Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2017.10.02 0 0 448

Szerintem semmi.

Előzmény: Gergo73 (445)
Gergo73 Creative Commons License 2017.10.02 0 1 447

Szerinted a film nem valós tudományos alapokra épült? Science és fiction, ahogy ígérték.

A "kevéssé félremagyarázott" ironikus megjegyzés volt? Ki magyarázott félre és mit és mennyire? Nem kekeckedésből írom, tényleg nem világos, hogy mit akarsz mondani! Annyi átjött, hogy sok mindennel nem értettél egyet Kip Thorne-nal.

Amúgy a film egy különleges műfaj. Én se vagyok eldobva a matematikai tárgyú filmektől (pl. Good Will Hunting, A Beautiful Mind, The Man Who Knew Infinity), de megértem és elfogadom, hogy a matematikusoknak más kell, mint a laikusoknak.

Előzmény: XRive (446)
XRive Creative Commons License 2017.10.02 0 0 446

Hát, anno veszett sok karaktert kellett arra pazarolni, hogy ezt a 'mi köze' dolgot megpróbálja az ember elmagyarázni elég sok okostojglinak Thorne csak kevéssé félremagyarázott, felelősség nélküli 'a film valós tudományos alapokra épül' kijelentéseivel szemben.

A magam részéről ezt a felelőtlenséget nagyon nehezen (ha egyáltalán) fogom megbocsátani a fickónak.

~ ennyi.

Előzmény: Gergo73 (443)
Gergo73 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 445

Nekem is tetszett a film, ami egy komoly művészeti alkotás egyben. Mi a gond azzal, hogy az egyik legsikeresebb film tudományos tanácsadója Nobel-díjat kap?

Előzmény: mmormota (444)
mmormota Creative Commons License 2017.10.02 0 0 444

Kip Thorne volt a film tudományos tanácsadója.

(nekem tetszett a film, nyilván nem lehet mindenben követni a fizikát)

Előzmény: Gergo73 (443)
Gergo73 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 443

Nem tudlak követni. Mi van a szeretet erejével? A Nobel-díj egy tudományos díj, az Interstellar pedig egy sci-fi játékfilm, mi köze a kettőnek egymáshoz?

Előzmény: XRive (442)
XRive Creative Commons License 2017.10.02 0 0 442

A kísérlet megér annyit, de valahogy mégse tudnék teljes szívvel örülni egy ilyen díjazásnak.

Anno az Interstellar kapcsán egy rakat feltörekvő amatőrrel kellett arról vitázni, hogy mégis mennyire okés a film, illetve: mennyire rohadtul nem.

Ha most odarakják a film mellé címkének a díjat is, akkor ~ cseszhetjük a szeretet erejét a fizikában.

Előzmény: Fat old Sun (436)
construct Creative Commons License 2017.10.02 0 0 441

Remélem, most nem lesznek olyan fafejűek, mint voltak párszor az elméleti emberekkel szemben. A relativitáselmélet ügyében már így is örökre rajtuk marad a szégyen. Úgyhogy szerintem IGEN: 2.

Gergo73 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 440

Köszönöm. Nobel-díjat Kip Thorne-nak! (A neve is milyen vagány.)

Előzmény: Elminster Aumar (438)
Fat old Sun Creative Commons License 2017.10.01 -1 0 439

Ezt elkönyvelhetem igen szavazatnak?

Előzmény: Elminster Aumar (438)
Elminster Aumar Creative Commons License 2017.10.01 -1 2 438

A LIGO project egyik alapító tagja volt Rainer Weiss-el és Ronald Dreverrel együtt. A mérőeszköz tudományos alapjait Kip Thorne dolgozta ki.

2000-ben újabb területre ment át és az üzemeltetést ráhagyta a kutatócsoportra. Azóta Kip Thorne a Caltech-en megalapította az SXS-et (Simulating eXtreme Spacetimes) amely keretében szuperszámítógépekkel téridő-eseményeket modelleznek. És tulajdonképpen amikor azonosították az észlelt gravitációshullámot kibocsájtó fekete lyukak paramétereit, akkor tulajdonképpen azt csinálták, hogy a rögzített jelalakot összevetették az SXS által modellezett feketelyuk-összeolvadások számolt jelalakjával. Úgyhogy a gravitációshullám észlelésében nagyon vastagon benne van Kip Thorne keze. Az volna a csoda, ha a gravitációshullám detektálásáért adnák a Nobelt, de azt nem Thorne kapná.

