Szeretném az elburjánzott flamingó virágomat kicsit jobban kezelhetővé "varázsolni". Sajnos nem tudom, hogy a szárát a sok buckóval milyen módon kell szakszerűen rövidebbre venni... A képen látható, mire gondolok, a növény így is gyönyörű és virágzik, nekem viszont már túl nagy és sűrű. A 3 virágos képen látható a cél - vagy ezekhez hasonló állapot lenne ideális. Köszönöm a segítséget előre is
Jól láttam, rózsaszínű! A fehér csillag virágú meg a rózsaszínű, az alapfaj, ezeket könnyebb tartani, hűvös helyen. A mostanság kapható növények már hibridek, jóval kényesebbek. A piros virágúból 4 félét is láttam idén. Sárgából, dupla szirmú virágosat , és jönnek a nagy virágú növények.
nekem sok éve a fűtetlen garázsban (de nincs fagy) lóg egy kisebb ablak előtt (kevés fényt kap), néha meglocsolom. Általában hosszú szárakat növeszt kevés és satnya levéllel. Ezeket tavasszal levágom, kis táp, szoktatással nap, és nagyjából a nyár közepére megbokrosodik. :)
Most még kint van, a ház nyugati fala (szélcsatorna) előtt. Tele van virággal, bimbóval. Akkor szoktam bevinni, amikor tartósan fagypont alatt van a hőmérséklet.
Idén tavasszal át akartam ültetni, a rengeteg gyökér, gumó között kicsit vagdalkoztam, ezt nagyon rosszul tűrte, csak nyár végén kezdett virágozni.
Az első mondatban van az ok! A PANEL ! Az álandó hőmérséklet, száraz levegőt nemigen tolerálják a növények !
Segít, egy tálca, alján vizes sóder (ami párologtat), és több féle növény, együtt, ami egy kis mikró közösséget alkot, lehetőleg világos helyen.
Egy kényesebb növénnyel kérek tanácsot, akinek van tapasztalata a tölcsér jázmin teleltetésével kapcsolatban !
A leírásokban az szerepel: hűvös, világos helyen telel. Ez gondolom egy mérsékeltházi üvegházat jelent. De nem sok embernek van ilyen. Szobában melegen (23°C)nem marad meg, hidegen (5-10°C) kevés fény, nem marad meg. Egy helyen tudom átteleltetni, a teliüveges terasz ajtó előtt, a padlóra téve. Az ajtóról leáramló hűvös levegőt szereti,(kb.17°C)és fényt is kap. A tavasszal van probléma! Hiába szoktatom a kinti levegőhöz, naphoz egy darabig el van, utána ledobálja leveleit, és elsorvad. Érdekes módon a gyökér rizómák élnek! Van már, cserépben, több mint 1éves is, és semmi baja, csak nem hajt ki. A dugványok szépen áttelelnek, de a 3. évben ugyan ez a helyzet. Valakinek jó ötlete ??????????? Érdemes kísérletezni velük, mert nagyon dekoratív növények!
Megpróbálom itt is, utolsó utáni-utáni-utáni lehetőségként! 8 éve költöztem panelba, 8. emelet, világos napos, É-K D-Ny tájolással.
Az én keresztem a közönséges futóka (Epipremnum Akármi) Másnál egy fél öklömnyi kiszáradt földben vígan éldegél és fut 5-8 méteres száron, én a 8 év alatt nem tudtam egyet sem 8-10 hónapnál tovább életben tartani! Hazaviszem, szinte herseg az életkedvtől, de nálam azonnal behúzza a féket, ha el nem hervad 2 héten belül, újabb leveleket nem hajlandó hozni.
Volt már minden: túlöntözöm-kirohad, nem öntözöm-kiszárad. Simogatom, zuhanyoztatom, ha kell, énekelgetek neki, de szarik a fejemre és elpusztul.
De majdnem mindem másfajta szobanövény is: Zamioka, nyíllevél, Fiodendron, stb... Valamit rosszul csinálok az biztos! Bármilyen tanácsot, ötletet szívesen fogadok. Nem igaz, hogy nekem nem működik a futóka :-(
Gyorsan gyorsan most, hogy épp tudok írni: meg tudná valaki mondani, hogy a szobai hagymás növényeknek mennyire kötelezö a téli álom? Olyasmire gondolok, mint pl.az Amarillis. Itt már árulják az elsö bimbós növényeket az üzletekben, míg az én példányom még hibátlan életerövel zöldell és nem mutat hajlandóságot a visszahúzódásra, pedig sötét helyre tettem és nem locsolom. De vajon muszáj öket így kínozni? Föltétele a téli álom a következö virágzásnak?
Letört a Strelitziámról két darab. Gyökerük nincs, de a tövük ép; 2-3 levelük van, a letört rész közepén friss hajtás van. Van esély ezt vízben (vagy más módon) meggyökereztetni? Ha igen, hogyan?
Mi lehet a baja a kávécserjémnek aminek sötétzöld fényes erős levelei voltak és a napokban elkezdtek kivilágosodni, egyre halványabb zöldek, egyre gyengébbek?
3 tö, cserepestül voltak beültetve egy vietnami étterem virágládáiba. hónapok óta mondom, hogy nem lesz jó vége. ma kifordítva találtam a cserepeket, és azt mondták, vihetem:-(
Sziasztok! Tegnap vettem észre, hogy az anyósnyelvem egyik levelén egy ilyen rothadásnak kinéző folt van. Nem tudom, hogy ezzel mi a teendő. Kivágjam, vagy ne? Esetleg az egész levelet vágjam le tőből? Túlöntöztem volna? Előre is köszi a segítséget?
Üdv! Megkérdezhetem, hogy a Hoya kerii milyen ültetőközegben van? Nekem is van egy, mi egy levélke volt, és kihajtott, viszont támaszték miatt nagyobb cserépbe ültetném, de nem igazán tudom mibe kellene. Most valami szálas száraz rostos közegben van. köszi:)
Sziasztok! Kérlek segítsetek, mi baja lehet a filodendronomnak. A régi levelei behajlottak és bebarnultak. Vannak rajta folyamatosan új levelek, de még ki sem nyílnak és azok is bebarnulnak. Valahol azt olvastam , hogy száraz neki a levegő, de ezt nem hiszem, mert elég párás a nappalink. Köszönöm előre is.