En csak egyet tudok, nemreg volt az rtlkubbon az Ejanyank, nagyon vartam, de oriasi csalodas volt. Egy ilyen jo konyvbol ezt... Mondjuk lehet, hogy nem is lehetett volna jobban, de akkoris.
Sőt a Harrison Bergeron úgy emlékszem a 3. Metagalaktikába is bekerült, és a másik, a testcserélgetős, meg a 4.-be. De hogy utóbbinak mi volt a címe az nem ugrik be. A Harrison Bergeronból film is készült állítólag.
A "teherakasztós" novella a Harrison Bergeron címet viseli (vagy legalábbis ez a név benne van), egy nagyon régi IPM-ben jelent meg - no és persze a Majomházban, és lehet, hogy egy Galaktikában is.
Ezen kívül a most újra indult Playboy első számában volt még a Mestertől egy novella.
E.P.
Nekem úgy rémlik, hogy ezt a novella szerepelt a Majomház kötetben. Meg persze a gondolat feltűnik A Titán szirénjei végén is, de ez ugyebár nem ritka KV-nál. Pl. miért hívnak minden kutyát Kazaknak, legyen akár doberman (Bajnokok reggelije), akár kuvasz (? - A Titán szirénjei). Meg még asszem megjelenik itt-ott.
Ugy tünik nem hiányzik semmi.
A régi galaktikákban volt még Vonnegut,
Amikor terheket akasztottak az emberekre
hogy az esélyeik egyformák legyenek és
az amikor a testeket le-fel rakták
cserélgették kiléptek belőle.
Utána nézek asszem megvannak nekem.
A "God Bless You Mr. Rosewater" megjelent Mo-n, de jó régen, "Áldja meg az Isten, Mr. Rosewater" címen. Olvastam is.
A "Player Piano", ha jól tudom megegyezik az "Utopia 14"-gyel, csakhát ezek a magyar fordítások, ugye...
A "Deadeye Dick" pedig mintha a "Mesterlövész" lenne, de lehet, hogy ez esetben tévedek.
Én is megvettem a könyvet.
Igen gyengécske , van egy-két
kifejezetten kinos novella is.
Pl. A Jolli Roger kifut a tengerre.
Ciki!
Még nem értem a végére , de jobbra
számitottam.
1. Ha a kiadó még egyszer rá meri írni valamelyik művére, hogy "A legfeketébb fekete humor (The Guardian)", akkor lelövöm a kutyáját. Teszi ezt az egyáltalán nem viccesnek szánt regényekkel is.
2. Az MIT-n mondott beszéd az jó nagy ciki a végén, ugyanis ilyen nem volt. Azt egy Mary Schmich nevű újságírónő írta...itt olvasható a történet:
A Fonóban működő könyvárustól vettem (főleg új könyveket kínál meg pár antikvárt). A Titán szirénjeit láttam még, de azt korábban már olvastam, úgyhogy azt otthagytam. Alkudni is tudtam. He-he.
Mostakkor ezexerint 2db Vonnegut topikk van?? Sebaj. Hosszú évek hiábavaló vadászata után néhány hete sikerült megszereznem az 5. sz. vágóhidat _500_ forintér! He-he.
Updike az egyik legjobb amcsi író, szerintem nem unalmas. Általába. Mondjuk vannak szar regényei is, azok amelyek nem ámerikába játszódnak leginkább: Brazília, Konspiráció.
Na, én is ideszólok. Hrabal olyan mint Vonnegut, vannak unalmasabbak is, ebből csak az derül ki, hogy ők mások, mint mi. Olvassatok pl. Updike-t és Páral-t párhuzamosan! Ott kiderül, hogy a tipikus amcsi írók fosok. Vonnegut a nagy kivétel. Meg tán Capote, ő is amcsi - vagy angol? Ja, hogy idepasszoljak, kedvenc a Titán szirénjei, a Bajnokok meg a régiek.