köszi a dícséretet, de én egyáltalán nem érzem olyan jónak a képeimet. utólag azt mondom, tudtam volna néhány ezeknél jobb fotót is csinálni, de ez különböző körülmények miatt nem jött össze.
a te képeidet pedig nagyon szívesen látnám, szóval párat betehetnél nyugodtan:-)
igen, bocsi, nem láttam rendesen. Mondtam az elöbb, hogy már alig látok, nem? :)) Hát, ugy látszik ez a muzeum kimaradt... :(( de gyönyörű. Jó lehetett a sivatagban, én is nagyon szeretném látni, de azért csak "lájtosan" ezzel a se víz, se villannyal... legalább zuhany legyen... :)) de olyan "igazi" homokdünéket még sose láttam, nagyon megnézném!!!!!!
ez a mecset dolog érdekel nagyon. (kicsit mecsetmániás vagyok, ezt itt már tudják. :)) Mielőtt Marrakechbe mentünk nagyon el voltam tökélve, hogy bemegyek a Koutoubiya mecsetbe, ha lehet, ha nem... mert meg kell néznem. Aztán lehiggadtam, nem mertem végül, és még az ajtón sem hagytak belesni. Sajnos.
Mondjuk az én kedvenceim az oszmán meg a siita mecsetek. Damaszkuszban eszméletlen szépeket láttunk!!!
sokpárnás?? az nem tudom melyik lehet, inkább sok szőnyeges nem?:-)) az a sivatagban van éjjel, mikor a berber kísérőink zenélnek nekünk, koromsötét volt amúgy, csak úgy belefényképeztem az éccakába és reméltem "eltalálom" őket:-) a sivatag nagyon brutális egyébként, legalábbis hosszú távon az lehet, de mégis eltöltenék ott egy hetet is, bár se víz, se villany, se zuhany, se wc:-) amit kérdeztél korábban az nem mecset, hanem a marrakeshi-múzeum, tényleg így hívják nemes egyszerűséggel, "musée de marrakech". gyönyörű egyébként. de voltam mecsetben is, ami ugye lehetetlen elvileg nem muszlim embernek, majd ezt leírom később.
én meg csak várom várom a képeket, aztán már rég itt voltak... :((
eszméletlen jó képeket csináltál!!! mi az a.... ja, most rájöttem... :)) csak próbáltam megfejteni a mondásodat...
szóval jöhet még kép, de írd mellé lécci mi hol micsoda... az a sok párnás az nagyon tetszik...
és huuu de éhes lettem. :(( és még tajin edényt sem hoztunk, de most találtam itthon egy boltot, tutira fogok venni egyet. Hu, de ennék most koftát/köftét/kaftát... :))
na beszélgetek még kicsit magammal itt a nagy éccakában:-) szóval marokkó drágul igen, főleg marrakesh, nagyon durván utaznak néha az ember pénzére, taxisoknál taxióra ismeretlen fogalom, még a nem marrakeshi marokkóiakat is átverik simán, nekem többen panaszkodtak erről a vonaton az utastársaim közül, mikor utaztam visszar rabatba. ki kell alkudni az árat, de úgysem tudsz jól járni, csak kevésbé rosszul:-)) más városokban nem volt problémám a petit taxikkal ( városi taxik ). a grand taxikat ( iránytaxik városok között )szerettem, erről most hadd ne írjak bővebben, marokkó topikban írtam már róla. lényeg hogy rengeteg jó élményem volt helyiekkel beszélgetve utazás közben. ami kétség kívül nagyon zavaró viszont marokkóban, főleg marrakeshben, az a rengeteg erőszakos felhajtó és kéregető. millió fajta szolgáltatást, szállodát, éttermet, kirándulást stb. ajánlanak, néha nagyon erőszakosan és kitartóan minden sarkon és főbb csomóponton vagy csak simán pénzt kérnek. velem többször előfordult, hogy pénzt kértek azért hogy megmondják a helyes útirányt:-) nem el akarlak rémiszteni, de ez is marokkó, része a valóságnak. de volt rengeteg segítőkész ember és asilahban volt olyan, hogy megismerkedtem két sráccal, ők szólítottak meg és végül ők hívtak meg narancslére egy elég drága kávéházba:-) az egyik elkisért egészen az óváros kapujáig és megmutatta hogy találok oda a grand taxi-állomásra, hogy visszamenjek tangerbe, vett nekem búcsúzóul egy csomag napraforgót, hogy legyen mit rágcsáljak az úton. persze nem az értéke volt a fontos, hanem a gesztus, na meg ahogy megölelt, mikor búcsút intett:-) szóval ilyen emberek is vannak ott, meg olyanok is hogy látva hogy szállásgondom van, egy srác elvitt egy tök jó tiszta és olcsó szállodába marrakeshben, mert minden fullon volt a főtér közelében. mondta hogy ez még új, tiszta, nincs benne a lonely planetben így ott még lesz üres szoba és egy fillért nem kért ezért.
chefchaouenben iszonyat sok turista van, mert nagyon szép hely és elég olcsó is marokkói viszonylatban. ha mégis úgy döntesz hogy elmentek oda, foglaljatok előre szállást. az egyetlen gond igazából chefchaouennel, hogy a turisták egy jelentős százaléka füvet szívni megy oda, ezen nincs mit szépíteni, elképesztő hogy teljesen nyíltan szív mindenki és naponta kb. szó szerint 20 ajánlatot kapsz az utcán hasisra, kifre, ópiumra és a jó és tudja még mire. a két japánnal akivel én itt nyomultam a végén már nagyon nevettünk ezeken a dílereken, mert némelyikük borzasztó vicces figura. amúgy teljesen ártalmatlanok a dílerek is, meg a beszívott, 95%-ban spanyol turisták is:-) maga a hely pedig ezerszer kárpótol ezért a kis kellemetlenségért, már akinek ez az, mert mondom sokan ezért mennek oda.
kefta az egyik kedvencem és bár a mondás szerint ha marokkóban jársz semmin ne lepődj meg, de arabul jobban hangzik, így leírom fonetikusan nagyjából: "ida kunta fil magríb, fala tasztahríb", na szóval, jemaa el-fna-án nem kell félni a kajától, minden friss, ellenőrzik őket és senki nem kockáztatja meg hogy kitiltsák a térről, mert ez bomba üzlet marrakeshben, rengeteget keresnek a lacikonyhások a főtéren. a narancslé, hát igen, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni marokkóban, jemaa el-fna-án jelenleg 3 dirham egy 3 decis pohárral, én naponta átlagban hármat ittam. meg van 10 dirhamért a "tripla vegyes", pompelmo+narancs+citromlé, persze mind frissen facsart. marha jó:-)))