Tudom, hogy nem idevaló téma (de nem találtam ennek megfelelő topicot).
Nem foglalkozik valaki gyümölcslé (szőlő, alma...) előállítással (darálás, préselés, pasztőrizálás, bag in box töltés). Kis tételes mennyiségről lenne szó (max 700 l). Ha esetleg igen írna nekem? Lenne pár kérdésem....
A pálinkában lévő kozmaolajtól lesz opálos, ami a hígított pálinkában már nem tud elnyeletődni. Ilyenkor bevált módszer a hűtése és szűrése. Pl kávéfilteren, vattakorongon.
Szerintem mindent jól csinálsz! Egy idő után már mutatók sem kellenek, mindent érezni fogsz a kezed,a füled az orrod segítségével! Persze az 50 fok beállításához kella jó fokoló!
Sziasztok kezdő (nagyon kezdő) pálinkafőző vagyok :d. Nemrég hoztam haza a főzőmet. Főztem vele kevés szilvát és egy kevés birsalmát. Kérdésem lenne mitől van az, hogy 60-65 tf% on indul (tehát használati leíráshoz képest alacsonyan, 80-90 fokot írnak) viszont 55-60 tf% között szépen egyenletesen csurog le a pálinka és gyakorlatilag kb. 2-2,5 órán keresztül ott jön le a mennyiség 90 % a párlatnak. Illata jó, én legalább is nem érzek semmi utópárlat beütést sem más rosszat, Általában 50-52 tf. -nél már csak utópárlatot gyűjtök Igaz engedtem már le 47 tf ig is , de semmi savanyú sem más utópárlat illatot nem éreztem gyönyörű tiszta volt a párlat. Ja hozzátenném, hogy a torony hőmérséklet alapján sokkal erősebb párlatnak kellene lennie a szakirodalom szerint. Pld. nekem a fokmérőm 60 tf mutat, diagram szerint adott torony hőmérsékletnél 70 tf .nek kellene lenni. Tanácsotokat várom nem nagyon tudok az adatokkal mit kezdeni. Köszönöm a segítséget
Minőségi Pálinka CÍMKE készítés digitális nyomdában!
- teljesen egyedi - akár aranyozott is - 1 db-tól akár a több ezerig - ha nincs grafikai terv, mi elkészítjük - garantáltan olcsó - számlaképesek vagyunk - bármilyen méretű - akár az üveg formáját követő címke is - öntapadós, íves - postázzuk is
Feketeribizli cefréhez mennyire adható piros ribizli? Nagyban befolyásolja az ízét? Lesz 200 kiló alapanyagból préselt feketeribizli cefrém úgy 150 liter, és ehhez tennék 60liternyi, préseletlen csak áttört pirosat ami korábban megbuggyant és nem tudom hasznosítani.
Köszönöm.
(birsnél remekül bevált némi alma, nem tudom ez ribizlinél hogyan működik)
Túlforrta magát. Nem kellett volna minden nap megkevertetni, és ezzel átlevegőztetni.
Az alacsony induló szeszfok attól is lehet, hogy túl gyorsan fűtötted fel a cefrét. Nem írtad, mennyi alszesz lett a 40 liter cefréből. De ettől még lehet belőle jó, és megfelelő mennyiségű pálesz.
// Az élesztőgombáknak alapvetően kétféle metabolizmusa van. Oxigénmentes közegben igen lassan szaporodva a cukrot alkoholra, vízre és széndioxidra bontja. Oxigén jelenlétében viszont teljes egészében széndioxidra és vízre. Oxigén jelenlétében viszont erőteljesen szaporodik. Legközelebb, ha cefrézel, csak az első napon kevergesd, többször egymás után, majd a további forrás idejére zárd le a hordót úgy, hogy a széndioxod ki tudjon jönni, de helyére ne tudjon levegő bejutni. - kotyogó. //
Sziasztok. Lenne egy kérdésem a pálinkás Szakemberekhez!
Adott egy 120 literes bütykös műanyag hordó. Abba tettük bele a cefrének valót. Csak vilmoskörtét tettünk a hordóba. A hordóban olyan 90-100 liter körüli vilmos körte cefre van. Tettünk bele 4 kg cukrot meleg vízben eláztattuk majd beletettük. Minden nap kevergettük a cefrét. Penészes gyümölcs, szár, homok, piszok nem került a hordóba bele. Boros pincébe van tárolva lementünk ez egyik nap és feldobta a vizét. Megkevertük másnap ismét feldobta a vizét. Feltettünk egy főzetet belőle (40 liter körül a cefréből) Amikor megindult az alszesz kifolyása lemértük ,,csak,, 48 fokos körüli az alszesz leg eleje amikor megindult a kifolyás a hűtőből. Ilyen még soha nem fordult elő, hogy ilyen ,,gyenge,, legyen az alkoholtartalma kifőzött dolognak. Kérdezem én akkor milyen lesz tisztázás után? Lehetséges az, hogy nem forta még ki magát teljesen és azért volt ilyen gyenge az ereje? Kérem aki tud segíteni vagy volt már hasonló dolga kérem írjon tanácsot! Vagy mit ronthattunk el esetleg? Köszi a hozzászólásokat.
Új tagként még nem ismerem a topicot,de nagyon úgy néz ki,hogy ez az a hely,ahol tudnak(tudtok) nekem segíteni,mert igen nagy szükségem lenne rá.
Rögtön kérdésekkel fordulok hozzátok,mert,ahogy eddig olvastam, itt azért vannak hozzáértők:-)
A gondom az lenne,hogy szeretnék valahonnan szerezni birsalmát és barackot(azt még nem tudom,hogy őszit,vagy sárgát),mert szeretnék belőle főzetni természetesen pálinkát.
A családban már egy ideje főzetünk pálinkát és mi szerezzük be a hozzávalókat és készítjük el a cefrét nagyapámmal:-)
Eddig sikerült már szilvát, körtét, almát,szőlőt főzetni,de a birs és a barack még hiányzik és most megpróbálnánk.
Na már most ezzel van olyan gondom is,hogy egyáltalán nem tudom,hogyan kell eljárni a cefrekészítésnél a birs és a barack esetében sem...
Tudnátok ebben segíteni? esetleg pontról-pontra elmondani mit és hogyan kell tennem? Persze a jó alapanyagért képes vagyok elmenni az országon belül szinte bárhová.
Ismeri valaki a M.skolci Lik.rgyár főzdéjét? Tavaly sima főzdében főzettem a kisüstit, de most itt foglaltam helyet. Full számítógép vezéreltnek mondják, viszont az egyik ismerősöm azt mondta ez nem a hagyományos két körös kisüsti féle eljárással dolgozik, hanem egykörös, ezért is fele annyi ideig tart. (Jelezte azt is, hogy a pálinka íze is rosszabb, mint a hagyományos módon főzötté)