Jó arc, közvetlen, szimpatikus ember. Az első videórészletben az a kései B3-as rettentően túl van torzítva. Ettől elveszti a dögét, inkább olyan mint egy szúnyog. De utána az A102-esen mindjárt minden rendbejön, az úgy szól ahogy kell. Szerintem.
Megnéztem tőle egy másik videót, ez finom.
https://www.youtube.com/watch?v=8VOEyzGKtXQ
Különösen érdekes hogy először egy model A orgonán játszik, ami némiképp B3-asított, de nem annyira mint az enyém. Utána A100, majd a végén ismét ey finom cuc a CV.
Mindenképp üdvözlendő vállalkozás, ámbár közel 900ft-ért egy Jimmy Smith kávé nem csekélység.
Ellenben ingyen lehet játszani a hely A102-esén. Szerintem fordítva lenne buli.
Szerencsére idehaza is van egy látogatható hely, ahol egy gyönyörű 1962-es A100/122 is kipróbálható, méghozzá Kecskeméten a Victoraudio hanglemezboltban.
Nem teljesen Hammond, de orgona a kérdésem... Van egy JV1000 szintetizátorom, és az orgonáját szeretném valahogyan megtunningolni.. Nagyon vérszegény a hangja. Amire gondoltam: veszek bele egy SR JV kártyát, ez az egyik gondolatom, de nem győzött meg a hangja.. Vagy veszek hozzá pl egy Boss RT20-at, esetleg egy Strymon Lex-et...
Ha valakinek van ilyesfajta tapasztalata, kérem, ossza meg velem.
Tegnap a Jedermannban ismét Kéknyúl volt. Előbb trióban, majd Weisz Gáborral. Ez az XXL-es baritonszaxija félelmetes jól szól és kíváló muzsikus. Korábban Ronnie Cuber recsegett hasonlóan JoeyDe alá. Most inkább a korábbi saját repertoárt lehetett hallani, a paksi négy számot és pár Doktort. A szólók nagyon elborultak, gyakran az egész zenekar átment impróba. Matyi is több helyen a finom megoldások helyett a bestiálisat választotta, nem spórolt az idővel. Újdonság a sok 64-es villámgyors virga. Megint nem véletlenül volt végig kitörő ováció a zsúfolásig telt házban.
Kis klubban azért javaslom a hangzásra jobban odafigyelni, a gitár soxor hangos volt, a dob csak felerészben. Ezek mellett az orgona gyakran a dinamikán túllépve torzult be. Nagyon rossz beidegződésnek tartom rendkívül sok gitárosnál hogy oda teszik a cuccukat ahol a legkevésbé hallják, emiatt "kénytelenek" a kelleténél hangosabbnak lenniük a közönség irányába. Kíváló ellenpélda pl. Jimmy Smith 1962-es videója ahol nem a nadráxárát lengeti az alap hanem a fülébe szól.
Van aki a barnát szereti, van aki a feketét. Legkevesebben a vörösre buknak, de sokan a szőkékre. A Hammond válaszul a legtöbb típusából kihozta a szőke változatot, nehogy csak ilyen csekélység miatt álljon el a kedves vásárló a vételtől.
Kezdetben csakis dió volt, a klasszikus megjelenés. A háború után azonban tágult a piac, nőtt a konkurencia, meg kellett felelni.
A C, Rt, M típusok után az A100 félék is kijöttek világítóan világosan. Méghozzá nagyon egyenletesen világosan, nem foltos textúrával. természetesen az akkor még különálló Leslie-művek is hozzáigazodott, jól mutatja már az első típusuk a lent említett 21H is. A "H" jel a Hammondot jelenti, hogy hozzá tervezték.
Mindenesetre elég látványos darabok, többek ízlésének is telitalálat. Én talán megtaláltam a mahagóni "igazit" :-)
A németek is készítettek szőkét, de az övéké a hazai fényes irodabútorainkhoz hasonlóan melírozott. Matt helyett kifejezetten lakkfényes és erősen csíkozott, kicsit sötétebb árnyalatú.
Ehhez csak azt tudnám hozzáfűzni, hogy ez a csodálatos hangszer már elfoglalta új helyét a nappalinkban egy hozzá színben teljesen passzoló 147-essel :)
Az első kinyitáskor az jutott eszembe, hogy "Valaki szóljon már a Harangozónak, hogy ne szigszalagozzon már minden orgonát tele!!! Olyan undorító lesz két év alatt, hogy az valami csoda. Ráadásul tök fölösleges körbetekerni a kábelkötegeket vele.....!"
Ezt leszámítva nagyon korrekten meg lett építve...
Sajnos olyan állapotú a hangszer, hogy koncerteket nem nagyon fog látni :)
Ezt volt a titkolt szándékom, hogy "kiprovokáljam", hogy megírj róla részletesen mindent.
Igazából az eladásának oka, hogy abszolút nem használom, mert "alagút-szindrómám" van már lassan 1,5 éve. (ha valaki érdekel elmondom részletesen mi ez.) Nem akarom műtettni, ha nem muszáj.
Felhagyok a zeneléssel, így hát szép lassan megválok szinte majdnem mindenemtől. (Van eladó basszusgitárom: Rickenbacker 4004!, erősítőm és hangládáim is - csak egy szimpla fej+ládát hagyok meg végszükségre; keverőpultom és PA-hangfalaim is eladók lesznek). Ez van.
Meghát hogy van más szerelmem is már az életben: a visszatértem érgi hobbimhoz motorozáshoz és megszületett az első unokám, Veronica aki már 12 hetes múlt! :)
Ez ez 122-esített 21H. A 21H a jazzben leginkább kedvelt leslie típus, de bármire jó. Jimmy Smith a Rudy Van Gelder-féle stúdióban ilyennel vette föl a híres Blue Note, Verve lemezeit: http://www.youtube.com/watch?v=A9fObWXHTv4 ---> 1h.12p.10mp-
Annyi különbséggel hogy eredetileg csak a nagy, tremolómotor volt bennük, de ebben ki van cserélve a kettős motorra, tehát a lassú sebességet is tudja.
A +,- 12V vezérlés filléres dolog, a legtöbb orgonán meg ott van úgyis a félhold kapcsoló, szóval az nem lehet akadály. Vezérlése a nálunk már szokásos Misi-féle 3 sebességes, a hat tüskén kereszteül, szimmetrikus jellel. Sajnos ennek a képeit megette az idő vasfoga, de pár maradt a Frenreisz60-ból, 2007 Syma csarnok.
Eladó a Leslie 21H-m - JUTÁNYOSAN! Tehtube mester minden tud róla..... Nincs meg a vezérlés tápegysége és a félhold kapcsoló se. Harangozó Misi bárkinek megolja ezt. Akit érdekel hívjon:06/1/298-3204