Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Nincs egyetlen cívis topiktárs, aki közzétenné, mekkora a 12 eCitaro
-akkukapacitása (milyen a "kémia"?)
-utas befogadóképessége (fix ülések, ebből AP?)
Szorgalmi feladat:
-milyen teljesítményű és gyártmányú / árú töltőkel töltekeznek az eCitarok?
Pécsett a novemberben érkező eCitarok vételára, 178,5 mFt, a 180 kW töltőteljesítményű Siemens Sicharge UC 200C kettős töltők ára <23 mFt, így az e-buszok egységára töltővel 189,96 mFt.
A Kcsv-k tele vannak reklámokkal, ezért járatni kell őket. Mikor az 1-esen teljes villamospótlás volt, akkor a 2-esen is jártak, pedig ott csak Caf-ok szoktak.
A sofőröknek szerintem saját végállomásuk lehet, bár ilyen sofőrhiányos időkben ki tudja. Hogy saját buszuk van-e azt passzolom.
Tegnap ismét volt alkalmam néhány órát eltölteni Debrecenben, és tömegközlekedni a város különböző részein. Ezúttal is jegyzeteltem, hogy mely régi Alfa/Volvo Cíviseket látom forgalomban, mivel nem nagyon látok olyan oldalt, ahol követve vannak a leállítások is. Amikkel találkoztam a következők voltak:
LMG- 001, 021, 025, 041, 043, 044, 051, 056, 060, 067, 068, 078, 087, 097, 103, 128, 137, 140. Ezek tehát még biztosan közlekednek.
Kérdés, hogy mik lettek mostanában leállítva (illetve van-e valakinek listája az eddig leállított Cívisekről) a legújabb új buszok helyett? Azokból egyébként láttam 2-t is, AA AT-974 és 975
Viszont ami feltűnt, hogy hétvégi menetrendnél arányaiban jóval több régi Cívisbuszt láttam, mint új Mercedest. Utóbbiakból a fenti 2-n kívül még egy SZS-s csuklóst meg 1-2 SVE-s szólót láttam, mást nem. Kb. 1 hónapja is volt egy szombati látogatásom a városban, akkor is feltűnt.
Lehet tudni, hogy mi az oka, hogy inkább a régi kocsikat járatják az újak helyett?
Ide kapcsolódva egy másik kérdés: nálatok is van ez a "sajátkocsis" rendszer (arra gondolok ami Miskolcon is - bár ott is márcsak papíron az utóbbi évek káoszainak köszönhetően), azaz, hogy minden sofőrnek megvan a beosztott busza/végállomása, ezáltal minden busznak is van jellemző végállomása, ahol a legtöbbet van, vagy teljesen véletlenszerű, és minden nap minden sofőr másik kocsival van, és minden busz máshol van? Hogyan működik ez nálatok?
A villamosokkal kapcsolatban is van egy hasonló kérdésem: már többször láttam, hogy az 1-esen szombaton is van több KCSV. Ez azért furcsa számomra, mert - ahogy a menetrendet nézem -, az 1-esen 6 db, a 2-esen 7 db villamos van szombaton, CAF meg ugye 18 db van, tehát ki lehetne adni csak CAF-okkal is mindkét vonalat. Itt szintén mi az oka, hogy a KCSV-k helyett a CAF-ok (egy része) állnak ilyenkor?
És még egy apróság: a múlt hónapban valamelyik RMD-s Mercedest már szürkében láttam. Mind az 5 db RMD tejeskávé színben jött, és az már utólag lett arculatostva, igaz? Ha igen, a többi is át lesz fényezve?
Igazából szerintem nem rossz ötlet hogy bevezették a Nyugati kiskörútat is a közlekedésbe, de nem így.
Én azt sem tartom jó ötletnek hogy a Piac utcáról minden szaműzve lett. A 14-es és a 42-es útvonala gyakorlatilag végig megy a kiskoruton a semmi közepén és nem érint semmit. Nem így kellett volna, pont a fontos megállókat vették ki belőle.
A 42-es menetrendje tényleg nagyon zavarzékony volt, rengeteget késtek főleg tanítási időszakban. Nem feltétlen rossz az, hogy kettévágták a 47-42-est de annak idején pont azért olvasztották össze, hogy átszállásmentesen ellehessen jutni a Teglaskertbol a belvárosba, na most ez pont megszűnt.
Sokkal értelmesebbnek találtam volna, hogyha a 42-es marad a Piac utcán, a régi útvonalán annyival rövidebbként, hogy a Nagyallomastol.
Es pl a 47-est kellett volna meghosszabbitani a Segner térig a kiskoruton át vagy mint a 49Y-t, hogy a Széchenyi utca érintésével vagy pedig a Hatvan utcáig a kiskörúton majd a Hatvan utcán át a Segnerre, szerintem több utast vonzott volna mint így. A 14-es pedig legalább az OTI-nál maradhatott volna ha mar a buszallomás és Segner tér kikerült. A Nagy Imre utcai szakaszra pedig mehetett volna a 12-es a Segner tér - Hatvan utca -Nagy Imre utca - Csemete utca vonalon, vagy akár a 15 15Y és az pedig a Széchenyi Kossuth utcán át érné el a Klaipedát. Lehetett volna szerintem jobban átszervezni oda a közlekedést mint így ami lett.
Egy hónapra átrakni nagyobb zavarzékonyságot okozna és még tobb megálló maradna ki, és lássuk be azert akkora nagy probléma szerintem ebből nincs a Mentőállomás megálló nincs messzebb a buszállomástól. A 3 3A 4 pedig megáll a Helyközi autóbusz-allomas megállóban.
