Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2014.01.26 0 0 16152

csak két ötlet: nem-e-lehetne-e egy szerzeményt magyarul előadni? Andyben 100% vagyok. Két "néger" énekescsaj Matyi mögött még elférne.

tehtube Creative Commons License 2014.01.26 0 0 16151

Rég voltam Kéknyúl koncerten. Mivel jobb szeretem a triózene intimebb hangulatát ezért.

Mostanában viszont nem játszanak annyit mindenféle romkocsmában, bárban, inkább kevesebbet, de nagyobb helyeken. Tegnap mégis elmentünk. 

Fenntartásaim vannak az ilyen nagylétszámú csapatokkal mert ott az egyes hanxeresek kevesebb szerephez jutnak törvényszerűleg.

Mégis, amit tegnap láttam, hallottam, attól leesett az állam. Nemrég volt a tévében, felvételről többször is visszanéztem a Műpa-s nagykoncertjüket, a hasonló A30-asat, a számaik ismerősek. A felvételek tökéletesen közvetítették a koncertek hangulatát. Eddig nagyon ügyes zenekar képét adták nekem, tehetséges és szorgalmas zenészekkel.

Eddig.

Tegnap ugyanis olyasmit nyújtottak amit nem lehet szorgalmas gyakorlás eredményének föltüntetni. Még a tagok jobb összecsiszolódásának sem. Számomra az jött le hogy új alapokra helyezték a zenélést, amitől a tehetséges európai fiatalok helyett vérpofi amerikai szupersztárokat lehett hallani. A műsor inkább pop-funk merítés volt. Az elvontabb témák helyett a szórakoztatás, énekes számok voltak szinte végig, sokkal kevesebb instrumentális betéttel. Azok is egyszerűbben. Minden taktus vágott mint a borotva, max. dinamikával. A műsor hangulata, az előadásmód gördülékeny eleganciája, a betétek kifejezett ötletessége más szintre emelte a csapatot.

Vagyis megtörtént a csoda!

Egy apró változás láncreakciót okozott a tagoknál. Matyi kierősítése az első harmadban erősen kívánnivalót hagyott maga után, a lezli túltorzított volt, (kit érdekel ilyenkor?!) mégis elegáns, feszes és rövidebb szólóival, kíváló basszussal összefogta a zenét. Külön kiemelném Ávéd Jani szaxofonszólóit. Élete eddigi legnagyobbját fújta. A dob abszolút 100%, amerikai szinten. Talán engedhettek volna egy kis önálló taktusozásgatást is. Csak Andy volt a gazda. Kíválóan adta a konfot, vezényelt, éneke hibátlan, abszolút színpadra született. Ez az egészet a zsűri is észrevette, az ováció 1-2 szám után sikításba csapott, sztárzekenarnak megfelelően. Végülis megfejthető a tegnapi előadás, ami nem a csillagok állásának köszönhető és nem is csupán a szorgalomnak. Bármi lesz, nehéz lesz ezek után. Ezúton gratulálok a tegnapi felejthetetlen koncerthez!

tehtube Creative Commons License 2014.01.25 0 0 16150

Ez az újracsomagolás épp az A162 jubileumi darab esetén jutott az eszembe. Akisebb 2×5 oktávosukat kiegészítették térdi hangrendszerrel.

Ok, a megelőző modellek mást vesznek alapul.

A305 az XB5, XE2 míg az M44 már az XK3 (c nélkül) típusra épül. Ez a legújabb A162 meg az immár nem is annyira új XK3c-re.

Előzmény: djuice (16149)
djuice Creative Commons License 2014.01.25 0 0 16149

"Ezzel szemben a mechanikus orgonánál az „egymásra rakódó rétegek” miatt jelentős hangerő és hangvastagság változás is történik. "

Ilyesmin a legkönnyebb lenne változtatni, ahogy mondva vagyon, programozással, pont úgy mint egy repülőgépszimulátor esetén is szinte 99,9%-ig meg tudják közelíteni a valóságot.

A hangszereknél főleg napjainkban egy gyártó se játssza ki az aduászait, azaz szeretnének ők még 1-2 új funkcióval évek múlva is szerintük forradalmian új (szerintünk csak átkozmetikázott) dolgokat eladni, ez a létfenntartásuk lényege. Épp ezért lehet várni az igazira, mint a mesében, mert senki nem fog ezzel foglalkozni.