Előzmény: Gergo73 (437)
Gergo73 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 437

Kip Thorne tervezte meg a kísérletet? Nem vagyok képben a témában, és most nincs időm utánaolvasni.

Fat old Sun Creative Commons License 2017.10.01 -1 0 436

Kedden jelentik be a 2017-es Nobel-díjazottakat. Lehet tippelni: Kip Thorne köztük lesz-e?

eddig

IGEN: 1

NEM: 0

:)

takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.03.22 0 0 435

Az áramlás kifejezés valóban nem tartható fenn, inkább csak utalás akart lenni a hatások terjedési sebességére. De a hatások számára nincs kitüntetett irány, azok minden irányban terjednek, ellentétben az erővonalak meghatározott irányával, amely bizonyos mező (elektromos térerősség), vagy téridő potenciálok (gravitációs térerősség) azonos értékű felületeire merőlegesek.

Előzmény: construct (433)
construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 434

Megtehető, de azt ne várd, hogy azokat a jelenségeket, amelyekben az áltrel eltér a Newtoni gravitációtól (fényelhajlás, perihélium mozgás, fekete lyuk, stb.), valamiképpen magyarázni lehet erővonalak, azaz erők alapján!

Ahogyan a Hold árapály keltését, vagy az alma leesését se lehetne epicikloisok alapján.

Előzmény: Bétaverzson (432)
construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 433

Pontosan a kérdésre válaszoltam. A gravitáció általános relativitáson alapuló elméletében nincsenek erővonalak, hisz nincsenek erők se, mert a gravitáció nem erő, hanem geometria. A téridő dinamikusan változó geometriája. És persze erővonalak híján se lesz benne közvetlen távolhatás, amit az Einstein egyenletek dinamikus megoldásai jól mutatnak. Többek között épp a gravitációs hullámok.

Ezt a kijelentésedet nem tudom értelmezni:

"Az erővonalak tehát a téridő, illetve mezők fénysebességű áramlásait jelképezik, és ezen mezők közvetítik az objektumok hatásait, elmozdulásait."

Az áltrelben nem áramlik a téridő. Nem is tudom mit jelentene a téridő áramlása.

Mezők pedig nem is szerepelnek a gravitáció magyarázatában, nemhogy áramló mezők.

Az erővonalak egyébként az elektrodinamikában és más mezőelméletekben se "jelképezik" a mezők áramlását. Mert a fizikai mezők nem áramlanak. A vektoranalízis olyan operátorait, mint a divergencia és a rotáció nem jó a mező szétáramlásának vagy körbeáramlásának képzelni, hanem a mező radiális illetve tangenciális jellegét mérik.

Jelképekkel pedig a fizika nem foglalkozik.

A mező "áramlásának" téves képzete néha arra vezet, hogy egyesek a mágnesességet elektromágneses mező valamiféle "keringésének" gondolják.
Valójában ezzel szemben arról van szó, hogy a mágneses mező a vektorpotenciál rotációja: B=rotA. De nem áramlik ott semmi.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (431)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.21 0 0 432

"Megtehető,... "

Köszönöm az infót.

" ... de minek? "

Nem tudom. Látnoki képesség híján fogalmam sincs.

Előzmény: construct (430)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.03.21 0 0 431

Szerintem nem a kérdésre válaszoltál. A relativitás elméletekre kérdezte az erővonalakat.

Inkább azt mondanám, hogy nem lehetséges, hogy nem rendelünk hozzá erővonalakat. Ugyanis az erővonalak alternatívája a közvetlen távolhatás, ami a relativitás elméletekben nem működik, itt nem létezik közvetlen távolhatás. Az erővonalak tehát a téridő, illetve mezők fénysebességű áramlásait jelképezik, és ezen mezők közvetítik az objektumok hatásait, elmozdulásait. A LIGO által mért gravitációs hullámok réges-rég megtörtént fekete-lyuk összeolvadást jeleztek.

Előzmény: construct (430)
construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 430

Megtehető, de minek? Éppúgy, mint lehet epicikloisokat képzelni az égitestek mozgásához  a Newtoni fizikában, hasonlóan, mint volt a Ptolemaioszi csillagászatban, de felesleges.

Előzmény: Bétaverzson (429)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.19 0 0 429

A newtoni fizikában a gravitáló objektumokhoz épp úgy lehetett erővonalakat, ill. erővonalképet rendelni, mint a villanytani sztatikus töltésű dolgokhoz (Faraday nyomán).

