Szerintem elég sok vegyszert használsz. Ezt is olvasd el: http://szolo.blog.hu/2010/04/19/permetezes_eszkozei
A programszerű védekezést akkor kell bevetni, ha távol vagy a szőlődtől. Ha 3 naponta ki tudsz járni, akkor sokkal kisebb arányban kell feszívódó szert használni - egészen pontosan addig, amíg a fertőzés meg nem jelenik: akkor elég EGY erősebb kezelés.
Rovarölőt ne használj! (Ezt ís írom a blogban: Ne gyilkold le az ízeltlábúakat!) Csak akkor, ha a kár átlépi a kárküszöböt. Akkor is, BIOLÓGIAI szert. A Bi58-at a bibliai hét csapásra találták ki.
Éretni kell a növényvédelemhez: amíg nincs fertőzésveszély, felesleges nekiesni mindenféle szerrel komplex védelemben. Ez is írom: az előrejelzések alapján kell elhagyni a programszerű védekezés bizonyos elemeit. Száraz, nem csapadékos isőben NEM kell a perenosztól, botritisztől félni, mert nem lesz. Nem is kell ellenük védekezni, hiába írja a program.
OK tehát a Systhane lisztharmatra van, nem ismerem mert nem használtam még. A Topast használom.
Megnéztem a http://www.heszir.hu/pecsindex/index.html oldalon, teljesen vízszintesek a szintvonalak a telkünkön tehát tisztán déli fekvésű. Nem nyirkos, párás inkább nagyon is száraz. Nyáron még a fű is kiperzselődik. Hajnalban van harmat, aztán felkel a nap és felszárítja.
Utoljára 2007-ben volt beteg a szőlőm, lehet hogy elhanyagoltam a permetezést,itt a topikban 2544 hsz tettem be fotókat. Akkor az esca betegségre is hasonlított, de azóta semmi baja tehát nem az volt. Olajfolt nem szokott lenni és penészgyep sem csak száradnak a levelek. Lehet orbánc is, de végülis majdnem mindegy azt is ugyanazokkal a szerekkel kell permetezni. Magnéziumhiányra is tippelek mert fürtkocsánybénulás is előfordult néhány tőkén. Itt a hátránya annak, hogy nem akaródzik marhatrágyát hozatni mert drága és nagy meló feltalicskázni. NPK műtrágyázok minden évben és újabban a magnéziumot keserűsóval pótolom.
"Rézoxi és systha suplo keverékkel lényegében kikevertél valamit a Ridomil Gold Plushoz hasonló anyagot" NEEEEEM a Ridomil felszívódó hatóanyaga metalaxil - a peronoszpóra ellen jó;a Systhane-é pedig miklobutanil emez a lisztharmat ellen véd.
Olvastam a leírásod a területről; ez délkeleties lejtés nem? mennyire nyirkos, párás reggelente? Tuti peronoszpórád szokott lenni? a fürtkártétel gyakran összetéveszthető; van klasszikus olajfoltod hófehér kivirágzással a fonákon?
Nem semmi ami szert rányomtál cirka egy héten belül, de ha rendbehozta a szőlődet azt mondom jól csináltad. Eddig mivel a szőlőszemek még nem léteztek, max a környezetet szennyezted (ami nem szép dolog) de most már hogy bogyósodik már megfontoltabban kell majd permetezni mert ami a bogyókba bekerül azt már megeszed, megiszod (még ha lejár az ÉVI-je akkor is)
Rézoxi és systha suplo keverékkel lényegében kikevertél valamit a Ridomil Gold Plushoz hasonló anyagot csak kb drágábban (nem számoltam utána). Ez is egy felszívódó szer és réz keveréke.
A felszívódó komponensről nincs véleményem, biztos jó mind a kettő.
A rézoxikloridnál jobb finomabb anyag a rézszulfát amit a Ridomil Gold Plus tartalmaz vagy ez pl a Champion is. Sőt most olvastam nemrég, hogy van egy új a Championnál is jobb réztartalmú szer, az is rézszulfát és esőálló. Hirtelen nem tudom most mi a neve, de ez csodálatos fejlesztés.
A kékkövet, a rézgálicot és a rézoxikloridot el kell felejteni. Ezek a múlt szerei,az újak jobbak, nem is drágábbak mert kevés kell belőle és éppen ezért környezetbarátabbak.
Reggel befújtam a szőlőt rézoxi és systha suplo keverékkel. A systhane felszívódó. Valamennyi értelme volt a permetezésnek igaz? Mivel most csepereg az eső. Gondoltam arra, hogy Thiovit jettel kiegészíteném a védekezést és így lenne a dolog: Rézoxiklorid+systhane duplo+thiovit jet. Szerintem nem rossz ötlet.
