Hát ehhez fel kell bontani a forgó teljes mágnest sok kis részre, és ezek mind különbözőképpen mozognak pillanatnyilag a forgás miatt. Ezek összhatása kell a mellette lévő töltés pontjában.
Ki mondja meg, hogy a vezeték mozog vagy a mágnes mozog?
Megfigyelő függő. A vezetékben folyó áram persze ugyanakkora, de hogy mi hozza létre, az már megfigyelő függő. A mágneshez képest álló megfigyelő rendszerében csak B van, a mozgóéban meg E is.
De inkább áttérnék a forgásról az egyenes vonalú egyenletes mozgásra.
Legyen egy végtelen kiterjedésű homogén mágneses mező.
Mozogjon az erővonalakra merőleges vezeték.
A végtelen kiterjedésű mágnest vesszük nyugvónak.
Ez ugyebár a Lorentz-erő, mozgási insukció.
Most változtatok egy kicsit.
A mágnes ne legyen végtelen, csak nagy méretű. A vezeték átmérőjéhez képest.
(A végtelent nem tudnánk mozgatni, mert kondenzátum.)
Először mozgassul a drótot a nyugvó mágnes közelében.
Aztán pedig a mágnest mozgassuk a vezeték alatt.
Probléma: nincs kitüntetett inerciarendszer.
Ki mondja meg, hogy a vezeték mozog vagy a mágnes mozog?
Most jön a harmadik szereplő, egy külső megfigyelő.
Neki tetszőleges a sebessége.
Vegyünk három esetet:
1. A külső megfigyelő a mágnessel együtt mozog.
2. A külső megfigyelő a vezetékkel együtt mozog.
3. A mágnes és a vezeték sebességének átlagával mozog.
Mi itt a probléma?
Egy valóságos (nem végtelen) mágnes erővonalai záródnak, és nem a végtelenben. Szórt mező.
Nekem errő a Mach-vödör jut eszembe.
Mert ha a vezeték a nagy kiterjedésű mágnes homogén részében mozog, vagyis inkább a vezeték nyugszik ebben a tartományban és a mágnes mozog. Valami nekem azt súgja, hogy az indukciót a szórt mező okozza, a záródó erővonalak.
Azt, hogy vágjuk el a vezető hurkot egy ponton, csak azért írtam oda, hogy ott képzeljünk el egy pici feszültségmérőt, aminek ugye ideálisan végtelen nagy a belső ellenállâsa. A mérőzsinór is a vezető hurok része.
E-t Lorentz-transzformáció adja minden pontban (minden időpillanatban). Abból kell kiindulni, hogy a (egy) kis mágnesdarab ott éppen valahogyan mozog. És a kis mágnesdarab a saját rendszerében E mentes.
Nem igaz, hogy ezt az egyszerű dolgot nem lehet megéri eni.