A másik hogy az analóg dolgoknál olyan áramköri elemek egymásra hatása is megvalósul, amit műszeresen is nagyon nehéz lenne mérni, mert szinte már az ezotéria határait súrolnák, mint pl. egy budhista pap által épített méregdrága high end erősítő. Ez egész odáig elmegy, amire ma konkrét tudományág létezik, a kémia és anyagszerkezettan. Nyilván nem az elektromágnest alkotó atomok modellezési kényszeréről kéne szó legyen, de sok olyan dolog történik egy egyszerű vezetékben is, ami ma még nem teljesen feltárt. Így egy olyan komplex eszköz mint a Hammond és hozzá a Leslie elég komplikált dolog azért, mint hogy egyszerű színusz generátor lenne.

Azt mondom a jelenlegi szinten meg kell keresni a legkevesebb megalkuvást igénylő megoldást (analóg eredetit venni, vagy egy nagyon jól utánzó digi klónt mint Hamichord, C2D, esetleg csöves előfokkal + vmilyen Leslievel vagy szimulátorral felturbózni egy digi klónt) és zenélni, zenélni, zenélni! Ez az egyedüli lényeg, nem az hogy mit csinálnak a bitek adott szinten túl szerintem...

Persze aki ügyes és megfelelő szakértelme van, akár 0-ról is építhet analóg replikát, a tervrajzok is elérhetőek ehhez! ;)

Előzmény: hammondfan (16144)
okumoto Creative Commons License 2014.01.24 0 0 16148

Előzmény: okumoto (16147)
okumoto Creative Commons License 2014.01.24 0 0 16147

Új Hammond orgona!

http://hammondorganco.com/introducing-the-a-162/

Sajnos nem tonewheel... :/

tehtube Creative Commons License 2014.01.23 0 0 16146

Szerintem programozással is sokat lehetne javítani, ahogy a lezliszimulációk a mai napig is szépen fejlődnek.

A programban azt kellene megadni, hogyha a regisztrációból kifolyólag újból meg is szólal(na) ugyanaz a hang, ne pont azon a frekvencián szólaljon, hanem pici elhangolásal. 1-2-3Hz még bőven belefér. Továbbá véletlengenerátorral kéne a hangkerekek egyenetlenségeit behozni.

A keyclick esetében meg a leütésérzékenységgel lehetne jobban az egymás után záródó kontaktusok időbeni hosszát utánozni.

Persze akkor is megmaradna műanyag szintetizátorhangnak, de mégis előrelépés lenne szerintem.

Előzmény: l.csaszar (16145)
l.csaszar Creative Commons License 2014.01.23 0 0 16145

Talán még az is közrejátszhat, hogy a mechanikus hanggenerátornál az egy tengelyen forgó kerekek között fix, de véletlenszerű a fáziseltérés. Ezzel szemben az elektronikus hangkeltésnél nulla a fáziseltérés egy hang és egy oktávval feljebb megszólaló hang között. Mondjuk ez 91 független oszcillátorral elkerülhető lenne, de gondolom a gyártóknak ez túl drága megoldás, vagy stabilitási okból nem megvalósítható.

hammondfan Creative Commons License 2014.01.23 0 0 16144

Egyetértek Zsolttal. Nekem az összes klónnal (legalábbis azoknál, amelyekkel eddig találkoztam) és szoftverrel az a legfőbb gondom, hogy hiába húzogatom a drawbar-okat, dinamikai különbség alig érzékelhető, csak a hangszín változik a felharmonikusok keverésének arányában. Ezzel szemben a mechanikus orgonánál az „egymásra rakódó rétegek” miatt jelentős hangerő és hangvastagság változás is történik. Ha egy klasszikus 888’-ról áttérek full-ra, akkor teltebben, vastagabban (és hangosabban) kell(ene) szólnia a hangszernek. Nekem ez a legfőbb hiányérzetem.

Előzmény: l.csaszar (16142)
tehtube Creative Commons License 2014.01.23 0 0 16143

Sok minden összejátszik.

Szerintem a leglényegesebb az hogy a mechanikusban nagyon minimális az elektronika=max. dinamika.

A másik, hogy gazdag felharmonikus állásban a digitális esetében az azonos hangok kioltják egymást míg itt egymásra rakódnak.

Végezetül az hogy analóg. Nem hallani, de valahogy mégis érezni hogy az analóg hang -akár gyengébb magnókazettából is- nem olyan "reszelős".

