Krónika-topik az egyik legnagyobb tudományos felfedezésről.
Az "Én nem tudom elfogadni a relativitáselméletet"-mondanivalójú szurkolókat kérjük a szomszédos pályákon drukkolni.
A kérdés - sajnos - értelmetlen, ugyanis a Napból - mivel gömbszimmetrikus is, és nem is leng - nem érkeznek gravitációs hullámok.
Illetve - második közelítésben - a napbeli mozgások miatt érkeznek mérhetetlenül gyenge gravitációs hullámok, ezek nagyságrendileg a szomszéd szobában lezajló mozgások miatt keletkezett gravitációs hullámokkal összemérhetőek - mindezzel nem kell törődni.
Akkor már csak egy kérdés maradt (ha maradt): miért kering a Föld? A válasz: mert ebben a környezetben ez a geodetikusa (szélsőértékkel rendelkező világvonala).
Minden tudományos elmélethez hozzátartozik a cáfolhatóság (falszifikálhatóság), így a relativitáselmélet sem kivétel ez alól. Ha te ezt a lehetőséget kizárod innen, s a cáfolókat eltanácsolod, akkor ezzel nyíltan deklaráltad, hogy ez a topik dogmatikus és kirekesztő.
A természettudományokban a cáfolhatóság alatt nem a "az kizárt dolog, mert nem tudom" típusú "elméleti" "cáfolatokat" szoktuk érteni, hanem a kísérleti jellegűeket.
Most ez neked nem jött be. Sem tudományfilozófiailag, sem módszertanilag, sem kísérletileg. Bár szó se róla, tényleg minden erőddel azon vagy, hogy megkísérled ezt is széttrollkodni.
Ide én nem is jövök többet...
Reméljük, hogy erős akaratod segít majd ezen elhatározásod megtartásában.
Az "Én nem tudom elfogadni a relativitáselméletet"-mondanivalójú szurkolókat kérjük a szomszédos pályákon drukkolni.
Minden tudományos elmélethez hozzátartozik a cáfolhatóság (falszifikálhatóság), így a relativitáselmélet sem kivétel ez alól. Ha te ezt a lehetőséget kizárod innen, s a cáfolókat eltanácsolod, akkor ezzel nyíltan deklaráltad, hogy ez a topik dogmatikus és kirekesztő.
Egy focipályányi felületre vonatkoztatva kb. mennyi energia futott be hozzánk abból a kisugárzott mennyiségből, amelyet a lyuk-kettős az összeolvadás előtti percben hajdanán leadott?
Bocsánat, de itt nem használhatod a merev testekre vonatkoztatott tömegközéponti elvet. Ha igaz volna amit gondoltál a két fekete luk tömegközéppontjának hatásáról, akkor itt a Földön sem lehetne pl. ár-apály jelenség.
Nem megbántásból, de szerintem félreérteted a kérdésemet.
Nem kicsinyelni akarom a felfedezést. Megérteni akarom, mit is fedeztek fel.
Valaki lenne olyan kedves és elmondaná Einstein mit is gyanított, ami most igazolódott? Ez tényleg az?
Nem fikázni akarom a relativitás elméletet, ne értsetek félre. Nem is ismerem kellően mélyen ahhoz, hogy megállapítást tegyek róla. Talán éppen emiatt nem látom mit is fedeztek fel.
Én úgy látom most egy érzékeny mérési elvet találtak az Eötvös inga helyett.
Nem vagyok elég tájékozott, de ezt a közös tömegközéppontot nem a Newtoni fizika mondja ki merev testekre?
Szóval amit nem értek, hogy ez most bizonyítja a gravitáció hullámtermészetét, vagy tényleg csak a hullámzó gravitációs változások tér-idő dilatációja kimérésének örülünk ennyire?