Minden ilyen antenna fizikai hossza elektromosan lambda negyedre van hosszabbítva. Ez a hosszabbító tekercs van egyszer a talpában, máskor a sugárzón egyenletesen, vagy változó emelkedéssel feltekercselve.
Elektromosan ez a változó, felfelé sűrűsödő tekercselés a legjobb hatásfokú és utólagos bűvészkedés nélkül az 50 Ohm-hoz legjobban közelítő megoldás.
Sajnos nagyon sérülékeny, de egyebekben nagyon jól kihangolható, jó hatásfokkal is ad-vesz.
Szia. Ok, értem. A pálcára tekert drót a pálca alján még magas menetemelkedésű, a teteje felé viszont egész kis emelkedésre vált. Ez mit jelent a sugárzási karakterisztikára nézve? Ahogy számolgattam, kb. 2,5 m drót van feltekerve a 1,5 m pálcára. Síma 1/4 hullámúként működik?
Felszereltem a ház tetőre egy Albrecht CB antennát. A gyártó szerint 1/4 hullámú. Beüzemeltem, és elsőre kifogástalan volt az SWR -e. Jól hallok vele, ill. 5w -nál is szép riportot kaptam, igaz, csak kb. 15 km ről. Kérdésem az volna, hogy ismeri -e valaki, ill. vajon milyen polarizációjú. ( Lsd. képek ) Köszi, sziasztok.
Azoknál az antennáknál, ahol egy tömör spirálrugóba van fogva a pálca, ez is lehet recsegés forrása.
A menetek közé bemeny a sár, retek, dzsuva. Így változó hosszban menetek adódnak a pálca hosszához. Van néhány, amiben benne középen van egy rövidrezáró vezető, azoknál nem fordul elő.
Nekem egyszer volt olyanom, hogy osszevissza recsegett a CB, nem ment ki a kimeno, volt nagy panik, hogy gallyra ment az antenna, aztan kiderult, hogy hozzaert egy faaghoz, es emiatt osszeakadt a radio antennajaval, es ahogy ide-oda mozgott rajta, recsegett a vetel.
El lehet szakadva a tekercs is belül, amit kívűlről nem látni. Ezt okozhatta egy faág, ami tőben kapta el az antennát. Nem nagyon lehet roncsolás nélkül szétszedni a házat.
A tünetből ítélve azért mégsem lehet ott minden jó, hiába van "meghúzva minden" a jelek kontakt hibára utalnak.Meg kellene azt nézni, vagy nézetni műszerrel.
Sziasztok! Abba tudnátok segíteni hogy egy 5000-es Sirió antennám van az autón és ahogy mozog a pálca a széltől ugy ingadozik a teljesítménye elvileg kontakt probléma nincs minden hején van minden meg van húzva igaz ki van testelve plusz testkábellel.
Keresnék egy 100X100X30mm-es alumínium kockát (lehet alaktalan is, csak nagyjából adja ki ezt a méretet. Néhány mm. nem számít, a forgácsolását megoldom)
Ez egy Omega 5-ös antenna hiányzó radiáltartója lesz.
A hab a tortán az lenne, ha mindez "lőtávolon" belül lenne Szentendréhez. (legroszabb esetben posta, amit természetesen fizetek)
Aloha!!!
( chmiklos@gmail.com vagy 27.555-ön, esti órákban 27.600-on 109HA1652 )
Az ilyen szubjektív dolgokat nehéz összehasonlítani. Egy jó és ritka távoli állomással történt beszélgetés (ami 98%-ban terjedés függő!) kellemes élményként a hozzákötődő technikát is felemeli. Meg nincs 2 egyforma autó sem.
Az tény, hogy a Moonraker minden mobilantenna királya, mintaképe volt. Amit egy akkora vas(?)darabbal ki lehetett sugározni, azt megtette.
Akkor talán pszihésen magyaráztam be magamnak, hogy jobban szól. Mindenesetre nem volt rá panaszom. Viszont ha megdöglök sem emlékszem rá, hogy mi lett a sorsa. Na de seráfütty. Ami most van, az is szól mint a nagyágyú.
A Moonraker pont olyan jól szól mint a Dagger. Viszont örök életű anyagokból készült. A pálca anyagáról azt mondta egy hegesztéstechnikai szakmérnök, hogy olyan ötvözet mint amiből készült nem is létezik.
Elektromosan azonosak. Hiteles mérésekkel hasonlítottuk össze őket amikor Lak Feri részére fejlesztették a Daggert.
Közeli és távoli mérésekkel egy szép állami VW busz HITELES műszereivel. Lada tetőbe befúrva.
Hát igen, a garázsom sajna túl alacsony :-). Kissé bosszant, hogy minden ki-be állásnál tekergetni kell az antennát. A plafonkarcolgatáson jót mosolyogtam :-).
Már sikerült faággal találkoznom pedig még csak most került fel. A kocsiba tényleg szinte be kell "hajtogatni".
Amikor taxiztam, akkor én is meg voltam őrülve a 220-asért. Le nem cseréltem volna egy 200-asra. Az Erzsébet híd alatt pl ha nem 60-70-nel mentem az aluljáróban, akkor végig karcoltam a plafont.
Egészen addíg, amíg a műhelybe, ahol melóztam bejött egy srác és elkezdte szidni az antennáját, hogy most vette és milyen szar, azonnal adjunk neki egy Daggert. Megláttam a pálcáját és azonnal fölajánlottam, hogy megkapja érte az én 220-as Daggeromat. Meg is ejtettük a cserét, még vágni sem kellett a Daggerból, mert 1.2 volt az Ő autóján is az SWR.
...és így lett nekem egy 2 méteres Avanti Moonraker-em. Klasszisokkal ütősebb volt mint a Dagger.
Mára viszont leszoktam erről a "hosszúság" mániáról, függetlenül attól, hogy tudom, hogy minél magasaban van az antenna vége, annál messzebbre tudok szólni.
Most egy 120-as, nagyon elegáns, Dagger-hez hasonló antennám van, szemtelenül tökéletesen kihangolva (a kábel hossza is) és ha itt Szentendrén,a hegyen a ház előtt beülök a kocsiba, akkor Mátraházán nem veszi észre a partner, hogy már nem a stabilból beszélek. ...és még ez is hozzá-hozzá ér néhány faághoz.
Nem beszélve arról, hogy ezt simán beteszem a kocsiba, a 220-ast meg úgy kellett behajtogatni.