Hát, tényleg ízlések és pofonok, mert ízt tekintve nálam az Izabella a number one, utána jön az Otelló, azután pedig a csemegeszőlők. Anyámnak szintén ez a kettő a kedvence. A nagyszüleimnek fehér Delaware volt lugasra futtatva, ők csak Delevárénak hívták. Gyenge minőségű bort csináltak belőle, de én szerettem enni. Októberre szép aranysárgák és mézédesek lettek a ropogós szemek, nagyon fincsi volt.
Borkészítésre lehet, hogy nem a legjobbak, de mivel nem iszom alkoholt, ezért csak a friss fogyasztás szempontjából tudom értékelni őket.
A klasszikus direkt termők, Otello, noah, deleware, stb sajnos nem valami jók szinte semmire. Mellékízesek így bornak hát éppen használható, csak soha sem lesz minőségi bor. Az otellót egyébként használják festő szőlőnek, a deleware meg ha jól emlékszem egy-két fejtés után elveszíti ezt a "labruska " mellékízt. Csemege szőlő gyanánt megint csak jónéhány nagyobb szemű, jobb ízű fajta létezik. Bár ízlések közt van különbség, az otellót én is szeretem zsíros kenyérrel. Leginkább kedveletlenséget úgy lehetne hasonlítani hogy a selyem almát sem árulják a zöldségesben. Az is finom, de értéke messze elmarad szinte minden tekintetben az elterjedt fajtáktól. A direkt termő szőlőknek nálunk nincs komoly múltja, a filoxéria által kipusztított területek pótlására hozták be őket 1-2 száz éve. Nem ezek az őszi magyar fajták. Régen igénytelenségük miatt örültek neki de azóta sok.minden változott.
Lehet,hogy naivnak tűnik a kérdésem, de szerintetek Magyarországon miért nincs becsülete a direkt termő fajtáknak? Úgy veszem észre, hogy ezeket a fajtákat sokan lebecsülik és nem telepítik. Pedig hihetetlenül ellenállóak, némelyiket permetezni se kell (vagy csak keveset) és bőven teremnek. Az Otelló és az Izabella pedig véleményem szerint a legfinomabb csemegeszőlők között van.
Új vagyok a szőlészet területein. Pár napja ház tulajdonossá váltam kis családommal és a házhoz tartozik 9 tőke csemege szőlő is kordonos nevelésben. Jelenleg információkat gyüjtök ebben nagy segítségemre lesz majd a Kertészet és szőlészet 1979-1984 könyvbe kötött köteteti ill. Horváth Sándor: Szőlő a házikertben cimű munkája. Ismerős már ajánlott korábban Néró fajtából vesszőket, ezeket most örömmel veszem. Minden észrevételt szivesen veszek igyekszem majd képeket is feltölteni és kérni a későbbi beazonosítást.
Teljesen elfeledkeztem március 15.-éről, csak tegnap tudatosult bennem, hogy jövő héten lesz. Mindegy, nincs elkésve semmi, még időben van az oltás, dugványozás és magvetés is.
Tök mindegy hogy csere vagy ajándék, nem használhatatlan amit küldött csak te hiszed azt! Hiába olvasom pontosabban, a lényeg ugyan az. Az ilyen cseréknek vannak hátrányai az nyilvánvaló, de az ilyen jellegű háborgás után ne csodálkozz ha más nem akar cserélni. Ilyenkor jobb tanulni a dologból és többet nem cserélni az illetővel, vagy jelezni neki hogy te hosszabbra gondoltál, ha lehet küldjön újra. Az itt lévők nagyrésze becsületesen kér, ad cserél, legtöbbször önzetlenül. Nem tudom hogy itteni-e akiről szó van de ...Mindegy mást gondolunk, én maximum nyeltem volna egyet csendben.
