Ismeri valaki a szlankamenka (ha jól írtam) szőlőt? Van néhány tőke, amit szeretnék megnyesni. Vajon hogy kell? Sima váltó metszéssel, a csapon a felső vesszőt két termőszemre az alsó vesszőt meg egy szemre? VAgy esetleg hosszú csapot, félszálvesszőt is kell/lehet hagyni?
Kedves Fórumozók! :-) Segítséget szeretnék kérni, milyen fajta lehet ez a két tőke? Egyik kék, és aug. elején érik, a másik fehér, és még nem érik, mindkettő gyökeres vessző volt, nem oltvány, úgy kaptam, hogy "permetezés nélkül is terem",.. nem pereg, sokáig a tőkén marad,.. jó édes, az aromája nem túl jellegzetes,..
Sziasztok segitseget szeretnek kerni mi lehet a baj . Kekoporto fajta es vorosodnek a levelek az erek menten meg zoldek ,de egy ido utan elszaradnak teljesen.
Nem megoldás. A legtöbb permetezőszer elbomlik, elromlik, kiülepszik, ha hosszabb ideig oldatban van. A permetezőben hagyni meg egyenesen gondatlanság - leginkább dugulás később a következmény.
Azt szeretnem kerdezni, hogy ECLAIR melle javasoltok valamilyen kiegeszitest?
Rambo permetezesi terveben Quadrist vagy Eclairt ir, megjegyezve, hogy a Quadris lisztharmat ellen nem tul eros.
A Quadrist es az Eclairt szeretnem egymast valtva 2-2 alkalommal hasznalni. A Quadrist Tiurammal es Topsin-nal egeszitem ki, de az Eclairt nem tudom mivel lenne celszeru.
Lenne még egy kérdésem, amihez találtam szakirodalmat, de hátha a gyakorlat eltérő. Múlt héten kimentem permetezni és maradt egy 10 literre elegendő tankkeverék.
Gondoltam ezen a hétvégén, egy higítottabb változatban kiszórom.
Van Sopron- Balf- on a Fürdő soron (kb. a bolttal szemben) 3600 nm belterületi, jól termő kékfrankos, eddig, szépen gondozott. Nem tudom megoldani a művelését, kár műveletlenül hagyni, ingyen bérbe adom, ha valakit érdekel, jelentkezzen.
Segítséget szeretnék kérni, kezdő, de lelkes szőlőművelő vagyok. Sajnos a szőlőm elég messze van, de nem szeretnénk eladni, így sok utánaolvasást követően összeállítottam egy permetezési tervet. Viszont lehetséges, hogy vannak olyan szerek, amelyek feleslegesek, ezért kérném a szíves kritikai észrevételeteket, ki mit hogyan módosítana rajta. A dátumok nyilván nagyjából értendőek, de ekkor tudok biztosan ott lenni (így nem tudom lesz-e szőlőmoly invázió, de inkább megelőzöm, mintsem később siránkozzak. Mennyiséget nem írok, a kg/Ha leosztott "szokásos" adagja. A lemosó permetezést 60 liter vízből tudtam megoldani úgy, hogy jó bőven folyt a tőkéken. (csak a méret miatt írom támpontként)
A szőlő furmint és rizling, vegyesen, ahogy ültették, még a hatvanas években. A Balatonfelvidéken a július eléggé esős szokott lenni, meleggel együtt, ezért van több permetezés abba a hónapban. (illetve erős lisztharmat volt tavaly és a szőlő is eléggé gondozatlan volt hosszú éveken keresztül.
A szüretre általában október közepén kerül sor.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Tga
15.márc lemosó Bordóilé
25.márc lemosó "Nevikén, Vektafid"
14.ápr "Rügy duzzadáskor,ATKÁK ELLEN"
Thiovit Zoom 11 SC Vitaflóra szőlő Karathane Star
28.ápr Szőlőmoly
Karate Zeon Thiovit nonit Vitaflóra szőlő Karathane Star
A csemegeszölöhöz beírtam, szerintem fitoplazma, csak a csákány segít. Nyár végén a vesszök nem érnek be barnásra, hanem zöldek maradnak és hajlékonyak (nem feltétlen az egész vesszö). A fürtök elöször csak zölden fonnyadnak. Ha most nézed a vesszöket és nem olyan színüek, mint az ugyanazon fajtához tartózó egészséges társaié, hanem szürkés-feketés a külseje, akkor nyugodtan kivághatod. Ahogy a csemegeszölönél is írtam, télire lehúzódik a gyökérzónába, tehát a visszametszés se segít.
Virágzás körül 2X actarával, vagy más, az amerikai szölökabóca ellen hatásos szerrel permetezz. Ez a betegség ellen nem használ, de a vektorát irtja.
Szeretnék segítséget kérni a következő problémával kapcsolatban:
a szőlőt rendszeresen permetezem (tavaly bordói lével, előző években alma-szőlő kombival), ennek ellenére valamilyen betegség mindig megtámadja, így nincs termés.
Mielőtt még elkezdene érni, a levelek bordó színűvé válnak, a fürtök leszáradnak, a vesszők elfeketednek és elszáradnak.
Meg tudnátok esetleg mondani, hogy milyen betegség lehet az oka?
Azt mondták Rizlingszilváni. Fa oszlopok vannak, de a kidőlés határán. A gazdaboltban az eladó fém oszlopot ajánlott, szerinte az a legjobb, de szeretném mások véleményét is meghallgatni. Tőketerhelésről még nem gondolkodtam. Ez elég nagy mennyiségű bor. 5 évig meg kell tartanom, bár később sem akarom kivágni, inkább lassan lecserélni a tőkéket. Szeretnék 100-120 tőke vörösborhoz való szőlőt, de nem akarok több területet betelepíteni, inkább a jelenlegit cserélném le.
Köszönöm a választ! Majd megprólálom megtalálni a szőlő oldalt.
Szerintem gyere át a szőlő oldalra, de addig is nem ártana tudni milyen fajta szőlőről van szó.
Ami az oszlopokat illeti nekem van fa és beton is, mindkettő jó. Szerintem azt válaszd, amit a legolcsóbban ill. legkönnyebben be tudsz szerezni, de jelenleg milyen oszlopok vannak?
Bogyózó gépet ennél olcsóbban is be tudsz szerezni.
Figyelembe véve a kb. 360 tőkét, a kád mérete attól is függ mekkora tőketerhelést tervezel. Ha pl. nem nagyobbat mint 1 kg. elég lehet 5 hl-es, de ha többet, akkor nagyobbra lesz szükség.
Segítségre van szükségem. Vettem egy ingatlant, amihez tartozik egy szőlőültetvény is. Idős tulajdonosa meghalt, az örökösök messze laktak, nem tudták gondozni. A szőlő kordon művelésű, rendbe kell tenni.
Kérdéseim:
Milyen oszlopokat kell vennem? Fémet vagy fát?
Kb. 360 tőke. A motoros szőlő zúzó, bogyózó 100-130 ezer Ft. Ennyi szőlőhöz megéri megvenni?
Milyen méretű szüretelő kádat kell vennem?
3 db szőlőprés maradt a házban, azt hiszem ennyiből 1-et össze lehet rakni.