Az semmi, én most fedeztem fel az Andrej Rubljovban, hogy (asszem) amikor elvezetik a lovas katonák a kobzost, ők meg benn ülnek a gunyhóban, akkor a kulcslyukon keresztül - mint camera obscura - a falra vetítődik fejjel lefelé az elvonuló katonák és lovaik árnyéka.
Hopp, én is kölcsönadtam már vagy fél éve és el is felejtettem. Még jó, hogy írod.
Nekem eszembe sem jutott, hogy a 'Pikniket' is filmre vigyék. Nem is nagyon tudom miért írtak egy külön történetet a forgatókönyvbe az eredeti regényből felhasznált ötletekkel. Tudsz erről valamit? Egyáltalán hogy jött össze Tarkovszkij és a két Sztrugackij?
És meg is volt nekem, és persze kölcsön is adtam, és persze azóta nem is láttam, és persze nem is tudom megszerezni, pedig még a kiadó is feltúrta a kedvemért a raktárát. Viszont a Mokép-nál megvásárollható a film. Én viszont nem sajnálom, hogy csak a Stalker lett filmre adaptálva. A Piknik egy sci-fi lett volna, és az abban az időben nehezen lett volna megoldható olyan színvonalas képi világgal, mint amilyen szinvonalas lélektani darab lett a Stalker-ből.
Megjelent könyvben is0 Stalker címmel. Tartalmazza az eredeti regényt is (Piknik az árok szélén) és a 'forgatókönyvet' is. Mindenesetre az eredeti regénynek elég kevés köze van a filmhez (a Solarisnak szerintem több, még ha Lem tiltakozott is).
Igen, "Robotokkal a Szaturnusz Körül" cimmel (Lengyel film). Én gyerekként láttam, akkor tetszett, viszont Lem soha többé nem járult hozzá művei megfilmesítéséhez...
Te, hát én még belecsúsztam, bár alig emlékszem rá. De az beég az agyamba, amikor bluboxban benyomtak egy karcos akváriumot, benne néhány guppival, amelett sétált Pirx kapitány, és nemes egyszerűséggel valami "tengeri lézerkavalkádnak nevezte". Arról nem beszélve, hogy az űrhajó felismerhetően Olymposos flakonokból készült. Ez amolyan poénfilm, mint Ed Wood cuccai vagy a Honfoglalás.
Húú passz. AZt hiszem, a Mokép adja ki a régi tv sorozatokat, (Forró szél, mesék) Dehogy ezt az ótvart.... Jellemzően még ismételni sem merik, már akkor is égőnek számított. Vagy a könyvre gondolsz?