Jó a permeteződ, én annak is örülök hogy az eredeti gyári szórófejet lecseréltem állítható réz szórófejre és azóta harmada szer fogy. Én mind a két oldalról megpermetezem a szőlősort, motorossal gondolom elég csak az egyik oldalról.
Mikroklíma: borbálatelepi napsütötte déli domboldal, a növényzet inkább ritkás mert az újabb telektulajdonosok a környéken kivágtak minden fát, szőlőt és nyírják a füvet. Ennek megvan a hátránya is, az összes madár meg darázs hozzám jár zabálni (meg ahhoz a néhány emberhez aki még kertészkedik a környéken).
Nekem a peronoszpóra szokott jobban támadni, lisztharmat nemigen, borítisz meg soha.
Igazán nem tudom milyen lepkéket láttam májusban a szőlőben röpködni, olyan 12-13 mm-re saccolom a szélességét amikor repült és egy-egy fekete csík volt mindkét szárnyukon. Megkapták a Bi 58-at és azóta nincs röpködés. Igaz hogy jött az esős idő is, akkor meg amúgy sem igen röpködnek. Atkák nem szoktak lenni.
Mire érik a szőlő kb meglesz a Bi 58 szer 56 nap ÉVI-je is, de emiatt nem aggódok. Virágzás előtt permeteztem vele, akkor még a szőlőbogyók nem voltak sehol. Mert nem mindegy hogy így 56 nap, vagy úgy hogy egy októberben érő szőlőt permetezek meg augusztus végén és a szőlőszemekbe felszívódva 56 nap.
Nem vettem semmit kioktatásnak, sőt örülök neki hogy van ez a fórum és van kivel megbeszélni a dolgokat.
A Folpet hatóanyagról olvastam de még nem alkalmaztam, most meg a meglevő szereket használom mert ha összevásárolnék mindent csak lejárna itt nekem. A kétdecis Quadrisom is már lejárt (5 éves), az idén fog elfogyni pedig nyomtam belőle málnára, paradicsomra, ugorkára, cukkinire is.
Ha meg tud száradni.A hétvégére is jelentős esőt mondanak,valamint a jövő hétre is.Nálam már a víztől már kezdenek kicsit sárgulni a levelek.A szőlő végén van egy esővíz levezető árok,tele van vízzel.amint eláll az eső megyek ki szórok rá lombtrágyát.
Na nézzük sorjában; a meggazdagodást képletesen értettem; ill. nem konkrétan rajtad, de biztos számos gazda csinálja ennyire túlbiztosítva a permetezést - persze mindenkinek szíve joga eldönteni hogy merre. (én tegnap fújtam le 300 tőkét 15 literrel - és maradt :) motoros háti - ködpermetté porlaszt)
Mikroklíma - rendkívül változatos tud lenni 5 km-en belül is pl. Magyarürögi völgy - Makár domb tető (légvonal 2 km előbbi párás, nyirkos hűvös, utóbbi száraz szeles) totál más kórokozóknak tud melegágya lenni. Szóval nagyon nem egyforma itt a Mecsekoldal, nálunk peronosz fürtkártételt (Daindol _Bálics tető környéke) még soha nem láttam az utóbbi 20 évben, olajfoltot is elvétve (most a héten :)). lisztharmat annál inkább van. Szóval hol a szőlőd konkrétabban a hegyen belül, érdekelne. Egyébként a lisztharmat fő rizikó mostantól jön; amikor a bogyók növekednek egészen a zsendülésig.
Írod: "ki rá a Bi58-at mert itt röpködtek a lepkék a szőlőben" milyen lepkék? Szőlőmoly?? mert a környéken molykártételről egyáltalán nem hallani évek óta, Villányban előfordul, felénk nem. (persze nem kizárt hogy van azért nálad) A molyt biztos letarolja, de a szőlőatkák összes ellenségeit is - cserébe jó kis atkafelszaporodás várható - ami viszont nagyobb gond a molynál itt a Mecsekalján.
többieknek: Bi-58 II. kategóriás - tehát engedéllyel vásárolható. Élelmezésügyi várakozási ideje szőlőben, almában: 56 nap. No comment...
Kérlek ne vedd kioktatásnak, egyáltalán nem annak szánja senki csak megvitatjuk itt a dolgokat. Mindenki úgy permetez, művel szőlőt ahogy akar, meghallgatjuk véleményezzük egymást.
