Sziasztok! Engem is érdekel a téma. A nejem épp ma vett nekem egy ananászt. Jól értem, hogy annyi a dolgom, hogy a levelek alatt 2 centire elvágom és a felső részt a levelekig virágföldbe dugom, amit aztán nedvesen tartok?
Én nem szoktam beletenni a vízbe, épp csak annyi vizet teszek alá, hogy a dugvány aljáig érjen. 4-5 cm-es torzsánál nagyobbat nem hagyok meg rajta és azt is rendesen körbe farigcsálom, hogy a gyümölcshúsból ne legyen rajta. Az alsó leveleket is le szoktam szedegetni 3-4 sorban. Onnan fogja hozni agyökereket, ha leveszed a levelekt látszanak is a kezdemények (kicsi dudorok) Az utolsó növényemet épp amúlt héten ültettem ki kb. 15 cm-es gyökérrel.
Nekem két ilyen növényem van,amit magáról az ananász gyümölcsről vágtam le. Úgy csináltam,hogy egyből virágföld+nedves homok keverékébe dugtam a rozettát,tehát nem vízben gyökereztettem.Kb. 8 hét kellett neki,mire kigyökerezett a földben.Néhány alsó levél nálam is leszáradt,megbarnult,de levágtam róla és szépen fejlődött tovább. Ja,és jó meleg kell neki,sztem most a szabadban biztosan sikerülne(én télen csináltam,fürdőszobaablakban!). Sztem vedd ki a vízből,vágd le a barna részeket, dugd le földkeverékbe és tartsd nedvesen és meleg(nem napos!) helyen! Remélem tudtam segíteni!
Sziasztok! Lenne egy kerdesem: 6 hete vettem egy ananaszt es a rozettajat levagtam, ugy ahogy szokas es vizbe tettem gyokerezni! Azota ugy van, megbarnult a tove, de gyokeret nem fejlesztett! A kozepen egeszsegesen nonek a levelek! A tovet ami vizmen van, olyan sikos valami lepte be! Mit javasoltok? Ultessem el? Elpusztul-e? Vagy hagyjam meg, hatha gyokeret fejleszt megis? Koszonom! Aron
Van egy könyvem, ami szerint termesztése a következő módon zajlik a Hawaii-szigeteken. Itt folyik a világ ananásztermesztésének 60%-a. "Mérnöki" pontossággal:
"Az ananász enyhén fogazott levelű, keskeny növény. A szára rövid, ritkán ágazik el. Dugványozásra a főhajtás oldalhajtásait használják fel. Új ültetvényt leginkább októberben telepítenek, amikor forró és napos az idő. Nagyon érdekes, ahogy az ananászdugványokat összegyűjtik és ültetéshez előkészítik. Még augusztus elején végighalad az ültetvényen egy nagy kombájn. Munkások kísérik sarlóformájú, hosszú, éles kásekkel fölszerelve, és az ananász oldalhajtásait levagdossák dugványoknak. Ezek szállítószalagon a kombájn mellett haladó teherautóra kerülnek. Mikor az megtelik, a levágott hajtásokat az autó - a mező száraz részén - magas kupacba rakja. A kupac három hónapig itt marad a szabad ég alatt kitéve az égető trópusi napnak. Csak ekkor látnak hozzá a dugványozásnak. Ha a dugványokat levágva mindjárt elültetnénk, elrohadnának, de így három hónapi szárítás nem árt nekik."
Szóval egy nyáron át kell szárítani, mielőtt elülteted. Mondta nekem ezt egyszer egy bácsi, de én csak egy hetet szárítottam. Ki is rohadt.
Nos a kérdésed valóban elég lamer, de ne szégyenkezz, gyakorlat teszi a mestert!
Elôször is fogj egy frissen vásárolt ananászt, vágd le a levelei alatt kb. 1-1,5 cm-nyit. A maradékot edd meg és a levágott torzsát, levelekkel együtt - azok tövéig - ültesd el akármilyen virágföldbe, öntözd meg kicsit és tegyél a tetejére egy uborkásüveget, vagy burkold be fóliával, hogy párásan maradjon és tartsd meleg helyen. Lehetôleg ne hagyd kiszáradni a földjét. Várj pár hetet és az elsô levelek megjelenésével tudni fogod, hogy valóban begyökeresedett. Vagy nem. Ekkor próbáld meg egy másikkal. Egyébként ebbôl nem lesz sohasem pálma, ugyanis az ananász egy broméliaféle növény, úgyhogy ne várj tôle csodákat.
szeretném megkérdezni, hogy ha egy boltban kapható ananász gyümölcsöt elültetek egy cserépbe, akkor abból lessz-e pálma? ha igen hogyan csináljam?
bocsánat a láma hozzászólásért, de érdekel a dolog és még sohasem termesztettem növényt.
regardz
nym