Nem tudom mire gondolsz, de kb a leírás arról szólna, hogy van négy érpár a telefonközpont felé, van egy érpár a hálózat, a távoli egység felé, és van egy csatlakozója a tápfesznek.
Igen, azóta keresem, de csak kölcsönbe van egy. Pedig biztos százszámra hevernek dobozok mélyén. A Papirász nem tudom létezik-e még, de utána nézek, köszi. Néhány éve még több helyen volt, csak akkor még nekem más megoldásom volt rá, amit most már nem tudok használni.
"Mi a véleményed arról, ha a 2 portos BRI bővítőre kötött ISDN2 - n érkező bejövő hívások az utóbbi időben egyre gyakrabban megszakadnak. "Matávra" szolgáltatói hibára gondoljak vagy betojt a Panasonic? Egyáltalán hogyan lehet behatárolni ezt a hibát? Kössek rá az NT portjaira - a Panasonic-ot kihagyva - telefonokat direkt és figyeljem így a bejövőket egy ideig?"
Arra figyelni kell, hogy az alközpont az ISDN-hez szinkronizáljon, ne a belső órajelet használja. Ahogy írtad, úgy el lehet indulni. Ha van szabad port a Panán, akkor portcserét is lehet próbálni.
"És még egy p-p, p-mp témakörben: a p-p kapcsolatot átválthatom p-mp -re és viszont vagy ez az előfizetői szerződésben rögzíttetett és így hiába állítok be mást a központnak, azzal csak zavart vagy hibát okozok?"
A szolgáltató konfigurálja az ISDN-t az előfizetői szerződés szerint. Ellenőrizetlen működést, vagy működés képtelenséget okoz, ha az alközpont beállítása nem egyezik a szolgáltatóéval.
"És még egy p-p, p-mp témakörben: a p-p kapcsolatot átválthatom p-mp -re és viszont vagy ez az előfizetői szerződésben rögzíttetett és így hiába állítok be mást a központnak, azzal csak zavart vagy hibát okozok?"
P-MP-nél az u.n. S0 buszt használjuk, amelyre 8 címezhető eszköz fűzhető fel. Utána kellene nézni, csak tippelek, hogy a címzés a korlátozó tényező. Ha mélyebben érdekel, olvass utána.
"Itt adódik a kérdés: p-mp - nél nem lehet több hívószám? Illetve - ha lehet - a tíz számot én is megadhatom (MSN) vagy csak akkor tudok játszadozni velük, ha előbb a szolgáltató kiadja őket? Egyáltalán, ha van egy ISDN2 és van hozzá mondjuk egy 25 és egy 26 végű telefonszám, akkor hogyan kell/lehet megválasztani a számmezőt? "
Olyan számot adhatsz meg, amit a szolgáltató biztosít a szerződésed alapján. Hazánkban az elterjedt módszer az, hogy P-P ISDN2-nél az utolsó 2 számjegyet küldi a főkőzpont beválasztásként, P-MP-nél pedig a teljes helyi hívószámot.
Apropó Fritz... ha jól látom, tavaly augusztus óta üldözöd a cuccot és azóta nem sikerült szerezni vagy csak nem volt megfelelő? Ha jól emlékszem, néhány évvel ezelőtt a Papírász Kft-nél árultak ilyet - nem tudom léteznek-e még vagy a nevük változott... mintha valami ilyesmi rémlene...
Szia! Köszi, természetesen nagyon örülök, hogy válaszolsz, de nem úszod meg ennyivel... :-)))
Mi a véleményed arról, ha a 2 portos BRI bővítőre kötött ISDN2 - n érkező bejövő hívások az utóbbi időben egyre gyakrabban megszakadnak. "Matávra" szolgáltatói hibára gondoljak vagy betojt a Panasonic? Egyáltalán hogyan lehet behatárolni ezt a hibát? Kössek rá az NT portjaira - a Panasonic-ot kihagyva - telefonokat direkt és figyeljem így a bejövőket egy ideig?
És még egy p-p, p-mp témakörben: a p-p kapcsolatot átválthatom p-mp -re és viszont vagy ez az előfizetői szerződésben rögzíttetett és így hiába állítok be mást a központnak, azzal csak zavart vagy hibát okozok?
Írod: "1. Alközponthoz P-P való, mert
-10 vagy több hívószámod lehet,"
Itt adódik a kérdés: p-mp - nél nem lehet több hívószám? Illetve - ha lehet - a tíz számot én is megadhatom (MSN) vagy csak akkor tudok játszadozni velük, ha előbb a szolgáltató kiadja őket? Egyáltalán, ha van egy ISDN2 és van hozzá mondjuk egy 25 és egy 26 végű telefonszám, akkor hogyan kell/lehet megválasztani a számmezőt?
Némi elméleti kérdésre keresek választ, ha tudsz, légyszi segíts.
1) Egy ISDN2 előfizetés esetén, ha tudom, hogy telefonalközponthoz csatlakozom, akkor van jelentősége annak, hogy p-p, vagy p-mp a kapcsolat?
2) Egyáltalán, ilyenkor kötelező a p-p?
3) Panasonic alközpontba tehetek BRI kártyát is és analóg bővítőt is. Mindegy, hogy az NT (a/b) analóg portja csatlakozik a fővonali bővítőkártyához vagy az S/T a BRI-hez?
4) Ha igen, akkor van az egyiknek előnye a másikkal szemben?
