Keresés

Részletes keresés

vrobee Creative Commons License 2005.12.03 0 0 320
Erről én is olvastam, de szerinted ezzel a tanárok hány százaléka van tisztában? Ha optika házidolgozatról van szó, akkor indokolt az alaposság, ha bioszháziról, akkor szvsz. elég a hagyományos duma. Esetleg általánosabban megfogalmazva (...elnyel bizonyos hullámhossz-tartományokat... ;) ), hogy téves infó azért tényleg ne legyen benne...
Előzmény: Simply Red (319)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 319

Azért ennyire nem egyszerű a dolog. A Wikipedia szerint legalábbis a klorofil több kéket, és kevesebb pirosat nyel el. A zöld színt tehát egy kicsit bonyolultabb módon keveri ki, mint ahogy te írtad.

Ilyen az abszorpciós spektruma klorofil a-nak (C55H72O5N4Mg ), ill. a klorofil b-nek (C55H70O6N4Mg ):

Chlorophyll ab spectra
Előzmény: vrobee (318)
vrobee Creative Commons License 2005.12.03 0 0 318
Én igazából tőletek várnám az egyetlen és pontos választ...

A látás baromi bonyolult dolog, és főleg azért, mert egyáltalán nem egy kölcsönösen egyértelmű leképezés a hullámhosszak (-kombinációk) és a színek között.

Egyrészt egész furcsa hullámhossz-kombinációk ugyanolyan ingerületet adnak, mint más hullámhossz-kombinációk, amikhez "fizikailag" semmi köze.
Másrészt meg a színlátás nagyban relatív. Nem zöldnek látok valamit, hanem az agyam által meghatározott "fehéregyensúlyhoz" képest zöldnek látok valamit. Ami borongós időben zöld, ugyanaz a hullámhossz-kombináció tökszürke verőfényben. Színes szobában minden színt "eltolva" érzékelünk. Vagy érdemes megnézni mondjuk egy "neonfényű", és egy "sárgalámpás" környezetben készült fényképfelvételt ugyanarról...

Na ezek voltak a nehézségek, de azért szerintem a komplementeres válasz elég jól közelíti az igazságot, szerintem ezt a választ várják :)
Szóval zöldnek látja az ember azt a fényt, amiben
a) a szivárvány zöld színénének megfelelő hullámhossztartomány van jelen.
b) jelen van a teljes spektrum, kivéve a fenti tartomány ún. komplementere, jelen esetben a piros.

A levelek esetében inkább az utóbbiról van szó. Tehát jön a teljes spektrum (fehér, vegyes fény), a levél elnyeli belőle a vöröset, és tükrözi a maradékot, amit zöldnek fogunk látni.
Előzmény: WarezFan (316)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 317

Nem tudjuk, milyen részletességgel kell válaszolnod. A kérdésedre egy mondattal is lehet: A falevél a benne lévő klorofil miatt zöld.

Ha ennél több kell, leírhatod, mi az a klorofil, meg mi az, hogy zöld.

Ha még ennél is több kell, akkor mellékelheted a klorofil abszorpciós spektrumát.

És így tovább, és így tovább.

Előzmény: WarezFan (316)
WarezFan Creative Commons License 2005.12.03 0 0 316

Én igazából tőletek várnám az egyetlen és pontos választ...

A góglí-ba hiába írom be csak hülyeségeket dobál ki.

Talán nem is a Fizikus Topic ajtaján kéne kopogtatnom...?

Előzmény: cíprian (311)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 315
Valóban nem egyszerű, én is elbizonytalanodtam.

A színlátás függ a hullámhossztól, ezek keverékeitől, és még az intenzitástól is.
Lehetséges, hogy csak a klorofillról érkező színkeveréknél lenne az agyban a komplementercsere?

Valóban nem lenne logikus, ha teljes színskálát a komplementerként látnánk.
Bár a komplementerek nem a hullámhosszaik alapján komplementerek.
Előzmény: cm121 (314)
cm121 Creative Commons License 2005.12.03 0 0 314

Mindenkinek!