/Én tegnap fújtam a 3.at, egy tavaszi kénes lemosó után, 10 napja volt az első állománypermet kénnel, Folpettel, tegnap két év után újra elővettem a Ridomilt + kén, + Folpet. most én is tartok kisebb peronosz fertőzéstől, nyomait felfedeztem/
Nem viszem túlzásba a dózist, inkább többször adok kevesebbet.
30 ml Wuxal supert szoktam tenni 10 l vízbe egy évben 3-4-szer. 5-nél többször nem jó adni, mert akkor ősszel nem akarja ledobni a leveleket. Ez pótolja a mikroelemeket a magnézium kivételével. A magnéziumot keserűsó formájában adom 15 dkg/10 l dózisban nemcsak a szőlőre hanem mindenre a kertben. Zöldebb lesz tőle minden.
Nem mindennapi amit írtál. Lisztharmattal ugyan nincsenek tapasztalataim (szerencsére), de peronoszpórával igen. Azt írod, hogy elsősorban a fürtökön jelent meg a betegség, egy későbbi bejegyzésedben pedig azt, hogy a permetezést követően másnap reggelre eltűnt!?
Nekem az elmúlt 20 évben mindössze egyszer volt "szerencsém" durva peronoszpóra fertőzéssel, emlékezetem szerint virágzást követően, de bármit csináltam vele a fürtök elszáradtak és lepotyogtak, pedig kísérletképpen néhány fürtöt még áztattam is a permetlében.
A szakirodalom is azt írja, hogy a peronoszpórát elpusztítani már nem lehet, ha behatolt a növény belsejébe. Csodálkozom, hogy RAMBO vagy más profik ezt eddig szó nélkül hagyták, bár kívánom Neked legyen igazad.
A lombtrágya nem felesleges, bár a dózis nem derült ki, én is használok minden permetezéskor (2 kiló volldünger, vagy 2 liter zöldvarázs 1000 liter permetlébe)
Nem vonták ki, azért nem adtak, mert nem szabadforgalmú, asszem I. kategóriás. Nem szeretem ezt a szert, azt szoktam mondani, hogy ettől még a verebek is lepotyognak.
Tudom, már megtárgyaltuk itt a fórumon, hogy a tavaszi rezes lemosó permetezés felesleges a szőlőben. Bár a gyümölcsfáknál már megtanultam, hogy jó dolog tiszta alappal kezdeni az évet.
A kétszeri Nevikén lemosás módszerét én találtam ki, mert sokféle vegyesek a szőlőim és nem egyszerre ébrednek tavasszal. Az elsők már kislevelesek amikor a későknél pattan a rügy. Atkák, lisztharmat ott telelhetnek a rügyben(különösen ha előző évben volt belőle fertőzés).
Most megtudtam, hogy a lepkék ellen sem kell védekezni.
Ezen a csapadékos tavaszon nem mertem volna reszkírozni, ezért lett három Ridomil permetezés, amúgy kettőt terveztem. Csak amikor volt egy nap szünet az esőből gyorsan megpermeteztem kitudja mikor lesz megint alkalom.
A Quadrisról azt írták 10 éve, hogy környezetbarát, gyakorlatilag az emberre nem méreg, gombaméreg a hatóanyaga és kiszorítja a károsító gombákat. Megvettem pedig ez a legdrágább szer amit használok.
A Quadris után a borítisszel sem szokott meggyűlni a bajom, tavaly pl juliustól nem is permeteztem. Persze ha esős lett volna az idő, lehet hogy kellett volna valami.
A darazsak ellen kellene hatásos módszer, mert katasztrófa amit művelnek a szőlővel meg az őszibarackkal.
Szia! Ha a Bi58 ennyire ultrabrutál szer, miért szabadforgalmú? Nincs itt valami turpisság? Mondjuk, amilyen büdös, én már csak azért a III. kategóriába sorolnám.
A tegnapi özönvíz/jégeső okozott valakinél károkat? Nálunk annyi történt összesen, hogy megfolyt a sár egy kicsit. Ha kiszárad, a rota eltünteti simán.
Egyfelől a szerek hatóanyagára rezisztessé válhatnak a gombák. Másfelől a szőlődben szermaradványok lehetnek, amelyeket ha megeszel, nem tesz jót a szervezetednek.
--
Kisleveles állapotban permeteztem Thiovittal, lisztharmat és atkák ellen.
Tizenöt-húsz centis hajtáshossz környékén permeteztem Dithane-Thiovit kombóval atka, lisztharmat, perenosz ellen.
A múlt hét elején permeteztettem Karathane és Dithane keverékével, lisztharmat és perenosz ellen.
