“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”
Ötven éve kapták meg a fogamzásgátlással a felszabadítást a nők a gyerekszülés alól. Igazad van! Megnézik, h kinek, és milyen körülmények közé szülnek. Ha nem megfelelő bármelyik is, akkor nem szülnek. Ilyen egyszerű ez. Lehet egyes egyedül a nőket okolni ezekért. Meg lehet nyelvet öltögetni, meg szamárfület mutogatni, h hülye kurvák, miért nem szültök... Nem kell körülnézni, h mi a helyzet... A szüléshez kell megfelelő ffianyag is, meg megfelelő trsdlmi, gazdasági helyzet is, stabilitás. Akármit mondasz. Egy mai emancipált, felvilágosult európai nő nem fog neked szülni, csak mert csettintesz egyet, h szüjjé' má'!
Sok igazságot írsz , de egyet ne felejts ! Nincs és nem is lesz olyan társadalmi berendezkedés , ahol minden gyereknek mindenből ugyanannyi jut . Járna , de nem jut . Ez örök igazságtalanság marad sajnos .
Nem szeretném azt írni , hogy "merjünk kicsik lenni" , de van amibe bele kell nyugodni , mert nincs mit tenni ellene . Van akinek sikerül , a többségnek meg nem . Mindig voltak/vannak/lesznek "rétegek" .
Aki meg pénzzel méri mibe kerül a gyereke ..... háááát ....
Tudom, hogy valami antifeminista, rooshista véleményt akarsz kicsikarni belőlem:-) Az is egy magyarázat, de a dolog azért összetettebb annál. Például gondolj bele, hogy egy 12 éves afrikai már vagy katona, vagy feleség:-))
Gondolod, hogy én ezeket nem tudom? Robó tudja, hogy miért kérdeztem ezt tőle, és azt is tudjuk, hogy miért nem akar rá válaszolni.
A mai világban meg ebben az országban nem igazán kell félned attól, hogy a gyerekednek nem tudsz enni adni, főleg a városokban. Szerintem a félelmed ne valós, inkább csak kifogáshalmaznak tűnik.
Sosem olvastál még olyan cikket, amikor a szegénységből úgy menekülnek, hogy eladják valamelyik gyereküket?
Ott eleve már a nagy szegénységbe szültek, nem örülhettek annyira még egy éhes szájnak.
És nemcsak magániskolában (ezt anyócának mondom) vagy taníttatásbsn (ezt neked) kell gondolkodni, de abban is, hogy lesz-e pénzem ennivalót adni a gyereknek? Lesz pénz fűtésre, villanyra, ruhára? Egyáltalán, lakás és munka lesz-e?
Csak a cigók kapnak ám meg mindent, a fehéreket nem támogatja mindenben az állam.
A CNN-en jelent meg videóriport arról, hogy egy 35 éves japán férfi, Akihiko Kondo novemberben összeházasodott egy hologrammal. Kapcsolatuk már tíz éve tart.
Bőven elég indok! Nem jó, ha a te húszas éveiddel hasonlítod össze a mai világot. Gondolj csak az oktatásra, h milyen színvonalbeli (és finanszírozási) különbségek vannak. Ha egy gyereknek csak az állami oktatást tudod nyújtani, olyan hátrányokat szenved, amit képtelen lesz behozni. Míg ha tudod fizetős suliba járatni, akkor elhúz mindenki mellett. Ezek a különbségek nem voltak meg a te húszas éveidben.
Mondtam már, h itt van mellettem kéthetente egy 9 éves kisfiú. Táblagép, xbox, okosteló alap. Ha nem lenne neki, nem néznék embernek az osztálytársai. Legóból ömlesztve a legújabb marvel, star wars modellek... Cipőkből az adidas, puma, stb... Nyáron a nyaralás, télen a síelés. Külön atlétika, úszás, német.
A metrón még régebben láttam egy családot, nagyon jól öltözötteket, két gyerekkel. A gyerekek visongtak (akkor még ember vezette a metrót) amikor bemondták, h záródnak az ajtók, úgy viselkedtek, mintha a vidámparkban lennének a szellemvasúton. Először azt hittem, vidékiek, de egy szövegfoszlányból kiderült, h csak vmi történt az anyu(!) kocsijával. A 6-8 éves budapesti gyerekek nem ismerték a tömegközlekedést!
Ez a pénzről szól bizony! Óriási pénzekről, mert mire kitaníttatod a gyerekedet, azon két öszkomfortos lakást is vehetsz! A te húszas éveidben nem volt ekkorára nyílva a trsdlmi olló, és volt átjárás a trsdlmi osztályok között. Ma amelyik osztályba születsz, nagy valószínűséggel abban is döglesz meg!
Nincs nálam a bölcsek köve, de egy biztos: nem az itteninél nagyobb egzisztenciális biztonság és jólét miatt:-)
Amúgy meg nem az euroatlanti lesz az első kiemelkedő civilizáció, ami végül összeomlik, és barbárok veszik át a helyüket. Volt már rá több példa a történelem során.
Pont ezt magyaráztam, de az istennek nem értik. Valahogy pont a szegény országokban, ésmég a fejlett világnak is a szegény néprétegeiben a legnagyobb a szaporulat.
Robónál is csúszik a kuplung, ráadásul ő maga mondta, hogy semmi gondoskodási vágy vagy hajlam nincs benne. Tőle éhen halhatnál a gyerekeiddel együtt. Felkötné a csecsemőt a hátadra és elhajtana a bányába dolgozni. :)