5) Ha egy NT össze van kötve mondjuk egy TDA-30 -al, akkor az ISDN szolgáltatásokat a TDA az NT-ből olvassa ki?
6) Ha igen, akkor ha az NT-ben egy szolgáltatás nincs felprogramozva pld:MSN, akkor a TDA-ban hiába állítom be ezt, az fog működni vagy nem?
Hát akkor a HIRO modem nem érti azt a módot, ahogyan az ISDN NT-ből kijön a hívó telefonszáma. Ez többféle módon is kijöhet, van ami Amerikában elterjedt, van ami Európában. Lehet, hogy ez az NT európaiul beszél, a cucc meg csak amerikaiül ért...... Lehet, hogy valamilyen AT paranccsal be lehet állítani a modemen, hogy milyen nyelvet értsen, de mintha az ISDN netmodon is lehetne valamilyen értékeket állítania CID transmission method -ban.
/CLIPLEVE L<space> n n=0-19 Number n defines the level of FSK sequence. Larger values of n attenuate the level of FSK sequence. Default value is 2.
S101= bit dec hex CID transmission method 0 0* 0* CID FSK pattern is transmitted during ringing between the 1st and 2nd ring. 1 1 CID FSK pattern is transmitted prior to ringing.
Próbáltam átdugni, sem a bal 1. sem a bal 2. csatlakozóba dugva nem jön szám a HIRO modemröl a gépre, viszont a Grundig cucc mindkettön kiírja a számot.A HIRO modem nem közvetlenül a vonalra van dugva, hanem az ISDN modembe, bal1, bal2.
Azt hittem, hogy az ISDN modemre vonatkozik a bejövö csatlakozás kérdése.
Ahogy előttem írták: próbáld ki, hogy az ISDN doboz ( NT) azon kimenetére, amire eddig a vezetéknélküli telefon volt csatlakoztatva, rácsatlakoztatva a modemedet működik-e a hívószám kijelzés. Ha igen, akkor be kell az ISDN doboz 2. portján kapcsolni a hívószám kijelzést. Ha nem megy a vezetéknélküli telefon helyén, akkor a modem nem érti az ISDN dobozka nyelvét, és nem használ a másik porton a bekapcsolás.
A bekapcsolás úgy történik, hogy pl a vezetéknélküli telefont átteszed a 2. csatlakozóba, belépsz a telefonnal, mintha hívni szeretnél és tárcsázod a *85# kódokat. Ezzel bekapcsoltad. Ellenőrizni le tudod a vezetéknélküli telefonoddal.
A hová csatlakoztatod a modemedet kérdésre azt írtad, hogy közvetlen a MATÁV vonalra. Ha ez azt jelenti, hogy ami bejön a lakásba vezeték, arra közvetlenül rálépsz ( párhuzamosan az ISDN dobozzal) na az nagyon nem jó , ott nem találsz telefon vonalat, és még agyon is csaphatod az egész vonal működését. A modemedet csak az ISDN doboz analóg kimeneteire tudod csatlakoztatni, azaz a 4 fekete csatlakozó közül balról az 1. és a 2.-be.
Valószínűleg azért, mert ott nincs bekapcsolva a hívó számának küldése. Az NT nem biztos, hogy alapból küldi a számokat az analóg portján, ha a jól rémlik azt be kell állítani.
Két kábel van rácsatlakoztatva a nagy ISDN dobozra. A tápkábelhez képest első dugaljba van egy 2 készülékes vezeték nélküli telefon, Grundig D160. Mindkét készüléken megjelenik a hívószám, ha csörög. Mellette lévő dugaljban van a HIRO H50113, rajta a line dugaljba csatlakoztatva.
Hogyan-hová csatlakozol a modemmel az ISDN-re? Az ISDN NT analóg portjára, vagy valami más dobozkán keresztül?
Közvetlenül a matáv vonalra.
Mi a pontos típusa annak a doboznak, amihez a modemet csatlakoztatod?
próbáld meg felvenni a kapcsolatot a miskolci "Teletár" raktármúzeummal. Van nekik belőle, és tuttira megnézik A TMM80 műszaki dokumentációját emlékeim szerint elvittem nekik, megőrzésre. http://www.postamuzeum.hu/hu/muzeumok/10/teletar-miskolc-avas
Elnézést kérek, nem ide kellene írnom, de más lehetőséget nem találtam. Vásároltam a napokban egy TMM 80-as készüléket, működőképesen, és az irodámban szeretném bekötni és használni. Analóg telefonvonalam van, de a bekötés egyszerűen nem jön össze. A készülékben egy hosszú "csoki" van 7 darab szabad hellyel. Ebben kérném a segítségét, hogy a "falból" jövő 2 "drótomat" hova kössem :).
Kösz a választ, de én nem isdn eszközre vagyok kíváncsi, hanem isdn előfizetésre. Eszközöm van. Tudtommal csak a T kínál ilyent, és elég borsos áron...
Mert én úgy értem, hogy jelenleg is ISDN előfizetés van neked, és csak a termináladapterrel van gondod.
Kavarhatsz azügyben, hogy az NTBA helyett NT1+2ab-d lehessen. De ha a szerződés NTBA-s végződésről szól?....
Másik lehetőség: teszvesz, vatera, stb.... Van kínálat ISDN NT ügyben is. Mondjuk nem tudom, hogy egy alapvetően szolgáltatói tulajdonú eszköz mi módon kerülhet licitre?