az alsó leveleken kezdődik, de sokkal feljebb nem megy a sárgulás és az alsó harmadban meg is áll.
Szerintem a nagy meleg miatt van. Kevésbé forró nyarakon alig fordul elő.
Az alap: Cuproxat virágzás előtt majd kötődéstől rézhidroxid
Ami változott: kis peronosz nyomásnál a rézhidroxid helyett Scudo, Cuprotonic esetleg Cuprum MZ míg nagyobb fertőzési nyomás esetén a flavoplant melllé 1/2 réz és kén rövid permetezési fordulókkal
Ami változni fog: 2-3 Tricho Immun kezelés (kiegészítő algákkal) + Kitozan-hidroklorid "cukros" vagy "aminosavas" rézzel és valószínűleg megmarad a Cuproxat mint egy std. réz (gyümölcsfák miatt)
"A növénykondicionálás"
Az alapja a bio/öko növénygazdálkodásnak az "erős" (mostani szóval: boldog növény... nincs hányás emoji?) ellenálló növény. Na itt lehet elúszni anyagilag ;-)
Tápanyagellátástól - termő közegben és/vagy lombozaton keresztül egészen a növényi hormonok (citokininek, auxinok, gibberelinek stb) aktiválása vagy blokkolása a biotikus/abiotikus stressz esetéig...
Mivel nem tudom megállapítani miből van elég, kevés vagy sok a növényimben ezért 3 éven keresztül vittem laborba levélmintát (augusztus elején) és kis kutatással kiderítettem alapvetően nincs gond az ültetvénnyel. a kapott eredmények alapján kis nitrogén beavatkozásra volt szükség a vegetáció elején. Persze vannak tőkék hiánybetegség tüneteivel de ez csak elenyésző. Szóval nincs szükség pl. extra Bór-ra a kötődéshez, jó a K/Mg arány (nem kell, hogy "édesebb" legyen a szőlő)
Azért van pár kedvencem:
Biomit: közet őrlemény, növényi kivonatokkal + makro és mikro elemekkel (ezt mindig a savas - pH - növényápolási körben használom)
Humus FW: ez a lúgos kör "adalékja"
Agrileaf Power Ca vagy MYR Ca: bogyóhéj erősítés (3x)
Vannak új kedvencek is de ezek még tesztelés alatt vannak...
Csemegeszőlő fórumon pár éve tettem föl - talán éppen a Te kérésedre - "én ezt használtam" táblázatot ami persze több helyen is változott azóta
Szőlőben 0,2-0,25% amit korábbi időszakban használok.
Gyümölcsfák lemosására használom még rézzel illetve almában levélpirosító levéltetvek ellen 0,3% műkszik de csak motoros hátival, ha már elkéstem egy kicsit... (és általában igen)
Ha nem volt nagy peronosz fertőzésed fürtön/levélen akkor már elengedném és csak szüret után figyelnék a lomb megőrzésre. A bogyót nem támadja illetve ez a nagy meleg leállítja a gomba szaporodását (persze alig várja hogy egy kicsit hűvösebb és párásabb legyen)
Ha mindenképp bele kell nyúlni akkor valami kitozán-hidrokloridot kevernék Cuprotonikkal
Feketerothadás:
Csak megelőzés!!!
A Biocont technológiát használom, miszerint megy egy fertőtlenítés 10%-os SteriClean Plant oldattal (nincs levélnedvesség mérés és más úri huncutságok) mikor a lombozatba benyúlva párásnak érzem, ez úgy fürtmegnyúlás környékén van. Pár órával később pedig a tiszta, védtelen felületre megy egy réz-kén-Vitisan-narancsolaj kombó.
Levéltünetek még jelentkeznek később de már nem fejlődik ki erős fertőzés illetve a fürt már nem érzékeny zsendülés után.
A közeljövő pedig a "gombának gomba a farkasa" technológiák kerülnek tesztelés alá. Hogy mi ellen lesz hatásuk, majd meglátjuk.
DE
ezek csak "szerek", amelyek kellő növényhigiénia és kondíció hiányában sz@rt sem érnek... tehát sok másra is szükség van a sikeres növényápoláshoz.
Mennyi narancsolaj, vitisan, kén kerül 10 vagy 100 liter vízbe? Peronoszpóra ellen érés közeli állapotban mit használsz? Feketerothadás ellen szeretnék még javaslatot kérni, köszönöm!
Amikor a rézről beszélünk az nagyon sok mindent jelenthet... de a lényeg, hogy a réz ionok (akár kristályok) tevékenykednek aktívan mint anti-bakteriális, anti-fungális növényvédő.
A "hagyományos" (rézoxid, rézoxiklorid, rézhidroxid, tribázikus rézszulfát) felületen ható (kontakt) szerek nem sok rézt adnak a növénynek, mint mikroelem viszont nem alakul ki ellene rezisztencia ;-)
Szakértők valami "hordozó"-val próbálnak kisebb mennyiségű rézvegyületet "beküldeni" a növénybe (aminósav, glukonát stb) és működik... a gombák odavannak a "cukorért" és ha megzabálják ezeket akkor az a kevés réz is megzavarhatja a fehérjék, enzimek termelődését ami végül a pusztuláshoz vezet
A kérdés az lehetne, mennyi az a réz ion mennyiség ami alatt regisztrálhatom mint lombtrágya és e-fölött már növ. védő szer. (csak tudja valaki...)
A scudoról azt írják 9% az aktív réz tartalom és növénykondicionáló (amínósav miatt) illetve lombtrágya.
Én speciel, hiszek egy Istenben és a rézben de az utóbbit jó lenne lassanként lecserélni ;-)
Ha valóban mélyre szeretnél ásni, akkor az országban több helyen tudsz jelentkezni, növényvédelmi szakmenrnok képzésre.
4 felev alatt szerintem mindent megtudhaszt, ami jelenleg a növényvédelem témában aktuális. Szerintem feltétele egy bsc szintű agrar végzettség, de nézz utána.
Ha nem szeretnél ilyen mélységig jutni, akkor elmégy egy 80óras tanfolyamra télen. Lehetőleg olyanra jeletkezz ahol nem csak a penzt kell befizetni hanem valóban tanfolyam és vizsga is van normálisan.
Aki valami ilyet elvégez, az nem készít videókat a nagyközönség számára, pólóban, papucsban permetezővel a hátán, pl.
Ha lesz valamilyen szintű tudásod, azt idővel a tapasztalat is kiegészíti.