Más években is szokott lenni, hogy leszárad a fürt? Lehet hogy fürtkocsánybénulás és ezt magnéziumhiány is okozhatja. Keserűsót kell levéltrágyaként adni neki 1-2 % töménységben vagy beöntözni.
A fürtökre ez idő tájt tudomásom szerint már nem szabad, hogy veszélyt jelentsen a peronoszpóra. Fürtleszáradás nekem is volt de már egy hónapja és nem a peronoszpórától. Fogalmam sincs mi okozta, talán a kötődés idején lévő rossz idő.
Nálam nincs belvíz, mert dombon vagyok, de a talajvíz viszonylag magasan van.
Talán a tapasztaltabbak, olvasván sorainkat, mondanak valami okosat.
Úgy értem, hogy rég nem esett eső, a harmat pedig nem jellemző. Arról nem is beszélve, hogy a szakirodalom szerint ilyen hosszan tartó melegben a peronoszpórának permetezés nélkül is el kellene pusztulni.
Én 6-7 naponta permeteztem a kertünkben,van egy pár csemege tőke:favorit,pannónia,szlanka,zalagyöngye.Csak kontakttal szórtam (dithane,réz)de nem jött be.Szinte mindent levitt a peronoszpóra.Még a zalának a levele is pecsétes.A fürtök meg még most száradnak le még a nérónál is.De lehet hogy a belvíztől is mennek le a fürtök.
Nálad hogy van "száraz meleg" ? Nálam minden hajnalban vastagon harmatos a szőlő levele. Szinte csepeg róla a víz. Inkább "nedves meleg" van! Felszívódó + kontakt szert használok a csemege szőlőre. Eclair, Shavit, Topas (no nem egyszerre), + réz, karathán.
Ismét kérdésem van. A redszeres permetezés és a száraz meleg ellenére jónéhány levélen elég szembetűnő peronoszpóra fertőzés van. (Kb. 10 napja permeteztem utóljára peronoszpóra, lisztharmat és szürkepenész ellen.)
Ha még marad pénzed az oszlopok megvásárlása után, megtennéd, hogy a több mint 3 éve ki nem fizetett fordítást, melyet elkészítettem Neked, most mégis rendeznéd. Bocsi, hogy forumon keresztül próbállak utólérni, de sajnos semmilyen más elérhetőséged nem bizonyult hasznosnak több éve. Nem adom fel, hátha egyszer úgy gondolod, hogy a tisztesség, az tisztesség. Elnézést a többi topiclakótól a beírásért.
Köszi a linket! Közben rátaláltam Tóth Imre - Pernesz György Szőlőfajták c. könyvére amiben megtalálható a fajta, beazonosítottam és valóban ilyen a miénk is. Próbálom csatolni a könyv megfelelő oldalát, remélem látszik valami:
Nem a cefre, hanem a bor lett pirkadt színű, vagyis nagyon halvány rozé, ez 3-5 nap cefreáztatással elérhető, nincs tuti recept, ez a szőlő állapotától függ, én mindig(naponta akár többször is) ellenőriztem a lé színét, és ha megfelelőnek találtam, kipréseltem Az meg ízlés kérdése, hogy ki mennyire becsüli.(az művalkeszon meg se merem említeni :P) Meg a kényszeré is néha. Az én területemen is van egy olyan folt, ahol olyan sovány a homok, hogy más szőlő nem él meg, csak az ilyen "homokedzett" fajta.
Nagyon szépen köszönöm, megveszem a telket. Kérdés, terméskorlátozás hozhat-e jobb eredményt. A 15-16% cukorfok, nem sokat igér...Már most kb 15%-át pótolni kell, furmintal pótlom aztán küvésítem, meglátjuk, mi lesz belőle.