Megtehető-e ez, az einsteini gravitáció esetében is?

Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.19 0 0 428

A töltött falhoz tartozik egy "erővonalkép".  Az erővonalak eloszlása függ attól, hogy jelen vagyok-e, vagy sem. Testem permittivitása ugyanis a vízéhez közeli értékű, így az erővonalakat

mintegy összesűríti. Ezzel összefüggésben: akár én mozdulok a villamosan töltött fal felé, akár a fal mozdul felém, számítani kell az erővonalkép megváltozására, ami azonban mágneses jelenséggel párosul.

Parasztosan erre jutottam.

Előzmény: Bétaverzson (427)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.17 0 0 427

Bocs, ezt én nem értem. Ha megindulna felém egy töltött fal, akkor az mágnességet produkálna.

Eddig jól gondolom?

Előzmény: construct (420)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.16 0 0 426

Hamar feladtam. Alantasabb problémák elszólítottak. )-:

Előzmény: mmormota (425)
mmormota Creative Commons License 2017.03.16 0 0 425

Próbálod szemléletesen elképzelni a kvadrupoláris haladó hullám gerjesztését és terjedését? Nem lesz egyszerű.

Előzmény: zöldkomcsi. (424)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.16 0 0 424

...egyszerre kezdenek dudálni, a hullámok azonos fázisban vannak.......

Előzmény: zöldkomcsi. (421)
mmormota Creative Commons License 2017.03.16 0 0 423

Talán nem felesleges kicsit körbejárni, mi is a különbség a közeltéri meg a kisugárzott EM hullám között.

A fő különbség, hogy a kisugárzott jel energiát visz el, az energia elmegy, hiányzik a forrás rendszerből. A közeltéri meg nem távozik, az ebben levő energia ciklikusan ingázik a forrás és a mező között.

Pl. vegyünk egy légmagos tekercsből meg kondenzátorból álló rezgőkört, és tegyük ezt bele egy nagy fémdobozba, hogy ne tudjon EM energia távozni. A tekercsben és körülötte ciklikusan felépül egy mágneses tér, ebben energia tárolódik, majd ez leépül, az energia átmegy a kondenzátorba, és ez a ciklikus rezgés folytatódik, veszteségmentes esetben változatlan energiával. Ez lenne a közeltéri EM mező.

Ha a rezgőkört kiszedjük a fémdobozból, esetleg még egy antennát is teszünk rá, akkor az energia egy része nem fog visszamenni a rezgőkörbe, hanem elmegy EM sugárzás formájában a végtelenbe. Az a rész ami ciklikusan visszamegy a rezgőkörbe, az a közeltéri, ami távozik, az a kisugárzott EM hullám. 

Előzmény: construct (419)
mmormota Creative Commons License 2017.03.16 0 0 422

Transzverzális kvadrupoláris hullámok.

A relativisztikus Doppler természetesen érvényes.

Előzmény: zöldkomcsi. (421)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.16 0 0 421

Ez a hullám tranverzális vagy longitudinális tudtoddal? 

Átsiklottunk a felvetésen, hogy milyen magasságú és amplidudojú hangot hall a sinen álló megfigyelő ha egyik vonat gyorsulva közeledik másik vonat gyorsulva távolodik tőle és azonos hangot bocsátanak ki?

Lehet ennek köze ehez a témához?

Előzmény: construct (418)
construct Creative Commons License 2017.03.16 0 0 420

Bocs, ezt véletlenül fordítva írtam, épp az egy szekundumnál rövidebb periódusidejű, tehát az 1Hz-nél magasabb frekvenciatartományba eső közeltéri effektusokat fogod érzékelni.

Előzmény: construct (419)
construct Creative Commons License 2017.03.16 0 0 419

Szerintem azokban az alacsony frekvenciatartományokban amelyek periódusideje hosszabb, mint egy másodperc, a gömbantennád közeltéri effektusait fogod érzékelni. (Tudod, az igazi, a távolsággal fordított arányban csökkenő amplitúdójú EM hullámok mellett mindig keletkeznek ilyenek is, ezek alapján működnek például az áruházi lopásgátlók.)

De elsősorban az elektrosztatikus hatást érzed, vagyis, hogy égnek áll a hajad.

Előzmény: Bétaverzson (416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!