Az már csak hab a tortán hogy fényévekkel jobb az eredeti waterfall billentyűzet a műanyag waterfall másolatoktól.

l.csaszar Creative Commons License 2014.01.22 0 0 16142

Kérdésem a műszaki ismeretekkel is rendlekező Hammond-kedvelőkhöz: mi lehet az oka a mechanikus Hammond különleges egyedi hangjának, szemben a legtöbb klónnal? A mechanikus hanggenerátor is szinuszjeleket állít elő (vagy mégsem?), és ezekből keveri ki minden egyes billentyű hangját a 9 húzóregiszter által meghatározott arányban. Azt hinné az ember, hogy mi sem egyszerűbb ugyanezt elektronikusan utánozni. Mégis, kitartott hangoknál is lényeges különbség van, nem csak a hang megszólaltatásakor (amikor a 9 kontaktus nem egyszerre záródik, de ezt is lehet elektronikusan szimulálni). Még leállított Leslie esetén is hallható a különbség. Gondolom, részben a csöves erősítő is szerepet játszik, de ez számomra nem elegendő magyarázat. Talán a klónok túl tökéletes, torzítás- és felharmonikus-mentes jelekből keverik ki a végső hangot? Gondolom, azok is mind eltérően működnek, ezért is nem szólnak egyformán. Most a sampler-es megoldásoktól tekintsünk el, mert azok nem keveréssel képezik a hangot.

tehtube Creative Commons License 2014.01.21 0 0 16141

Egy hammondos lemez.

http://recordoobscura.blogspot.hu/2010/07/organ-moods-ii.html

A lemez oldalai egyenként is meghallgathatók, vagy letölthetők. A zene kissé szembe megy az általános elvárásokkal, de pont ez a jó benne :-)

Mellotront is használ. Az organ varázsszót beírva a keresőbe sok hasonló lemezt fog még fölkínálni.

tehtube Creative Commons License 2014.01.20 0 0 16140

Dimiter kezd kideríteni, mi okozhatja a B3-asok eltérő hangját 1965-től:

http://theatreorgans.com/hammond/faq/files/TSBs/TSB16.pdf

A 37-48 hangoknál megváltoztatták a generátori szűrést. Kevesebb mély és harmonikus lett ezáltal.

Visszaalakította 1968-as A100-asát a 65 előtti módszerre, gazdagabb, vastagabb és hangosabb lett ennek az oktávnak a hangja.

http://www.zeni.net/pipermail/hammond/2006-March/046818.html

Ez egyben ennek a szakasznak az újrakalibrálását is maga után vonja. Sajnálatosan a billentyűket fell kell emelni mert ezen hanxedők az első oldalon vannak.

djuice Creative Commons License 2014.01.19 0 0 16139

És a többihez képest még ez szól is vhogy. Mármint a Rolandtól akkor ez a legtöbb ami kitelik. Persze ár/érték/funkció tekintetében nem túl rossz a VR09 azért.

Kicsit kezdtem örülni most az újonnan bejelentett FA06 kapcsán is (3 kiló körül Integra7 hangok, sequencer + sampler egyben!) aztán kiderült a cigányság: a sampler lehetőségei csak a pad gombokra terjednek ki... :((

A mikrostationöd múltkori vibrátó stb dolgairól akkor nem raksz ki vmi demót?

Előzmény: tehtube (16138)
tehtube Creative Commons License 2014.01.18 0 0 16138

A kilencvenes évek műanyag hangja így, vonalból. Magállt az idő, rég nem kelt föl a nap. :-(

Egy igazi lezli, csöves előfok biztos dobna rajta, persze a vibrátót ne firtassuk.

Előzmény: djuice (16137)
djuice Creative Commons License 2014.01.18 0 0 16137

Ráférne az indexre egy felújítást! Még egy linket se képes érzékelni... :P

https://soundcloud.com/rolandcom/deepro

djuice Creative Commons License 2014.01.18 0 0 16136

Rockereknek!

https://soundcloud.com/rolandcom/deepro

tehtube Creative Commons License 2014.01.18 0 0 16135

Teljes HD koncert dr Lonnie Smith-el (is). Jó a világítás a lezliben. Érdemes ránézni a feltöltő többi anyagára (is).

Bubu65 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 16134

Köszönöm szépen !

