Eltelt megint egy év :-( sőt valamivel több is a legutóbbi bejegyzések óta. Már nem aggódom a hangyák miatt, nem is küzdök ellenük, mivel a tavaly fölfedezett önkéntes segítőim azóta jelentősen megszaporodtak és kezd a dolog egyenesbe/egyensúlyba kerülni.:-)
Nem gondoltam, hogy a természet ilyen rövid idő alatt képes arra amit az ember hosszadalmas, - és sokszor kilátástalan- (ergo fölösleges! és káros!) beavatkozásokkal sem képes elérni.
Mivel régóta nincs itt újabb hozzászólás,arra gondolok, hogy mindenkinek siker koronázta a hangyákkal való küzdelmét, vagy ugyanúgy föladták a kilátástalan küzdelmet mint én. (alias: szálkaaszemben)
Azért írok most újra, mert a természet kegyes volt hozzám, és önkénteseket küldött a segítségemre.
Régebben is láttam a kertemben elvétve a talajon 1-2 tölcsér alakú finom szemcséjű talajmorzsákból kialakított , 3-4 cm átmérőjű "krátert", amiről tudtam, hogy hangyacsapda, viszont a csapda alján rejtőző rovart még nem láttam. az idén viszont egy kb 20cmx2m-es sávban a fal mellett 55db-ot számoltam meg.
Kiváncsi lennék hogyan néz ki a "vadász" ami a hangyákat oly lelkesen pusztítja.
A kertben az összes fán megtalálhatók, és még mielőtt megérne a gyümölcs már megfúrják és szétrágják. Konkrétan a fügével jártam így. Kicsit éretlenebbül kellett leszednem, és csak így tudtam megelőzni a hangyákat. De a szilvát is az almát is megfúrják.
Ahogy más is írta mostmár betelt a pohár... :)
Hogyan tudom a fáktól távol tartani a hangyákat ?
Valami tölcsér kellene a fa köré, de ezek képesek mindenen átmászni.
(a körbeásom és locsolom nem annyira járható mert akkor egész nap locsolhatnám)
A házkörüli hangyák kaptak egy kis fáradt olajat és ha nem volt nekik elég akkor meg is gyújtottam.
Azóta a házkörül nincsenek... biztosan átköltöztek a fákra :)
Csinálj egy kis tányért a fa köré és önts bele egy veder vizet. Ha megszikkad, a hangyák takarítani kezdenek, akkor megint egy veder víz. Néhány nap alatt megunják és elköltöznek.
A pörzsölő nekem veszélyes lett volna a faház miatt, Nekem lódarazsaim voltak és Én kiporszívóztam őket a falból egy nap alatt és kb 600 ft ba került a amit a vilanyszámlámban fizettem ki.
Sajnálom, ha esetleg csalódást okoztam, korábban a darazsakkal valóban brutálisan leszámoltam, többhetes meddő próbálkozás (meg számtalan szúrás) után a disznópörzsölő megtette a hatását.
Nem került sor a "bevetésre", mert időközben átgondoltam a dolgot és arra jutottam, hogy nekik is ugyanannyi joguk van az élethez mint nekünk embereknek.
Sőt, ha továbbgondolom, - mivel vsz ők voltak itt előbb- talán még több is,,,
Egyébként meg a "bölcs" ember valahányszor csak "belenyúlt" a természetbe, abból még soha nem sikerült jól kijönni,,,:-(
Sikerült a csodafegyverrel legyőznöd a betolakodókat ?
Én nem haragszom a hangyákra ha kertben vannak , de
a lakásban nekem kicsi vörös 3mm szárnyas hangyáim vannak és évek óta nyáron a július augusztusban megszállják a lakást kicsit elég . Van valakinek valami hatékony cucca rájuk Piretrinnel meg boraxxal sütőporral biokillel már próbálkoztam valami hatékonyabb kellene!
Megosztanék egy TÖKÉLETESEN MŰKÖDŐ módszert . Nekem a ház alatt volt hangyafészek, hol kívül a fal tövében, hol belül jöttek elő . Idónként a lakásban rendeztek demonstratív felvonulást ( autópálya teljes hosszon, a lakáson keresztül ). A megoldás: a lyukon, ahol előjönnek, némi Kentaur 5G vízzel bemosva . ÉS KÉSZ !
Latom hogy mar eleg regen volt beirva ebbe az oldalba,de probalkozom hatha valaki tud nekem is segiteni.
Szoval en iden tavasszal ultettem oltott facsemeteket,es az egyik gyokerenel (diofa) megjelent egy hangyaboly.Vagy mar ott volt mikor ultettem,es nem vettem eszre,vagy kesobb koltoztek be,ezt nem tudom pontosan.Pontosan a fa kozepe alatt lehetnek.Azt szeretnem kerdezni hogy lessz-e valami baja a csemetenek ha ott maradnak,vagy probaljam meg elkergetni vagy kiirtani oket??Most meg van fokadva a kisfam es novekszik szep lassan.Elore is koszonok minden lehetseges valaszt.
A "gázosítód" válasza teljesen korrekt volt. Élőlényekről beszélünk, épp ésszel semmit sem lehet garantálni. Ha nem működött a hangya elleni védekezés, az 1 héten belül kiderül... Ingyenesen korrigál, ha nem voltál elégedett. Nem reális elvárás, hogy hónapokkal később ingyenesen szálljon ki, mert megjelent két hangya. Közben a szer lebomlik, felmosod stb... A gélezéses hangyairtás egyébként sokszor tartósabb mint a permetezés, bár tartós garanciát szintén képtelenség vállalni.
Bocs a feltételekért, de nem akartam egy tetszhalott topikba bármit beírni…. Ezen kívül meg kellett kérdeznem, hogy névvel írhatom-e, mert nem akartam más tollával ékeskedni… és bocs a késésért is, de nem hangyainvázió miatt nem jöttem az internetre.
Karim Farhard vegyésztől hallottam a lényeget:
„Mivel a hangyák hangyasavat gyártanak, ezért már nagyon enyhén lúgos vízzel ártalmatlanítani lehet őket.” A legenyhébb mosogatószeres vagy shamponos vízzel lepumpálva, leöntve őket végük. Pl. fél liter vízbe 1-2 evőkanál folyékony mosogatószer vagy szappan elég. Minden lúgos megoldás jó, pl. a szódabikarbónás víz ugyanúgy mint a száraz szódapor, a sütőpor (97 %-ban szódapor) és minden egyéb hasonló. Kint-bent, fán, bolyban permetezve-öntve stb... addig élnek.
Nekem működik, lepumpálom őket és papírral összeszedem.
(Megjegyzem, hogy a tiszta csapvíz is lúgos, pláne a hangyasavhoz képest, és a víz amúgy amúgy is túl vizes nekik:)
Az ecet-cukor-mosogatószer vizes tetűirtást pénteken kipróbáltam, holnap tudom meg, hogy használt-e. Remélem elégedett leszek.
Mindünknek hangyamentes lakást és jóéjt kívánok M.
A feltételek engem is feszélyeznek, de mivel egész biztosan több tucat ember rágja a körmét az izgalomtól, hogy miről lehet szó, ezért emberbaráti okokból itt vagyok negyediknek. :)