Találtam egy érdekes oldalt az orgonagyártókról és népszerű termékeikról. Elég alapos összefoglaló képekkel, leírásokkal. Szerintem még nem volt a topic-ban. Büszkén megtaláltam saját hangszereimet is, csak néhányat felsorolva: Crumar T2, Eminent Solina, VOCE B3, WERSI DX 350, WLM organ, Yamaha HX1, Schaller rotor sound és egyebek.
A DB3-on sincs stop. Annyit lehet vele változtatni hogy egyes hanxínnél a lassú sebességét minimálisra programozni, az gyakorlatilag stop lesz. akkor meg lassú nem lesz :-)
A Viscount-Oberheim modellek sima hangja szép. Az igazi Hammondon, meg mostanra az új klónoknál is, más a kórusvibrátó.
A V1-2-3 a nyávogós, LFO-s hang, míg a C1-2-3 esetében a hangzás fényesebb és sírós lesz, nem nyávogós. A kb. fölső 20 generátorhangot nem is rángatja meg.
Szokás is meg nem is használni a C1-2-3-at lezli mellett. Stílustól, hozzáállástól függ. Az OB3-nál javaslom a vibrátó nélküli orgonálást, vagy csak a gyengébb állások finom alkalmazását.
Ezen nincs kijelző, és kevesebb paramétert lehet rajta változtatni, mint a DB3-on. Pl. a Rotary-nak nevezett Leslie csak két állású: Slow/Fast. A képen egy modul van, az enyém ugyanez, csak billentyűzetet is tartalmaz. Azt tapasztaltam, hogy az alsó nagy gomb vibrato V1-V2-V3 állásai között fülre alig van különbség (ugyanígy a chorus C1-C2-C3 állások között is). Lehet, hogy csak az én fülem nem elég érzékeny a nüanszokra. Ez "igazi" Hammond-on is így van? Egyáltalán szokás használni a vibrato-t és chorus-t Leslie mellett?
Teljes gőzzel mennek a próbák. 10-17h közt, számomra nagy hangerővel. (örexem? :-)))
Viszont bitangjók, hatalmas dinamikával. 10 fő. A szigetihez képest sokkal több Hammond fog szólni. Úgy legyen!
Pici (D) Hammond A100-asa lesz Motion Sound KBR-3D lacijával és onnan a lezlis hang átvezetve egy sztereó Roland billentyűs alapba. Az orgona és lezli között egy Boss zengető van finoman ráadva. Úgy 30 számot játszanak majd.