Jiaogulan növénykét szeretnék vásárolni, de ilyenkor egyetlen kertészetnek sincs.
Ha van valakinek szobában tartott és le tudna választani belőle egy picike növénykét,
amit eladna, vagy elcserélne velem kávé-, vagy vadcitrom magoncért, hát, határtalanul boldog lennék. Tudom, ez az üzenet pont olyan, mint egy palackposta, de hátha...
Nagyon sajnálom, hogy így utolért a baj. De tudod, minden mozgásszervi baj gyógyítója a mozgás. Ne add fel, bármennyire fáj is, azért mozogni kell, s egyre erősebb leszel.
Sok erőt (lelkit is kívánok), s meglásd, mire eljön az új kertészeti szezon, már azon fogsz gondolkodni, hogy mit, hogyan, s hová.
Gerinceredetű bénulás után is talpra tudtam állni, nagyon akartam, nagyon!
Egyenlőre még semmilyen terhelést nem tudok viselni, a gerincem egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy a régi kedvteléseimet folytassam (kertészkedés, gyógynövényezés).
Ez persze a testi fájdalmak mellett lelki fájdalommal is jár.
Több olyan tevékenység van, amit nők nem végezhetnek és nem is engedném!
Hát így állnak a dolgok.
Erős lélekkel viselem a helyzetet és már csak a reményem maradt, hogy egyáltalán lesz még visszatérés (sajnos, kicsi a valószínűsége).
A családom jó szívvel van irántam, de nekem mégis fáj a tehetetlenségem.
A mozgás volt az egész életem, a többit a képzeletedre bízom!
Szívből kívánok örömet a kertészkedésben! Irigye soha, senkinek nem voltam.
Most éppen azon törpölök, van-e valakinek itt a közelemben kamerás drónja, de itt a faluban még senkinél nem láttam. Pedig azzal fentről felderítve a terepet talán nem kellene egy nadrágot és egy pár gumicsizmát feláldoznom, hogy bejárjam a kb 1 hektáros nádast. Ráadásul ebben a melegben a sűrű nád között lehet vagy 50 fok és ott még a szellő se jár...
Köszönöm. Közben olvasgattam a neten. Sok helyen említik ,hogy a vastag szár kivételével a leveleket,virágokat is fel lehet használni teának,illetve tinktúra készítéséhez.
Bernáth szerint a szárított növény is drog, de a felhasználás rovatban tovább nem említi, csupán a friss növényből nyert préslevet, amit vagy azonnal (lásd indiánok!), vagy kíméletesen hőkezelve, ezáltal tartósítva alkalmaznak.
Mivel ártalmatlan növény, gondolom, szárítva is jó teába.
Talán még az illóolajok is megőrződnek, ha kiterítve, árnyékos, szellős helyen szárítod, vagy a műszárítóban nem léped túl a 40-50°C hőmérsékletet.
Ez utóbbi lehetőség is Bernáth és tsai. monográfiájából való, ezek szerint az ötleted életrevaló!!! :)
Most jöttem ki a kórházból, így szerencséd van, mert "ő" a mindenem, címlapnövény.
- én, amíg van, a fiatal bimbóit eszegetem, 1 bimbó/nap;
- zölden az egész növényből "úgy, ahogy van", préslé készíthető, gyárilag is készítik, már, ha van elég belőle, esetleg ültetvényben - magról, dugványról jól szaporodik, évelő növény;
- télire: a lombhullás után szedett gyökeret a konvektorra tett rácson gyorsszárítom, finomra aprítom, aztán alkoholban áztatom kb. egy hónapig - szűrés, üllepítés után készen van, jól eltartható;
- napi adagja 1 kávéskanállal teában - azért teában mert ha jól csináltad, veszettül bizsergeti, elérzésteleníti a nyelvet.
A gyökeret kiszedés után gyorsan le kell mosni, hogy a hatóanyag ki ne oldódjék - én leszórom a gyökeret a fűre és a kerti locsoló legerősebb sugarával percek alatt tisztára mosom, aztán leszikkasztom, mielőtt haza hoznám.
Érdekesség: ha az indiánt csörgőkígyó marta meg, azonnal kereste a kasvirágot, feltépte és a gyökerét rágta - fájdalmát csillapította és méregtelenítette - nos, ezt még nem próbáltam, remélem hogy talán igaz! :)
Nem tudom már itt tettem e fel ezt a kérdést: citromfüvemen barnás pöttyök vannak. Az alsó leveleken jelennek meg, a kb 20 cm-es növény többi részén nincsenek, legalábbis most még. Ettől még fogyasztható a tiszta, pöttymentes levél?
Szeretném megtudni ennek a növénynek a nevét. Tudom, nem a legjobban sikerült a fotó. Szép hosszú a levélnyél megdörzsölve kellemes petrezselyem v sárgarépa illata van.
Remélem, már megoldódott a problémád, de annyit azért elmondanék, hogy inkább a fényérzékenység az, amit az orbáncfű okozhat. Ez a bőr fokozott érzékenysége a fényre.
Az olajat ne szedd tartósan, inkább a herbát más gyógynövényekkel keverve (egész télen ittuk!).
Az olaj jó sebkezelő, külsőleg valóban kiváló - megfelelő odafigyeléssel.
Valóban sok minden okozhat aluszékonyságot, a tavaszi fáradtság is.
Én most éppen erős antibiotikumot kell szedjek (nagyon makacs légcsőhurutra!).
Úgy alszom tőle, mint akit agyonvertek.
(vállalnom kellett a gyógyszert, mert a fulladásérzés nagyon kellemetlen tünet - az asztmások, szerencsétlenek, erről többet mesélhetnének!).
Kérlek, vigyázz magadra és alaposan tájékozódjál minden egyes herbával kapcsolatban!