--
Én nem permeteztem rovarölővel mióta megvettem a szőlőt (6. éve). Soha nem volt számottevő kár. A Bi58 ulradurva szer. Ezer barátságosabb van nála - például a Bacillus Thuringiensis, ami biológiai szer.
--
Ha látsz a szőlőn hiánybetegséget, azt pótold, célzottan. De felesleges a rengeteg lombtrágya neki. Műtrágyát se használj. Szántasd be a szeprentét (venyigét), Mg hiányra érdemes permetezni kocsánybénulás ellen, és ha mindenáron akarod, akkor OBI-ban kapható marhatrágyát szántass a talajba. De értsd meg: ha ennyit gombaölőzöl, akkor a talajlakó hulladékbontó gombák is meghalnak, és nem segítenek feltárni a bekapált gazokat és egyéb szerves hulladékokat. A N igényt frissen vágott fű bekultivátorozásával pótolhatod - de ha a talajodban nincs élet, akkor nem lesz, ami lebontsa.
Olvasd el a blogomon a növényvédelmi bejegyzéseket, és próbálj aszerint védekezni - ha a programszerű védekezéssel akarsz dolgozni.
Tudom, hogy kétszer ajánlják a Quadrist is meg a Ridomil MZ-t és a Plust is. Kiadom háromszor, mi történhet? Ha egyáltalán nem permetezem még rosszabb.
Azt mondod csak háromszor permeteztél és egészséges a szőlőd. Leírnád hogy mikor, mivel? Én már próbáltam ilyet, de a peronoszpóra mindent elborított nálam.
Azért nyomom a Wuxalt meg a keserűsót mert 15 éve nem volt marhatrágyával trágyázva a kert csak némi NPK műtrágyával.
Máj 7-én azért adtam ki rá a Bi58-at mert itt röpködtek a lepkék a szőlőben, most jun 11-én pedig megelőző jelleggel. Nem gondoltam volna, hogy kétszeri rovarölő soknak számít egy évben.
Lehet hogy elképesztő a permetezési naplóm,írtam is hogy nem értek hozzá csak csinálom ahogy tudom. Nem hiszem, hogy rajtam gazdagodtak meg a növényvédősök, tavasszal 6 literrel megpermetezek, de most is elég 10 liter a 65 tőke szőlőmre. Jó szórófej a titka.
Jövőre lehet hogy több kell majd, mert az idén még legyező műveléssel van a szőlő, jövőre áttérek a Guyot művelésre.
Asszem már írtam pécsi vagyok, tehát a mikroklíma nagyjából ugyanaz lehet mint nálatok.
Azt mondod csak a peronoszra lövök, a lisztharmatra nem? Nálam nem szokott lisztharmat lenni sem a szőlőn sem a barackon. Egy jonagold almafám van ami mindíg lisztharmatos és egy tő szőlőm amit elkap, de az idén ezeket is sikerült megvédeni.
Quadrist kétszer egymás után lehet csak adni! Utána valami más szer kell.
Cirfandliának igaza van: agyonpermetezed a szőlőd. Masszív, jelenlévő fertőzés esetén sem indokolt 10 napnál sűrűbb fordulókat nyomatni. Az én szőlőm is egészséges, de eddig csak háromszor permeteztem.
Ezt érdemes mindenkinek megfontolni: egy élelmiszeripari termékről beszélünk! A talajra kiszóródó gombaölő szerek a talajlakó, hasznos szaprofita gombákat is kinyírják!
Ha nem üveggyöngyön termeszted a szőlődet, miért adtál háromszor Wuxalt neki?
És most komolyan, mennyi kártevőt láttál, ami idén már kétszer(!) indokolta a Bi58 rovarirtót? Ilyen erős rovarölővel csak akkor védekezünk, amikor a kárküszöböt elérte/meghaladta a rovarkártevők jelenléte!
teljesen felesleges 2-3 naponta ilyen koncentrációkkal és szermennyiséggel permetezni, hacsak nem volt egy gőzborotválással felérő özönvíz - bár a felszívódó szer akkor is ott van. Elképesztő Janijani listája is, 7 felszívódós kezelés.... hát értem már miért élnek jól a növényvédősök. Tényleg, Jani merre a területed, milyen mikroklíma, hogy ennyire a peronoszra lősz, ehhez képest a lisztharmat ellen "szinte" semmit?
Tegnap előtt bepermeteztem a szőlőt Dithane+Systhane duplo+Bordoi lé és kén keverékével. Ma reggelre szépen leszedte a betegségeket. Gyönyörűek a fürtök. Ja, a dózist 1,5 szeresre növeltem és bejött. Holnap még rámegyek egy körrel, biztos ami biztos. Nem hittem volna, hogy meg lehet még menteni a szőlőt.