Megkaptam a fantasztikus csemegeszőlő vesszőket, nagyon szépen köszönöm! Hihetetlenül profin csomagoltál és szép erősek a vesszők! Nagy örömet szereztél nekem. Még ma eldugványozom őket és remélem, hogy nagy százalékuk meggyökerezik majd. Hétfőn küldök Csókaszőlő vesszőket, remélem örömed telik majd bennük.
Az olaj és a zsírszerű anyagok nem jók rá, mert beszivárognak a rügyekbe és tönkreteszik. Keményebb anyagok alacsony olvadásponttal a jók pl, paraffin és viasz. Bitumen szintén nem jó.
Igen, ez az elhalt szölőtőke élő gyökérzetéből kihajtott vesszők, több méter hosszúak, csak el kell őket darabolni. Ha érdekel írd meg az email címemre hová küldjem!
Ha az alanyvessző alatt jelen esetben a vadszőlőt érti/érted, akkor szerintem tökéletes lenne jelen pillanatban az is, legalább 10 helyre telefonáltam a mai napon és minimum ugyanennyi e-mail-t is írtam a héten, de mindenhol eladták már. (kell nekem későn "kapcsolni").
nincs véletlenül valakinek fölösleges 200 db szőlő alanyvesszője? Cserébe nem tudok sok mindent felajánlani, esetleg kékoportó és chardonnay vesszőket, ugyanakkor hajlandó vagyok megvásárolni a vesszőket.
Viasz sem kell hozzá csak egy félbevágott pet palack.
Egy 4 - 5 szemes alvó szőlővesszőt ledugsz a földbe, csak egy szem maradjon kint a föld felett kb 5 cm-re. Meglocsolod és lefeded a félbevágott pet palackkal.
Az egész kiálló részt. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró a paraffin, mert károsíthatja a rügyet. A kihajtó rügy azután minden további nélkül áttöri a paraffinréteget.
Én nem raktam vízbe őket, de belocsoltam a talajt. Majd megszívják magukat ott. Bakhátot se csináltam, paraffint/viaszt/gyökereztetőhormont se haszáltam. Lusta vagyok én az ilyenekhez. Ha a dugványozott vesszőknek csak a fele megmarad, az már jó. Úgyse férne el mind a kertben.
Köszönöm a segítségeteket,de még azt szeretném kérdezni,hogy csak a levágott rész tetejét,vagy az egész kiálló részt be kell mártani olvadt parafinnba?
A vágás helye valóban ott van, 4 rügyes vessző már vígan jó, max 2 szem föld felett, bakhátozni nem fontos, inkább a kilátszó részt olvasztott gyernyaviaszba mártani, az alját meg egy kis gyökereztető hormonba ( mezőgazdaségi boltokban kapható, és nem is drága) mártani. Ezzel a technikával nekem 99% eredési arányom volt amíg csináltam ilyet.
A szőlő dugványozás módja a következő: a vesszőket kb 40 cm-es darabokra kell vágni olyan módon, hogy az alsó vágás a nódusz alatt 3-5mm-re legyen a felső pedig az utolsó rügytől 3-4 cm-re.
Dugványozás előtt a vesszőket két napra vízbe kell helyezni, hogy feltöltődjenek vízzel. Az így előkészített vesszőket laza talajba helyezzük, úgy, hogy a felső 10 cm kiálljon a talajszintből. Ezt a részt a kihajtásig bakháttal takarjuk, melyet porhanyós földből alakítunk ki és kihajtásig vigyázunk, hogy ne tömörödjön össze a talaj. A szőlő kihajtása után a bakhátat fokozatosan eltávolítjuk és a hajtásokat védjük peronoszpóra és lisztharmat ellen.
A dugványok talaját folyamatosan nedvesen kell tartani, de augusztustól meg kell szüntetni az öntözést, hogy az új vesszők beérjenek.
Bakhát nélkül is lehet iskolázni, ilyenkor a vesszők föld feletti részét olvadt parafinnba kell mártani, hogy ne száradjanak ki.
Az így iskolázott vesszők ősszel már telepítésre alkalmas szaporítóanyagot adhatnak.
Lenne egy kérdésem,most kaptam egy pár sima vesszőt néhány szőlő fajtából és le szeretném dugványozni azt szeretném kérdezni,hogy nem-e tudnátok segíteni,hogy hogyan kellene ezt pontosan csinálni,hogy legalább 50%-a befoganjon,mert múlt éven nem igen sikerült.
Én ilyet nem írtam a Mathiásznéról. Nálunk permetezés és trágyázás nélkül, kontár metszéssel is elfogadhatóan terem és sosem beteg. A Csaba Gyöngye úgyszintén. Csak a darazsak és madarak károsítják. Tudják mi a jó:)
Hát azért a Csabagyöngye eléggé lisztharmat érzékeny, mint ahogy a Mathiász J-né muskotály sem ellenálló mint ahogy korábban írtad. Persze lehet bizonyos mikroklímákban jobban bírják.
Esca - vki kérdezte mit teszek ellene; egyrészt kíméletesen terhelem a tőkéket, próbálok "stresszmentes életet" biztosítani nekik, és Rambótól kaptam egy érdekes cikket, ahol egy termesztő különféle hagymafajtákkal ülteli körül a betegség nyomait mutató tőkéket - én is megpróbáltam: http://www.wineterroirs.com/2009/07/esca_cure.html