Egy hónapig lesz zárva a Mechwartnál megálló, egy hónapig!! nem fog megállni a 10-es meg 46-os csoport a buszvégnél. Erre kíváncsi leszek. Legalább ideiglenes átrakhatnák a kiskörütra őket a 49Y útvonalán, hogy érintsék a buszállomást, úgyis rá vannak izgulva a kiskörútra. :D
Ebben a helyzetben még értelme is lenne, és pont ezeket a járatok nem rakják át :D
Csak idő kérdése, és a régit meg fogják szüntetni, mert ott nincs öböl, és feltartaná az autópálya forgalmát. Kicsit többet kell majd gyalogolni a villamoshoz, de az senkit se érdekel. Gondolom valami bürokratikus oka lehet, hogy még a régit használják.
feladja a troli üzemet a folyamatosan fejlődő es egyre nagyobb hatotavot biztosító elektromos buszok miatt.
Évek óta temetik a trolikat sokan, pedig bőven vannak még hiányosságok az elektromos buszokkal. Több hónap telt el itt is a forgalomba állítás eredetileg tervezett időpontjához képest és még azt se lehet tudni, hogy ez mikor történik meg. Az üzemeltetésről pedig még nem is beszéltünk, de ha a Volánbuszos tapasztalatokat vesszük alapul, akkor itt se lesz túl rózsás a helyzet. Szóval a trolibuszhálózat felszámolása rövid vagy akár középtávon - főleg ilyen üzemanyagárak és ilyen elektromos buszok mellett - biztosan nem aktuális.
A Csemete utcán lett egy új megálló de a 12-es még a régiben áll meg, miért? Egyébként azt hittem a 12-est is átteszik a Segner tér - Hatvan utca - Nagy Imre utca - Csemete utca útvonalra
Az eCitarókról mit lehet tudni? Úgy rémlik, nagyban promózták a májusi átadást, aztán ha jól láttam még a kinti töltőoszlopok munkálatait sem kezdték el
A nagy kérdés az, hogy mekkora a futásteljesítménye a debreceni illetve a budapesti GST troliknak. Ugyanis tobb kötelező javitas, karbantartás ahhoz kötött. A BKV GST trolijai szerintem sokkal tobb km-t futottak, sokkal rosszabb utviszonyok között, mint A DKV-s társaik. Pesten az utastér is gyorsan lelakottá vált, míg Debrecenben még mindig jobban vállalhatók, de rendszeres tisztítás elengedhetetlen.
Nekem erős a gyanúm, hogy idehaza Debrecen lesz az első varos ami majd feladja a troli üzemet a folyamatosan fejlődő es egyre nagyobb hatotavot biztosító elektromos buszok miatt. Sajnos azert Látható, hogy nem arra járnak a trolik ahol sok az utas. pl van olyan nagy lakótelep ami csak busszal érhető el pedig 20 evvel ezelőtt még voltak tervek a troli hosszabbitasa ra Segner tertől.
A viszonylag jo állapotú trolikat meg eladják keletre. De ne legyen igazam.
Teljesen jogos, csak nem tudom, belemegy-e az önkormányzat, hogy megszűnjön egy parkoló.
A Mester utca megálló nagyon rossz helyen van, mert a forgalmat lassítja, mivel nincs buszöböl. Ezért nem fogják áthelyezni sem. A körutat kellett volna úgy építeni, hogy legyen hely egy rendes megállónak.
Igazából azért is gondoltam a Miklós utca megálló áthelyezésére, hogy ha már Széchenyi-Tisza István kereszteződésben is van megálló, akkor legyen ott is. Meg ne csak dísznek menjen le a Miklós, ha már mindenképpen arra viszik. Igazából nagy dolog se lenne. Az öböl megvan, leraknak egy táblát, meg a jelenlegi Miklós utca megállóból átviszik a várót.
Meg azért a Mester-Nagy Imre kereszteződés is gáz. A Pláza irányában lévő Mester utca megállót átrakhatnák a kereszteződés után. Mert a 14-42 így megáll kb. 50 méteren belül kétszer, az A1 meg a Hatvan utca után csak Honvéd utcán. Jó, az A1 nem sokat számít, de voltak olyan hírek, hogy a Bethlen utca OTI felőli részén ki akarják iktatni a forgalmat, akkor átkerülhet a Nagy Imre utcára a 10/10A/10Y, 13, 22/24, 33 is, akkor viszont már nagyon számítana.
A Miklós utcán is lenne hely a megállónak, de nem tudom, lenne-e igény rá. Azon a részen eddig sem állt meg a busz, a jelenlegi megállótól pedig elég messze van. A belvárosi szakaszt nem fogja pótolni.
Meg mikor esnek át nagy felújításon mivel üzembe helyezésük odta nem csináltak rajtuk semmit jó formán.a BKV.s társaik már rég átestek 1 nagy felújításon.
Nem tudom, hogy hogyan tervezik, de igazából Széchenyi-Antall József kereszteződésben van hely különálló balrakanyarodó sávnak. Ha ott megoldják a külön balra sávot, akkor nincs gáz. Bár a legjobb tényleg az lenne, ha érintené a buszállomást mindkét irányban, ha már a Piac utcáról ki lesz tiltva.
Meg ha már így marad, akkor legalább csinálhatnának egy Miklós utca megállót a Miklós-Antall József keresztesződésben, hogy valamelyest pótolja a régit. Ha jól rémlik van is ott egy buszöböl, ami jelenleg parkolóként van használva.