2 rügy a földbe, 1 a föld fölé. A végét viaszba mártva. Mármint a felső végét. Ha valakitől kérsz valamit, és az veszi a fáradtságot hogy összeszedje, borítékolja, postára vigye, fizessen a bélyegre, az akkor is becsülendő ha egyébként használhatatlan dolgot küld (ami itt nem áll fönn). A jó szándékot kell nézni, azt is mondhatta volna hogy nincs. Úgyhogy ne háborogj, hanem köszönd meg neki a fáradozását és legközelebb tisztázd le mit kérsz és hány centiset. Ha ilyentől besokalsz akkor sok jóból fogsz kimaradni. Nekem is küldtek olyan oltóvessző csomagot amiben egy darabka valamire való vessző volt, mégsem háborogtam, hanem szépen megköszöntem és örültem annak az egynek is, mert az nélkül egy sem lett volna. Nekem az illető is megmondta hogy nem is ért hozzá, és nem is talált jobbat. Ez van, van ilyen de nem szabad egyből megsértődni!
A szőlőből egy és kétrügyes dugványokkal is lehet jó eredményeket elérni. Igaz azok csak kétéves korukban érik el a telepítéshez szükséges erősséget. Oltáshoz meg nem is kell hosszabb.
Egyébként meg miért nem beszéltétek meg előre, hogy mekkorát kérsz. Lehet, hogy ő nem is ért a szőlőhöz.
Ha ezt Csizmazia Darab József, Bakonyi Károly, Kozma Pál és a többi neves nemesítőnk olvasná...
Ha ezeréves történelmi távlatokban a hazánkban előfordult fajtákat tekintjük, talán igaz az állítás. Ha a ma használt fajtákat nézzük, különösen a csemegeszőlők terén, valószínűleg nem. Talán fejből is fel tudnék sorolni vagy ötvan jól ismert szőlőfajtát, ami az utóbbi negyven éven belül kapott fajtaoltalmat, de ma is évente tucatnyi új fajtát, vagy klónt jegyeznek be.
A szőlő dugványozásával kapcsolatban annyit, hogy akár nyáron is lehet csinálni. Gyerekkoromban megcsináltam egyszer. Mindenki mondta, hogy azt csak tavasszal lehet, nem nyár közepén a 30 fokban, de én csak azért is elduggattam vagy 10 vesszőt. És érdekes módon a fele részük megfogta. Először leszáradtak róluk a levelek, majd újrahajtottak.
Akár a vessző is segíthet. pl. a Furmintot száz közül is felismerem. :-)
Tény, hogy a csemegeszőlőkkel nem vagyok olyan jó viszonyban, mint a borszőlőkkel.
Augusztusban érik pl a Palatina, vagy a Szőlőskertek királynője muskotály.
Másrészt ha muskotálybort akarunk készíteni a muskotályos fajták nagy részét teljes érés előtt szüreteljük, mert a túlérett szőlőben csökken a muskotályos zamat.
Ja, tegnap hozott nagyanyám 3 vesszőt belőle, még nem dugványoztam el. Ha lefényképezem őket és felteszem ide, az segít valamit a beazonosításban? De teljesen kopasz vesszők, levél nélkül... Szóval nem hiszem.
Tévedsz, csak tavaly olyan dilema előtt álltam ami sok olvasásra késztetett. Az meg hogy azt mondtam a szőlődre hogy Irsai...... Az általam ismert fajták közül erre illik leginkább amit mondtál és 30 éve is közkedvelt volt már. Az itteni " öregek" (Rambo, Jacsoj, Lálá, stb még biztos emlékszenek rá mikor tavaly ilyenkor itt nyitogattam a szemem. :-) Na azóta sem lettem sokkal okosabb....:-) Ha lenne valóságalapja annak amit mondasz akkor nagyon jól esne, de így csak mosolygok magamba:-)
Majd augusztusban küldök neked és nyulicának 1-1 fürtöt és talán kiderül milyen fajta. Ti nagyon profik vagytok ebben. Nem mintha annyira fontos lenne a neve, csak hát furdalja az oldalam a kíváncsiság... Jó lenne tudni, hogy milyen fajta.