Olvassuk el, hátha választ ad!

http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/ab/0/3022/szem.htm

http://blue-cabbage.freeblog.hu/Files/pdf/szinek.pdf

Én ezek átfutása után azt sejtem, hogy az agy nem komplementerre cserél, hanem a klorofill által visszavert vörös és lila(/majdnem UV?) alkotja a zöldet.

Brrr. Ez a látás se egyszerű.

Előzmény: cíprian (313)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 313
Bocs, nem vitatkozni jöttem ide, hanem WarezFannak segíteni.
Előzmény: cm121 (310)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 312
Az a marhaság, hogy az agy a komplementert érzékeli. Mégcsak értelme sincs ennek, gondolj bele!
Előzmény: cíprian (309)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 311
Kedves WarezFan!

Ha dolgozatról van szó, azt ajánlom, hogy a javasolt irányban nézz utána, két hét elég időnek látszik erre.
Előzmény: WarezFan (304)
cm121 Creative Commons License 2005.12.03 0 0 310

:))

Most tökmindegy milyen színt hasznosít, mi olyannak látjuk, amilyen színt visszaver. Miért cserélné a komplementerre az agy a színt?

Előzmény: cíprian (309)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 309
A Te szemedbe marhaságként érkezett meg a komplementere :-)
Előzmény: Simply Red (308)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 308
Ez akkor is marhaság.
Előzmény: cíprian (307)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 307
Nem vicc, a térinformatikában tanítják:

http://gisserver1.date.hu/terpub/3.htm
Előzmény: Simply Red (306)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 306
Ezt ugye viccnek szántad.
Előzmény: cíprian (305)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 305
Az emberi agynak van egy érdekes tulajdonsága: a beérkező fényt a komplementerére cseréli fel. A növényekről valójában vörös fényt ver viszza a klorofil, és ennek a klomplementere zöld, emiatt mi hamis színben, zöldnek látjuk a növényeket.

A növényekben főleg kék és zöld szín nyelődik el és hasznosul.
Előzmény: WarezFan (301)
WarezFan Creative Commons License 2005.12.03 0 0 304

Szóval akkor szerinted ez a válasz.

De mint láthatod van aki szerint nem stimmel a második része.

Most akkor mi van?

Egyébként 2 hét múlva kell beadnom.

Előzmény: cm121 (302)
mmormota Creative Commons License 2005.12.03 0 0 303

Ez a leghozzáférhetőbb, mivel ez szóródik a légkörben leginkább.

Ez nem tűnik meggyőzőnek, hiszen az, hogy szóródik, egyben azt is jelenti, hogy ebből nagyobb a veszteség amíg átjön a légkörön.

Esetleg inkább az lehet az ok, hogy ebből nagyobb egy foton energiája, ami így alkalmas valami vegyi reakcióhoz, míg egy kisebb energiacsomag nem elég hozzá. (lásd vörös fény a sötétkamrában...)

Előzmény: cm121 (302)
cm121 Creative Commons License 2005.12.03 0 0 302

Azért, mert a levelekben a fotoszintézishetz tartozó klorofill a zöld fényt veri vissza leginkább, a többit elnyeli.

A növények a kék fény felhasználására álltak be. Ez a leghozzáférhetőbb, mivel ez szóródik a légkörben leginkább.

Előzmény: WarezFan (301)
WarezFan Creative Commons License 2005.12.03 0 0 301

ÜDV!

Kaptam házira egy szép kérdést.

Miért zöld színű a falevél?

Tudnátok segíteni abban hogy mit válaszoljak?

Előre is köszi!