A neten egyedül ezt találtam: <a href="http://www.boraszportalok.hu/en/index.php?p=borkalauz" target="_blank"></a> Az 15-600as években zamatos étkezési szőlők terjedtek el. (Also around this time, the local selection of table grapes was enriched by varieties as tasty as their names were colorful: Genua Zamatos ("Zest of Genova"), Fehér and Kék Kecskecsöcsű (White and Blue "Goat Teat"), Kék Ökörszem ("Blue Oxeye"), Sárga Lugas ("Yellow Pergola"). )
Néhány évvel ezelőtt vettem egy telket amin volt egy öreg csemegeszőlő tőke. Bujtottam róla három vesszőt amik szépen fejlődnek, már két évesek. A szőlő szép nagy fürtű, nagy bogyójú, ropogós, sárgára érő, kis magvú. Sajnos a fajtát nem ismerem, de egy idős rokonunk meglátogatott a napokban és azt mondta ez Sárga lugas. Azóta sem találok erről a fajtáról semmit, valaki tud róla esetleg valamit, létezik-e ilyen egyáltalán?
Vettem néhány évvel ezelőtt egy telket amin volt egy igen öreg csemegeszőlő tőke. Bujtottam róla három vesszőt, amik most már két évesek, szépen fejlődnek. A fajtát én nem ismerem, de szép nagy, laza fürtű, nagy bogyójú, sárgára érő, igen ropogós és kis magvú. Napokban egy idős rokonom meglátogatott és azt mondta, hogy ez Sárga lugas. Semmit nem találok erről a fajtáról, esetleg tud róla valaki valamit?
Más véleményem van a szlankáról. 2 évben is csináltam belőle bort(tavaly csak azért nem, mert kivágták az ültetvényt, ahonnan vettem a szőlőt-köszönjük unió), kissé megáztatva a cefrét, hogy pirkadt színe legyen és a legnépszerűbb borom volt mindkét évben De ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz...
Egyszerűen a levél szélétől elkezd sárgulni és beszárad a széle. Van hogy csak az egyik oldaláról, közben úgy elfonnyad, mint amikor a szél letöri a vesszőt.
Egyszerűen a levél szélétől elkezd sárgulni és beszárad a széle. Van hogy csak az egyik oldaláról, közben úgy elfonnyad, mint amikor a szél letöri a vesszőt.
Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni, de előre szólok, nem kinevetni!!! A családi házunknál néhány tő (lugasként művelve) Otelló szőlőt telepítettek szüleim. Miután reám maradt a gondozása, néha nem tudom mikor milyen betegséggel kell megküzdeni, milyen szerrel permetezzem. Mellékelem az ábrát, melyről fogalmam sincs mi támadta meg. Érdekes módon azonos tövön, csak egy ágon vannak a sérült hajtások-levelek. Ha valakinek van ötlete, szivesen venném a segítséget. Köszönöm!
:O valóban; lehetséges. Hajdú E könyve erősen támaszkodik Németh kiadványára forrásként, képek, rajzok is vannak onnan. Elsőre, messziről ránézve összetévesztettem, a Németh féle album is nagyon hasonlóan néz ki.
Hát ez bizony Németh Marci bácsi legendás 3 kötetes Ampelográfiai albuma; és azért legendás, mert se előtte se azóta nem született ilyen alapos és precíz leíró gyűjtemény a bor-, csemege-, direkttermő és alanyfajtákról. (Továbbá vért isznak a könyv antikváriumban fellelhető ritkább köteteiért; feleségem meglepett 1,5 évi várólista után egy antik példánnyal, majd egy ismeretlen az IWIWen támadt rá és ajánlott a példányért cserébe ezt azt... )
:) Nem igazán lehet elolvasni... elküldtem mailben is.
Más: dugózás után hogy lehet megvédeni a parafadugót pl a penészedéstől, illetve van-e valami fontos dolog amire figyelni kell a palackok tárolásánál? A kapszulázás mennyire járható út házilag (mire van szükség hozzá)? Köszi!
Nekem is van kérdésem: júniusban egyik napról a másikra száradt el 3-4 tő Traminim, Szürkebarátom. Van tippetek, mi lehet az oka? Egészségesen fejlődtek, mint a többi.
Más: én is hetente permetezek, mihaszna... egyik napról a másikra jött a peronosz, 2 permetezés közt volt 4 nap!!! Felmerült bennem, hogy mindegy, mivel permetezek, vagy gyengék a szerek, vagy kifejlődott a rezisztencia (bár váltogatom a szereket)