Egyre több új digitális tükörreflexes fényképezőgép rendelkezik videó rögzítés lehetőségével. Egyre több, eddig leginkább fotókat készítő kezdők/amatőrök/profik kóstolhatnak bele a videó/film/klip készítés világába. Ráadásul nem is rossz minőségben. A kompakt videokamerák és fényképezőgépek érzékelőjénél jóval nagyobb képalkotó szenzorral rendelkező DSLR-ek objektívjei is cserélhetőek, s ez kiterjeszti a lehetőségeket, s szabad utat enged a kreativitásnak is. Természetesen vannak korlátok is, de ha ezeket felismerjük, igen látványos vizuális élményt lehet "varázsolni" ezen fényképezőgépekből.
Eddig még nem született olyan topic, melyben a DSLR-ek videó funkcióival kapcsolatos kérdések és válaszok, tippek és trükkök, korlátok és problémák márkafüggetlenül megvitathatók lennének. Az egyes tipusok topic-jaiban időnként felmerülnek kérdések a videó funkcióval kapcsolatban, de aztán el is vész néha a hozzászólások között.
Legyen ez a leírás meghívó amatőrnek/profinak, vásárlás előtt állónak vagy pusztán a téma iránt érdeklődőnek.
Szerintem akkor vegyél egy Sony A6000-est, annak is szuper az autofókusza, családi eseményekre kiváló lesz. Hobbiból cserélni drága. Vagy vegyél egy Z6-ot, és azzal hosszú időre meg lesz oldva a fotó és a videó is.
Nikon D7100-al szeretnek videozni, de az objektiv fokuszalaskor nagyon rangat. Tudtok ajanlani olyan lencset, amivel erdemes videozni Nikonnal? Azt tobb helyen olvastam, hogy a Canon-al jobban lehet videozni. Erdemesebb lecserelnem a rendszeremet? Hobbi fotos vagyok, es videozni is inkabb a csaladi esemenyeket , kirandulasokat videoznam. Koszi a valaszokat!
Ha a miki direktben a vázba dugva nem produkál furcsaságot, akkor ott az adó/vevő résszel lesz baj. Nem tudom, hogy garanciális-e még a cucc, de lehet hogy megérné elvinni szervizbe.
A durva statikus zörej utalhat arra is, hogy valami tönkrement az elektronikával, látatlanba' nem egyszerű az ilyet megmondani.
Szia! Igen, a mikrofon laptoppal hibátlanul működik és tud hangot rögzíteni. Az egyik barátom is kipróbálta a szettet, nála is ugyanez a hiba jelenség volt, amit leírtam. A DSLR-re is közvetlenül csatlakoztatva a mikrofon, jól működik, zaj nélkül, a közelben nem volt semmi zavaró gép. Vadi új elemekkel is kipróbáltam, semmi változás.
Fél éve próbáltam utoljára, akkor még szuperül működött. A jag+jag kábelen, amivel a DSLR-el összekötöm, törés nem látszik,jó állapotban a kábel, de nincs másik hogy ezt még pluszban ellenőrizzem.
Tettem fel egy képet, ami mutatja, ha teljes szett csatlakoztat van, a hangsávok folyamatosan ugrának a DSLR-en, néma csendben és lejátszáskor csak zaj hallatszik...
Egy új problémával találkoztam, videózás közben. A kamerám Canon 700D Mikrofon, K and F concept M8
Videózás közben hang helyett csak szörnyű zajt vett fel a kamerám. Később ellenőriztem a kamera mikrofonját, a menüben az automata hangszín beállításnál, szépén mutatja a hangsávokat, miközben beszélek.
Ha csatlakoztatom a külső mikrofont, a hangsávok nagy hangerővel hangot mutatnak a camera kijelzőn, annak ellenére, hogy teljes csend van. A beállításokat ellenőrizem, a transzmitter és a vevő jól van összetéve, minden úgy van összekötve, ahogyan kell. A kamera folyamatosan mutatja a mozgó hangsávokat, ha a K and F mikrofon van bedugva, akkor is ha nincs hang. (A beszédhang változásától függetlenül ugrál a hangsáv a kijelzőn.)
Nincs ötletetek mi lehet a probléma? Korábban ugyanez a szett tökéletesen vett fel hangot videózás közben, a mikrofont nagyon keveset használtam.
Le lehet szedni a netről custom picture style-okat amikkel flat képet kapsz, azokkal "kibővíthető" a dinamika kicsit. A géphez kapott cd-n ott van elvileg a Picture Style Editor, azzal össze tudsz hozni magadnak is ilyet, ha esetleg nem találnál a neten.
200D-vel (de hasonló korú váz is támpont lehet) leggyakrabban a rekesz előválasztót módot használom, a látványos dslr bokeh hatást elréve /50mm 1.8-al/ (egyéb esetben leggyakrabban Gopro, vagy telefon videóját használom), 1080p 60fps beállítással. Kérdés, hogy hogyan tudom ezen a gépen a legnagyobb dinamikát elérni - akár utólag feldolgozhatóság szempontból- ? A HDR mód kilőve, mert nem tudok belenyúlni a rekeszértékbe. Manualba viszont sokszor felé lövök, a kiégett részek pedig nem visszahozhatóak. Kerestem, de nem igazán ad lehetőséget nyers adatmentésre, elég tömörített MP4, amit nyújt.
Ismerem a DaVinci Resolve-t, de az ára kereken háromszor annyi, mint amennyit én nyugodt szívvel rászánnék egy olyan szoftverre, amit nem hivatásszerűen, hanem hobbiból használnék. Ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy a gépem döccenés nélkül elvinné. :-)
Ki milyen videoszerkesztő szoftvert használ, ajánl?
Igyekszem átállni mindenben a jogtiszta megoldásokra, de editort még nem találtam. Nagyon sok extra funkcióra nem lenne szükségem; color grading, legalább kettő video- és hangsáv kezelése, feliratok elhelyezése.. Windows 10 oprendszeren stabilan fusson. Szerintem nem nagy kívánságok. 100 usd körüli licensz ár lenne a plafon.
DSLR+fix obikkal használtam, tökéletesen működik! használt, de jó állapotban van, összes menet, csavar stb. hibátlan! egyetlen hiba a második képen látható, a csúszásgátló gumilap sarka hiányzik.
ár: 25.000ft
csere nem érdekel
megtekinthető, kipróbálható előre egyeztetett időpontban Dunaújváros-Budapest vonalon hétköznaponként, hétvégén Adonyban!
nem értek hozzá, tanulni lestem be ide. meg tudnád mndani, hogy miért fontos, hogy APS-C vázzal rendelkezzen valaki? mi a baj a full-frame vázakkal? mennyiben befolyásolja ez a filmes elképzeléseidet, hogy teljesen kizárod a keresésedből azokat, akiknek ilyen van?
Ott van egy kis csavar azért, hogy az általad elsősorban preferált 80D-re nincs ML, noha az ML használatát előnyként nevezed meg. :-)
Ha nem az ország másik felében laknék, a 80D+50/1.8 STM+Rode VMG+Walimex Shoulder Rig szettemmel szívesen grupiznék amúgy; itt békés megyében nem nagyon hiszem hogy lehetne hasonló kis indie csoportot csinálni..