Nagyon érdekes és tanulságos volt olvasni a Rolling Stones-fanek homepage-ét. Nem akarok "ellenlábaskodni", vagy fölemlegetni holmi ostoba "Beatles kontra RS" vitát (mellesleg ez a vita nem, vagy legföljebb RS-oldalról létezik), mindenesetre azt javaslom: nyissunk mi is itt egy oldalt, azaz írjon mindenki, aki vonzalmat érez a Történelem Legnagyobb Zenekara, a BEATLES iránt! Kicserélhetnénk egymással a véleményünket, információinkat stb. Profi rajongók, figyelem! Máris a figyelmetekbe ajánlok egy hasznos weboldalt: www.rarebeatles.com
Kinn dolgoztam a Könyvfeszten, esélytelen volt kiállnom a négyórás sort a Stefánsson-dedikáláson, de a feleségem végigállta és nekem is dedikáltatott. Még hónap elején vettem egy sárga tengeralattjárós bőröndcímkét és tollat, gondoltam egy sokat utazó írónak mindkettő jól jön. Aztán elbizonytalanodtam... egy hatvanas komoly úrnak, aki akár Van Goghot is alakíthatná egy filmben nem gyerekes egy ilyen ajándék? Ne kapjon inkább egy mccartney-s hűtőmágnest? Aztán úgy voltam vele, dehát ő írt ilyen címmel könyvet, vállalja a következményeket. :D
Végül annyira örült, hogy még a dedikációban is külön megköszönte az ajándékokat. :)
(A söröket nem tőlem kapta, a lány a fotón nem a feleségem. :D)
"Otthon olvasom a Bibliát, a vasárnapi iskolában meg figyelmesen hallgatom a magas, vékony, szigorú, de lelkes Ágústot, aki mesél Istenről, Mózesről, Ábrahámról, Sáráról, Salamonról, Jóbról és az Ószövetség összes többi szereplőjéről, de Jézusról is, aki olyan szelíd és melegszívű, és annyira nem hasonlít az apjára, hogy egy ideig biztosra veszem, hogy valójában más az apja.
Amikor Ágúst éppen nem beszél, Líney, a felesége Isten dalait játssza az orgonán.
Mi, gyerekek pápaszemes Líneynek hívjuk, mert olyan vastag a szemüvege, hogy kétséges, egyáltalán átlát-e rajta. Igaz, nagyon gyakran néz az ég felé, szóval talán a szemüvege segít neki, hogy lássa Istent.
Akik csak Istenre tekintenek, néha nem látják az embereket.
De Líney mindig mosolyog, amikor orgonál, és olyan dalokat énekel, amelyek, ha jól értettem, mind Istentől származnak: Istenről és Istennek szólnak. Ágústtal teli torokból énekelnek, arcukat az ég felé emelik, és tekintetük olyan fényessé és ragyogóvá válik, hogy már-már várom, mikor jelenik meg Isten a felhők között, hogy csatlakozzon hozzájuk.
Az viszont nagyon meglep, mennyire gyengék a dalok. Sokkal gyengébbek, mint például azok, amelyeket Ringo a Beatlesszel írt, ebből is látszik, hogy ők nem tehetségtelenek. Isten soha nem került volna be a Beatlesbe. Ilyen dalokkal még a Rolling Stonesba sem."
Részlet Jón Kalman Stefánsson: Sárga tengeralattjáró c. regényéből.
Személyes kedvencem még a Spencer Davis Group,benne a még szinte gyermek Steve Winwood,aki feltűnően jól énekel és gitározik abban az egy számban,ami jutott nekik a Pop Gear-ben,ellentétben a "többiekkel",akiknek két szám adatott meg.
Matt Monro-tól igazán lecsíphettek volna egyet a Spencer Davis Group javára. ;)
( M.M. két dala közül az elsőt javasoltam volna törlésre. ) ;)
Egyébként a Beatles filmjei, legalábbis a HDN és a Help azért különlegesek, mert játékfilmek ugyan, kitalált történettel - de a négy fiú, mint főszereplő(!) saját magukat játssza bennük!
Ilyen nem nagyon van tudtommal - javítson ki valaki, ha tévedek.
Elvis, a filmjeiben mindig valami kitalált figurát játszott, egy szimpla, hétköznapi fickót - aki valamiért folyton dalokat énekel :)
Cliff Richard a filmjeiben szintén (a "Nyári vakáció"-ban egy londoni buszgarázsban dolgozik, ott szerzik a buszt, amivel európai útra mennek)
Gianni Morandi, Rita Pavone szintén kitalált karaktereket játszanak el.
A magyaroknál pl. az "Ezek a fiatalok"-ban Koncz Zsuzsa egy diáklányt játszik, aki énekel (persze, olyan átlátszó névvel, hogy Kolos Zsuzsa.) A mellékszerepekben Zorán és a Metró, illetve Szörényiék és az Illés már a saját nevükön jelennek meg.
Később Kovács Kati olyan szerepeket játszott, ahol abszolút nem énekelt - ő ott szó szerint egy színésznő volt.
(Macca a "Broad street"-ben szintén önmagát játssza, ahogy Ringo is - de maga a sztori, illetve a többi szereplő teljesen kitalált.)
Igen, itthon a Slágerrevűben voltak először láthatók.Engem korábban már bepaliztak ,hogy a Csak neked című (Just for you)1964-es zenés filmben is szerepelnek.Nos jónéhány beategyüttes volt benne(Merseybeats,Peter and Gordon ,Bachelors,Freddie and the dreamers stb de a Beatles sajna nem volt köztük.Korábban egy Tommy Steele filmmel borzolták a kedélyeket.Minden megtörténhet volt a címe.