Callie Creative Commons License 2005.11.26 0 0 300
Mert ez egy klasszikus portás.
Előzmény: Simply Red (299)
Simply Red Creative Commons License 2005.11.26 0 0 299

Neki az is éppoly jogos fizikai mérésnek tűnt, ha ajándék fejében megkérdezi a portást. Lásd kopenhágai interpretáció körüli bonyodalmak, Schrödinger-cica, Wigner-barát.

Hát, nem is tudom...

A portás szerintem jó ajándék fejében abszolút pontossággal megmondja bármely elektron helyét és impulzusát egyidejúleg.

Előzmény: Callie (298)
Callie Creative Commons License 2005.11.26 0 0 298

Tényleg jó történet,

és figyeljetek fel rá:

mennyire kitágította már akkor is a "mérés" fogalmát!

Ami később a QM értelmezésénél kulcskérdés lesz. Neki az is éppoly jogos fizikai mérésnek tűnt, ha ajándék fejében megkérdezi a portást. Lásd kopenhágai interpretáció körüli bonyodalmak, Schrödinger-cica, Wigner-barát.

Előzmény: Simply Red (297)
Simply Red Creative Commons License 2005.11.26 0 0 297

Köszönjük, nekem nagyon tetszett.

Aki lusta rákattintani, annak egy kis kedvcsináló:

Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetem egyik fizika vizsgáján történt.

A kérdés így hangzott:

"Írja le, hogy egy barométer segítségével miként mérhető meg egy felhőkarcoló magassága!"

Az egyik hallgató a következőt válaszolta: "Fogsz egy hosszú zsinórt, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert a felhőkarcoló tetejéről lelógatod a földig. A zsinór hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával."

(És van poén is.)

Előzmény: Virtuozzo (296)
Virtuozzo Creative Commons License 2005.11.25 0 0 296
A régi anekdota Niels Bohr-ról, hátha valaki nem ismeri:

Mérjünk barométerrel
Simply Red Creative Commons License 2005.09.21 0 0 295

Try this.

Előzmény: Oszi (293)
Gézoo Creative Commons License 2005.09.21 0 0 294

Az inga egy speciális esete a pörgentyűnek. Így szeretné megtartani a

"forgástengelyének" irányát. 

Előzmény: Oszi (293)
Oszi Creative Commons License 2005.09.21 0 0 293

Néztem, de nem jutottam vele elöbbre. Az sem teljesen világos, hogy mi az amit mindenképpen megtart az inga.

A nýílásszögét biztos. De a nyílásszögnek a sarki síkra való vetületét, gondolom, nem. És ezek szerint az lengésirányát sem. Úgyhogy nem tudom.

Előzmény: Gézoo (292)
Gézoo Creative Commons License 2005.09.21 0 0 292

Szia!

Nézted már a sarki síkra való vetületét???

Előzmény: Oszi (291)
Oszi Creative Commons License 2005.09.21 0 0 291

Segítsetek nekem megérteni a Faucult-ingát!

Az odáig érthetö a számomra, hogy a sarkokon szépen körbefordul az inga egy nap alatt, az egyenlítön viszont egyáltalán nem fordul el a síkja.

Most azt olvastam, hogy az a szélességi körön óránként 15o X sin a szöget fordul el a lengési sík.

Ez egyrészt a folytonosság miatt érthetö a számomra, másrést viszont akkor ez azt jelenti, hogy egy nap alatt nem egy teljes forulatot tesz meg az inga pl. Magyarországon, hanem ennek csak a sin a-szorosát. Akkor viszont pont, hogy nem tartotta meg az inga az eredeti lengési síkot, hanem ugyanazon a ponton most az inga az eredetivel 3600(1-sin a) vagy 3600 X sin a szöget bezáró síkban mozog.

Próbáltam magamnak az inga mozgását egy egyenlítöi és egy sarki komponensre felbontani, de így sem igazán sikerült megértenek a dolgot, mivel a vonatkoztatási rendszer is bonyolult moszást végez, a változó irányú gravitáció is szükségképp változtatja az inga mozgását.

Segítsetek, hogy van ez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!