Előzmény: djuice (16133)
djuice Creative Commons License 2014.01.17 0 0 16133

A KraftMusic csatornáján egy csomó Hammond klón videó ven most fenn!

http://www.youtube.com/user/kraftmusic/videos

Bubu65 Creative Commons License 2014.01.16 0 0 16132

Szia !

Nagyon szépen köszönöm a színvonalas válaszodat. Megfogadom a tanácsodat,  teszek még néhány kört,  és nézelődöm egy kicsit.

Előzmény: tehtube (16131)
tehtube Creative Commons License 2014.01.16 0 0 16131

Szia.

Amennyivel drágább a C2D, annyival jobb is a hangja. 

Igazából digitális kétmanuálos orgonában ma szerintem a Hamichord a létező legjobb a lagújabb VB3 szoftverrel. Hasonló áron érhető el.

SK2 - C2D H'chd MC-3

Viszont nem értem. Digitális klón csak arra jó hogy ha szállítani kell, mert azt sokkal könnyebb. Ha csak otthonra kell, miért nem veszel igazit? 

Azoknak ezerszer jobb a billentyűzete és még annál is SOKKAL jobb a hangja. Sőt, szerintem még megbízhatóbbak is :-)

Ráadásul egyből van hozzájuk pad, 25-ös sugaras basszpedálsor kompletten.

Egy egyszerűbb 2×5 oktávos E100 szinte ezen fenti klónok feléből is kijöhet. Az igazi végállomás, az A100-B3 meg alig drágábban mint a C2D teteje.

E100 - A100

Ha tanácstalan vagy, itt a fórumon találsz segítséget. Célszerű minden hangszert előbb személyesen meghallgatni, kipróbálni. Úgy könnyebb lesz egy jó döntést meghozni a saját tapasztalataid alapján.

Nálam az igazi (A100+142) meg a sampleres megfejtésem bármikor kipróbálható.

A C2D szerintem előfordul a Hitspace házatáján.

Az SK szériából is van 2-3 db Budapesten.

Hamichordból csak Székesfehérváron van az A102-ese mellett :-)

Előzmény: Bubu65 (16130)
Bubu65 Creative Commons License 2014.01.16 0 0 16130

Üdvözlöm a Hammond orgona rajongókat !

Egy Hammond klón megvásárlását fontolgatom, kizárólag otthoni (szobai) hobby felhasználásra. A kiszemelt „áldozatok” a Hammond SK2, és a Clavia Nord C2D. Sok külföldi oldalon szereplő tesztet, véleményt végég néztem, de teljesen tanácstalan vagyok. Szerintetek melyik a jobb, melyik éri meg jobban az árát  (Hammond SK2: 719000 HUF, Nord C2D: 890000 HUF) ?

Előre is köszönöm !

Lasley69 Creative Commons License 2014.01.13 0 0 16129

Üdvözlet mindenkinek.

Érdeklődnék Crumar T2 ill. t1 et mennyiért lehet beszerezni.

Esetleg valami régebbi szériás orgona érdekelne a mi midit is tud. Wersi dx350 et ajánlottak , de nem ismerem. 

Retro zenekarba kellene műanyag orgona hang helyett.

Köszi

Lasley

Előzmény: trambi (15886)
tehtube Creative Commons License 2014.01.12 0 0 16128

Szerintem igaza van Donnak:

http://www.thehighwaystar.com/news/2009/02/25/airey-deep-purple-are-back-where-they-belong/

Mármint hogy ki a király és kik következnek utána :-)

djuice Creative Commons License 2014.01.10 0 0 16127

Az informatika géniusza! :) Köszi!

Előzmény: tehtube (16126)
tehtube Creative Commons License 2014.01.10 0 0 16126

Most nem volt időm végighallgatni, de beszóltam a "könyvtárosomnak" (Alt+F7:) hogy keressen rá. Ezt találta:

Előzmény: djuice (16125)
djuice Creative Commons License 2014.01.10 0 0 16125

Akkor erre nem tudtok jobbat?

Előzmény: djuice (16120)
Lyózsef Creative Commons License 2014.01.09 0 0 16124

Sziasztok! 

Hammond P-100 állványának (a két rácsavarozható fém láb) méreteit szeretném megtudni; aki tudja ezeket, legyen szíves, ossza meg velem! Köszi!

DN DN Creative Commons License 2014.01.07 0 0 16123

Eladó a HAMMOND B3-asom a Leslie 122-vel kihasználatlanság miatt - jutányosan!

Csere nem érdekel.

Tel:06/1/298-3204

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!