szeptemberben lattam utoljara amikor otthon voltam. Emlekezetbol irom. Lehet meg van 50 meter is de csak tippelek mert sem a szerzodesben sem a tulajdonilapon ez az adat nem szerepel es a biztonsagior nem akar felmaszni :-)
Ez névlegesen (tengerparton ) 2200kW-s , voltam benne a leállitás előtt ,s a PLCje mutatot egy max értéket ; 1x 4percig leadta a 660 kW-t !!!!Mindezt 12 év működés alatt.
De mindenféle tanulmány stb ajánlotta az ide helyezést --meg a rengeteg banki hitelt is megkapta.
A realitás --ha van kedved + elég pénz--kitartás akkor lehet.Legfeljebb nem jön be a számitás.
Tisztelettel jeleznem hogy a teljesen tudatlant kepviselem a temaban viszont komolyan erdekel.
A tortenet roviden: Vasaroltam egy teruletet aminek az egyik vege egy volt ipari terulet egy cca 25-30 meter magas kemennyel. Erdeklodnek hogy van e annak realaitasa hogy erre akar egy horizontalis vagy vertikalis szelturbina keruljon? Eszak Tolnaban van a terulet.
Mikor loveszetre keszulunk vagy harci zonaba erkezunk es szamitani lehet esetleg a hajo lovegenek a bevetesere akkor egy idojaras szondat bocsajtunk fel ami meri a levego homersekletet nyomasat szeliranyt erosseget paratartalmat, es mindezt 200 meterenkent egeszen cca 23-25 000 meter magassagig. A szelnek nem csak az ereje de az iranya is valtozik felfele.
Hogy egy bizonyos szélsebességből mekkora energiát lehet kivenni, nem függ a talajtól való távolságtól. A talaj közelsége és tereptárgyak csökkentik a szélsebességet és turbulenciát okozhatnak, ami szintén csökkentheti a hatékonyságot.
Balaton parton azért egészen sokszor fúj a szél. Bentebb 200m-rel szinte semmi, de közvetlenül a partnál meg fúj és sokszor 15kmh vagy erősebb. Egyre gyakrabban szeles az idő.
Azt mondod hogy egy ilyen nagyobb függőleges tengelyű szélgenerátor ami 2m magas és közel 1,5m széles 3-5kw-osnak mondják 120kg, az szart se termel 10-15kmh-s szélben?
Kiegészítésnek kéne, mert télen ködös időben van hogy akár napokig nem termel a napelem szinte semmit. Jó lenne valami másodlagos energiaforrás. Tavasztól őszig biztosan mindig elég lesz. Ha kell növelem az akku kapacitást. Bár szerintem a 150kwh már elég lesz talán. Autókat tudom nappal is tölteni amikor süt a nap, vagy legalábbis van valamennyi termelés.