Én a Hosta (árnyliliom) tövekhez szórtam kávézaccot, mert azt olvastam valahol, hogy azt nem szeretik a csigák. És tényleg nincs azóta csigakártétel, pedig előtte volt, hogy az egész levéllemezt megették, csak a levélnyél meredezik.
Én összeszedem a csigákat, és saláta leveleket rakok a paprikák alá. Azokon elég sok összegyűlik, azokat összeszedem, és a maradék kevésbé eszi a paprikát, inkább a salátalevelet.
Az egyik a paprikával kapcsolatos. Ahogy érik, valamilyen betegség, vagy kártevő kilyukasztja és a termés elkezd rohadni. a leveleken nem látni különösebb elváltozást.
A másik: meztelen csiga ellen hogyan lehet hatékonyan védekezni? Mit használjak?
Már többször megpróbáltam, de egyrészt a fű nem adta fel, másrészt a kúszó indák földdel érintkező részén fejlődő gyökereket így mindig elszaggattam, ezért nem terebélyesedett.
Egyébként amikor még kisebb volt, a füvet gyökerestől is ki tudtam szaggatni, de ennek ellenére idővel visszanőtt.
Üdvözlök mindenkit. Ezen az oldalon most járok először és mindjárt segítséget kérek.
Van egy kúszó tujám, amit azzal a céllal ültettem az árok partjára évekkel ezelőtt, hogy majd elnyomja a füvet és kisebb területen kell vágni. Csakhogy pont fordítva történt, a fű, valószínűleg tarack, nőtte túl a tuját. A tuja egyébként növekszik csak a fűtől szinte nem is látszik. Arra gondoltam, hogy valamilyen szelektív gyomirtóval legalább átmenetileg megfékezhető a tarack de a tuját nem bántja. Tudtok e ajánlani valamilyen szert, vagy valami más módszert a probléma megoldására?
Két ujjnyit egy nagy fa símán begyógyul, mielőtt kiszáradna. A videón jók az arányok! (Nem kis munka, de így nem kell hozzá vegyszer. (Akkor van gond, ha a gyökerei sarjadni tudnak. Akkor a glifozát hatóanyagú szer segít.)
És ennyire széles gyűrűt, több mint tenyérnyit kell vágni? Én úgy gondolom, kb. kétujjnyi szélesen elég körbevágni, nem? Akkor már megszűnik a tápanyagszállítás.
A videó szerinti jó módszer, én egy hasonló méretű akácfával csináltam ugyanezt, de majdnem a föld színénél. A kemény fatestig minden háncs réteget le kell takarítani!
Kétméteres tujáim közepét a szarvasok vagy inkább "zsiráfok" lelegelték, csak a teteje, és az alja maradt meg! Magához fog térni, ha az utolsó élő részig levágom?
Nálam az őszi vetésűt a múltkori fagyok vitték el, és majd tavasszal összegereblyézem. Addig is ad némi takarást a talajnak, főleg majd a tél végi cserepesedéstől véd. De a komposztod is biztos szerette:)