A Honfoglaló egyik legnépszerűbb témaköre a „mindennapok” témakör. Legyen ez a topik azoké, akik kedvelik ezt a témakört. Írd ide kedvenc kérdéseidet, vagy azokat, amelyeket nem szeretsz igazán. Amelyeket gyorsan meg tudsz válaszolni, vagy amelyeket lassan sem. Amelyeket szívesen látsz játékban, vagy amelyeket nem. Ez itt a mindennapok témakör kávézója :)
A kávét mindenki ismeri, a legtöbben naponta fogyasztjuk is a belőle készült italt. De a kávécserjét, mint dísznövényt, már kevesen ismerik, pedig kevés gonddal tartható szobai dísznövény. A növény eredetileg Afrikából származik, itt a mai napig vadon nő. Európába már az 1700 –s évek óta ismerik a kávécserjét. A kávécserje Kelet Afrikából a vörös tengeren át jutott el Jemenig. A kávézás hódolói az Arabok voltak, innen került át a XII.században Európába.
Kávébogyó egy trópusi növény, a kávécserje – „Coffea” – termése, mely a buzérfélék családjába tartozik. Az egész világon termesztik, leginkább azonban az Egyenlítő menti területeken, ahol a legkedvezőbbek a feltételek a fejlődéséhez. Néhány száz féle kávécserje létezik, de a legismertebb ezek közül mindössze három, a Coffea Arabica, a Canephora és a Liberica. Gazdasági értelemben vett jelentősége ezek közül a Coffea arabikának és a Coffea canephorának van, melyet Robustának is neveznek. A harmadik, kevésbé ismert fajta a Coffea liberica, melyet csupán Afrika bizonyos területein termesztik, és a kávépiacon csak kiegészítő szerepet játszik. Ennek a fajta kávénak nagyon keserű az íze, és emiatt nem is igazán keresett a kávékedvelők köreiben A növénynek fényes erős zöld 10 m.-es leveli vannak. Néhány év után a növényen megjelennek a hófehér illatos virágok. A virágok illata a jázminéhoz hasonló. KB a virágzás után kilenc hónappal megjelennek az első gyümölcsök, amelyek először zöldek, majd vörösek, és végül feketék. Minden bogyóban két mag van, ezek a kávébabok.
Kávéfüggő vagy? Ismered a kávéfőzés csínyját-bínyját? Akkor az sem okozhat gondot, hogy melyik kávéfajta milyen összetevőkből áll! Nagyításért kattints a képre! Forrás: David McCandless: Az információ gyönyörű című könyv 2011. december 1. és 23. között[...] Bővebben!Tovább »
Alapjában véve stimmel, amit írtál, mert ma már valóban több fajtát is felhasználnak (többek között a Zwigeltet is, amiért kifejezetten dühös vagyok), de az eredeti, klasszikus időkben a Kadarka, Kékfrankos és az Oportó (idegen nevén portugieser) volt az alap.
Amúgy három évig én is a közelben éltem, nevezetesen Gyöngyösön - ott mi rendszeresen a Traminit fogyasztottuk a baráti körrel.
Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser, pinot noir, medoc és zweigelt. Pontosabban sajnos nem megy, nem vagyok boros.
Személyes kötődésem is volt ahhoz a (bor)vidékhez, de konkrétan ott helyben valahogyan fehér borokat (rizling, leányka, hárslevelű) kedveltem, vörösből csak a Medinát (amit aztán át kellett nevezni merlot-vá).
Nem voltam benne 100%-ig biztos, de a kéket és a citromsárgát valahogy kapásból kizártam. A zöld még akár lehetett is volna.
No de akkor most én kérdezek valamit - tekintettel arra, hogy igen a nyakunkon a tél és (legalább is nekem) ilyenkor a sör már nem annyira célszerű, mint a nyári hőségben. Tehát legyen valami finom vörösbor inkább!
Milyen szőlőfajták borából készül a klasszikus Egri bikavér?
(Az gondolom nem meglepetés, hogy nem egy szőlőfajtából, hanem háromnak a házasításából.)
Manapság már ebben is van némi variáció, de én most még a klasszikus régebbi összetételre vagyok kíváncsi.
A kávéval szemben én egyébként a teát részesítem előnyben, annak dacára , hogy korábban évtizedeken keresztül megrögzött kávéivó voltam, elsősorban persze a munkahelyeken, ahol előfordultam. Hiszen ott már csak megszokásból is ittuk a feketét, szinte kötelességszerűen. Mindkét italnak vannak jó hatásai, aztán az már egyéni szimpátia kérdése, hogy ki melyiket választja.
KÁVÉ TEA
Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának Segíti a legyengült immunrendszer megerősödését.
esélyét.
Csökkenti a bőrrák előfordulását. Segít a prosztatarák megelőzésében.
Izomerősítésben pozitív hatású. Segít a fogyásban.
Felpörget. Megnyugtat.
Magas vérnyomás és vesebetegség esetén mellőzendő. Magas vérnyomás és vesekő esetén javasolható.
Hirtelen élénkít, de gyorsan el is múlik ez a hatása. Tartósabb frissességet okoz.
Mindkettőnél célszerű valamicskét harapni mellé (pl. keksz féleséget), mert egyaránt gyomorégést okozhat.
A teával kapcsolatos zenék közül egy könnyedebb műfajt választottam, nevezetesen Art Tatum "Tea For Two" (Tea kettesben) című számát:
Ugyanez cha-cha-cha-ként:
Végül pedig komolyabban egy kissé. Sosztakovics verziójában ez így szól:
Ez pedig egy háromrészes, a neten fellelhető talán LEGJOBB mozi a kávé történetéről. Angolul sem árt tudni hozzá, de ugye ez már alap itt az index fórumon :))
Nos, eléggé ciki, de időközben elfelejtettem Youtube-ot beilleszteni :) Szerencsére időközben felfrissítettem a memóriámat. Szóval hallgassunk bele abba a kávé-kantátába!